restaurace U Formana v Brně

restaurace U Formana v Brně | foto: Monika Tomášková

Rychlý oběd, a za stovku i s pivem. Stačí to?

  • 17
Oblíbená pivnice v centru Brna, kde večer halasně cinkají půllitry, to je Švejk restaurant U Formana v České ulici. Patří do sítě hospod, ve kterých se hostům dopřává návrat do "staré dobré doby za císaře pána". Lavice z masivního dřeva, tonetky s buclatou tváří Švejka, obrázky jako od Josefa Lady a poctivá česká kuchyně.

U Formana v České ulici všechno objevíte. Pocit příjemného útulna se vám rozprostře po duši, i když budete sedět u stolu, kde je zelený ubrus s logem pivovaru naruby, jako se to stalo nám.

Jaké podmínky měli lidé obědvající v restauracích před sto lety, nevíme. Máme k dispozici krátkou polední pauzu a stravenku v kapse. Přicházíme na oběd.

Test menu

Kam na dobrý oběd

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu brněnskou restauraci, ve které vaří polední menu. Švejk restaurant U Formana recenzentka minulý týden navštívila dvakrát.

Obsluha je blesková a polévku přinesla ihned, jakmile jsme zamířili ke stolu v rohu. Rychlost se u poledního menu cení. Číšnický tým U Formana šlape jako dobře natažené hodinky, hbitě obíhá všechny stoly a perfektně obstarává celý lokál. Tady máte šanci mít za dvacet minut oběd v žaludku a můžete zase uhánět na další pracovní jednání. Bohužel se v tom chvatu nedaří udržet polévky ani hlavní jídla v ideální teplotě. Byli jsme zde dvakrát a pokaždé bylo jídlo studené.

Polévky podle jednoho modelu

Dvě návštěvy, dvě polévky. Jednou zeleninová, podruhé čočková. Byly téměř k nerozeznání. Silně zahuštěný polévkový základ neurčité barvy se nedá přirovnat ke kuchyni "z babiččiny krabičky", kterou nám slibují na webu autoři konceptu Švejka. Babiččina možná, ale zřejmě mražená směs zeleniny z pytlíku obohatila úterní zeleninovou verzi úplně stejně jako čtvrteční obměnu s čočkou. Polévky posloužily jako pouhé zaplácnutí prázdného žaludku, bez příznačné chuti a vůně.

Rozpačitý dojem trochu napravil pohled na příbory. Zdobí je Ladův typický (do kovu vyražený) Švejkův úsměv a to je půvabný detail.

vepřový steakZ nabídky pěti hlavních jídel jsme číšníka poprosili o vepřový steak na barevném pepři. Sulcovitá textura zahuštěné omáčky si podmanila celý talíř, zakryla výhled na menší vepřový steak a ke dnu potápěla i chuť osmažených amerických brambor. Nanicovatou omáčku a její doslova děsivou konzistenci pokořila jen vůně čerstvě namletého barevného pepře. Tím nad hrncem s omáčkou nešetřili a udělali dobře. Jinak by ty talíře musely putovat z placu kuchaři nazpět.

kebabPokud na pánvi orestujete či opečete mleté vepřové maso, jakou bude mít barvu? Šedou nebo hnědou, ale nikdy nebude růžové. Ve čtvrtečním vepřovém kebabu tento nepřirozený odstín po rozkrojení mělo, a až jsme se zalekli, že je syrové. Porce masa však dostatečně propečená byla, i když hodně slaná. Pokrm ale "poslaly do šatny" oschlé kousky brambor, které navíc byly jen tak halabala očištěné.

salát s HermelínemZato obědový salát bych si U Formana nechala z kuchyně přinést i příště. Zdravou parádu tvořil kopeček svěžích kousků zeleniny s majonézovým dresinkem a něco, do čeho se dá kousnout, "zahrály" nakrájené kousky hermelínu. Ovšem všechno, co je na talíři, by se mělo dát sníst. Promiňte, ale ovadlou petržel kudrnku a nahrubo nařezaný pórek prostě nepozřu.

Jídelní lístek se v poledne ke stolu ani nenosí, přesto jsme do něj nahlédli. Kuřecí a vepřové steaky "kterýsijenvybrat" by se daly seškrtat na dvě nebo tři osvědčené varianty. Dobře se v české hospodě naopak čte o guláši, knedlících, kachně se zelím, tlačence nebo štrúdlu. I když šest hotovek pod sebou, to je nebezpečí, že právě odpočívají v mrazáku. A výraz "mix knedle" přijímám po té husté omáčce jako zábavné zpestření.

U Formana se najíte levně a rychle

Oběd rychle a levně, to jsou kritéria, která by mělo splnit obědové menu. Já k tomu dodávám - a kvalitně.

"Meníčko" u Formana pořídíte zhruba za sto korun, včetně malého piva nebo točené limonády. Na polední tlačenici jsou tu zvyklí a nakrmí vás tu dřív, než začnete nervózně bubnovat prsty do dřevěného stolu. Také tu mají dobré pivo a bývá tu nátřesk.

Obědová nabídka ale škvíry v kvalitě bezesporu má. Rádi bychom méně škrobu a mouky a více původní chuti a vůně. A ještě vzkaz do kuchyně: Tu sušenou petržel, kterou hojně zasypáváte omáčky, brambory, papriky i hermelín, raději hoďte rovnou do Svitavy! Nebo sem budu chodit jen na pivo.

U Formana

Švejk restaurant U Formana
Česká 29, 602 00 Brno
www.svejk.cz
Hodnocení: 50 %

Klasická česká pivnice, kde čepují pivo z tanku a vaří minutky a českou kuchyni. Vlastní webovou prezentaci podnik nemá, informace o konceptu Švejk jsou dostupné na www.svejk.cz

Polední menu
Polední nabídka od pondělí do pátku od 11:00 do 14:00: obědová menu v ceně od 70 do 79 korun za polévku a hlavní jídlo. Na výběr je z pěti pokrmů. Pravidelně si tu můžete objednat obědový salát a českou kuchyni - střídá se guláš, svíčková, moravský vrabec a klasické omáčky.

Vybíráme z jídelního lístku
Hovězí polévka s játrovými knedlíčky 35 Kč
Pečená kachní játra v sádle 60 Kč
Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem 125 Kč
Lívanečky Vlasty Buriana 60 Kč
Pilsner Urquell 0,5 l 35 Kč
Velkopopovický kozel 0,5l 35 Kč
Espresso 25 Kč

Dobrý tip: V době poledne usedněte k obědu v restauraci v prvním patře. Je tam méně lidí a hezký výhled do ulice, výběr jídel je totožný.