Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Šéfkuchař: Jím, co najdu doma

  18:26aktualizováno  18:26
V pavilonu G2 brněnského výstaviště obklopila návštěvníky hned po vstupu neodolatelná vůně. Čtyři prosklené kabinky zblízka okukovaly hloučky zvědavců, fotografů a porotců. Uvnitř se svižně míhali kuchař a jeho pomocník.

Šéfkuchař Josef Dufek | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

Doufali, že je porota kvalifikuje do prestižního evropského finále gastronomické soutěže Bocuse d'Or.

Mezi soutěžícími byl také šéfkuchař hotelu v Dolních Dunajovicích Josef Dufek. "Připravil jsem pečeného a pošírovaného (krátce povařeného) lososa se sýrem cottage, pomerančovo-kokosové rizoto a omáčku ze zeleného kari," popisuje Dufek své úchvatně vypadající dílo. Soutěžící museli pokrmy naservírovat během pouhých deseti minut.

Postup přes kvalifikaci by pro Dufka představoval vítanou možnost vyjet s kolegy do zahraničí, soutěžit tam a získat nové zkušenosti. "A v zaměstnání se mě začnou bát," usmívá se Dufek. Vaření je pro něj někdy pouhou prací, často ale přímo vášní. "Každý máme své špatné a dobré dny. Ale určitě se pokaždé snažím jídlům věnovat maximální pozornost," ujišťuje šéfkuchař.

Jenomže doma už mu mnohdy na vařečku síly nezbývají. "No...," culí se Dufek, "doma vařím jen občas, příliš  to nepřeháním. Odbývám se jednoduššími jídly a využívám spíš mikrovlnku," říká a dodává, že roli kuchtíka častěji v domácnosti zastává jeho přítelkyně.

Má rád svíčkovou
A z čeho se skládá jídelníček věhlasného šéfkuchaře? "Jím, co zrovna najdu doma," usmívá se. "Ale nejradši mám svíčkovou. Pokud jdu do restaurace, tak první věc, kterou si objednám, je smažený sýr," dodává. Dufek vyvrací představy zažité z filmových komedií, kde šéfkuchař jen ochutnává jídla a pohlavkuje nezvedné podřízené. "Na konkrétní den stanovuji, co se bude vařit, vymýšlím a sepisuji receptury a starám se o to, aby hosté dostali to, co jsem si namyslel," vysvětluje.

Vařit chtěl už od mládí. Objížděl gastronomické soutěže a obdivoval umění budoucích kolegů. Jídla, která Dufka učili během praxe na učilišti, se hned pokoušel připravit doma. "Zkoušel jsem to s mámou. Vždycky jsem ji poučoval. Někdy z toho neměla radost," vzpomíná Dufek.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Plavecký bazén ve Znojmě.
Rodiče posílali peníze na plavání dětí, šly ale do trenérovy firmy

Peníze, které rodiče poslali do znojemského plaveckého oddílu, nešly za dětmi, ale do soukromé firmy jejich trenéra. Tomu teď hrozí trestní stíhání za...  celý článek

Při hrozivě vypadající nehodě domíchávače a osobního auta se nikdo nezranil....
Řidič domíchávače si nevšiml zaparkovaného auta, proboural jím dům

Následky netradiční nehody likvidovali jedenáct hodin hasiči v Bučovicích na Vyškovsku. Řidič domíchávače betonu si nevšiml zaparkovaného osobního auta, do...  celý článek

Politologové Masarykovy univerzity varují před volbou populistů
VIDEO: Pozor na hesla o korupci a uprchlících, varují politologové

Používají velice zjednodušený pohled na složité problémy. Často schovávají komplikovaná témata za jednoduchá a chytlavá slova. Politologové z brněnské...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.