Kuchař Josef Dufek | foto: Radek Miča, MAFRA

Šéfkuchař předvede své umění na kuchařské Olympiádě v Německu

  • 1
Na Olympiádu kuchařů do německého Erfurtu se vydá třicetiletý Josef Dufek, 3éfkuchař hotelu Vinum Coeli v Dolních Kounicích. Na letošním Primerba Cupu se svým kuchařským umem zvítězil, v předminulé soutěži Kuchař roku zase skončil druhý.

Nejen se zmiňovanými pokrmy uchvátil zrak, čich i chuť soutěžních porot těchto prestižních soutěží ve vaření. Dufek má na jídelním lístku takové speciality, jako je pečený mořský vlk položený na kokosovo-pomerančovém risotu, doplněný mladou zeleninkou a šafránovou redukcí.

K tomu podává jako dezert hruškový mouse v dýňovém krokantu s vanilkovou rebarborou, amaretovou omáčkou a rozmarýnovým sorbetem.

Pro své dosavadní úspěchy je Josef Dufek členem národního týmu kuchařů a cukrářů, který za pár dní odjíždí na kuchařskou olympiádu do Německa. "Moje oblíbené jídlo? Pochutnám si hlavně na specialitách od kolegů," říká Dufek profesionálně.

Rodičům mluvil do vaření odjakživa
Vaření je mu zřejmě osudem. "Rodičům jsem do něj mluvil odjakživa. Přesto musím říct, že co mi uvaří, to mi vždycky chutná. Ať už je to mámin králík na svíčkové či tátův guláš," říká mladý šéfkuchař.

Narodil se v Radiměři na Svitavsku. Jeho babička s dědou vlastnili hospodu, o kterou však v padesátých letech přišli.

Od nich prý pochytil první zkušenosti s přípravou jídel. "Moje babička byla výborná kuchařka a já jsem měl jasno o mém oboru už při jejím vyprávění o vaření," tvrdí.

Pár let po vyučení se vydal na zkušenou do světa. Vařil v Německu i v rakouských Alpách. Po čtyřech letech přišel zpět a zamířil do brněnské metropole.

Dufek zpočátku na soutěžích úspěchy neslavil
Na řadu přišly soutěže ve vaření. "Na ně jsem ale vlastně jezdil ještě před odchodem do zahraničí. Náklady jsem si tehdy hradil sám, strašně mě to zajímalo. Samozřejmě zprvu to byly velké neúspěchy," vzpomíná.

Teprve u brněnského Internationalu Josef Dufek našel při vyjížďkách na soutěže i finanční podporu. A tato podpora trvá dodnes.

A jak to na takových prestižních soutěžích ve vaření vlastně chodí? "Den předtím vám odhalí suroviny a vy z nich musíte během hodiny sepsat tříchodové menu. Druhý den to uvaříte," nastínil majitel řady ocenění.

Členové národního týmu musí v soutěžích obstát
Členem prestižního národního týmu sdruženého pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů České republiky se Dufek stal loni. Jeho členové jsou vybráni z nejlepších odborníků ve svém oboru. Své znalosti a um musí však nejprve prokázat právě v národních a mezinárodních soutěžích.

Ve středu se Dufek se svými devíti kolegy z "nároďáku" sejde v brněnském hotelu International, aby si na generální zkoušce vyzkoušeli, s čím že vlastně chtějí na olympiádě v německém Erfurtu prorazit.