Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V Brně jako doma. Ukrajinky předvedly, jak vyrobit pravé varenyky

  15:46aktualizováno  15:46
Vzít do hrsti mouku, nasypat do mísy a zalít vodou. A hníst. Právě tak jednoduše vzniká ukrajinské národní jídlo varenyky - pokrm, u kterého se potkají u stolu rodiny, přátelé i kamarádi. A podobně se scházejí Ukrajinky i v Brně, byť jsou od domova vzdálené stovky kilometrů.

Jedna ze spoluorganizátorek Dina Chaloupková, která na semináři Kuchyně jiných zemí pomáhala. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Pohostinnou a sdílnou pohodu ukrajinské domácnosti navodily Žeňa Kozlenková s Ljudou Škilovou a Kazaška Dina Chaloupková v Tvůrčím centru Moje příležitost, které v Brně pro radost provozují a kde pořádaly seminář na téma Kuchyně jiných zemí.

Fotogalerie

V Brně žijí se svými rodinami a společné kořeny je často svedou dohromady. Scházejí se a mluví o životě v Brně, o politice, práci, dětech, ženských tématech, výchově i tradičních zvycích, které se snaží dodržovat i v Česku a s českými partnery.

Pracují v kancelářích, ale díky tvůrčímu přetlaku si Žeňa s Dinou a dalšími dvěma kamarádkami založily centrum. Pořádají semináře, jarmarky, výstavy nebo setkání při čaji. Při víkendovém semináři se rozhodly představit jídla, která mají rády.

Od ruských pelmení se varenyky liší tvarem a náplní

„Můj manžel tvrdí, že mě miluje, ale kdybych prý dělala varenyky častěji, už by ten cit nedokázal ani popsat,“ směje se Ljuda a rukou hněte nádhernou kouli těsta, ze kterého za chvíli vytvaruje buclaté taštičky.

Do každého kousku těsta pečlivě zabalí jednu z náplní - sladký nebo slaný tvaroh, brambory či sladkokyselé zelí s mrkví a cibulkou. Od ruských pelmení se liší tvarem a náplní. Pelmeně jsou menší, okraje taštičky ve tvaru půlměsíce se spojí do kruhu a uvnitř je směs mletého vepřového a hovězího masa.

Smísení mouky s vodou je umění, které se dědí z matky na dceru. „Těsto musí správně lepit,“ vysvětluje Žeňa a bříšky prstů kontroluje, zda je těsto pružné tak akorát, aby se varenyky ve vodě nerozlepily.

I receptury se drobně liší. Ljuda přidává do těsta z hladké mouky horkou vodu, Žeňa používá polohrubou a zalévá studenou se solí. Tak je to naučily maminky. „Žádné přesné poměry neznáme. Musí se to dělat na oko,“ vysvětluje Ljuda s roztomilým ukrajinským přízvukem. Pochopitelně myslela „od oka“.

Slovo „varenyky“ všechny vyslovují krásně měkce a mazlivě, jako by říkaly „varjenjiky“. Z pečlivě vypracovaného těsta je třeba vytvarovat váleček, ten rozkrájet na stejně velké kousky a během vteřiny sebejistým pohybem dlaní změnit v úhledný polotovar.

Lehce poplácat, válečkem poválet. A ejhle, na světě je pravidelné kolečko jako vykrojené sklenicí. Při dotazu na formičku se všechny zasmějí. Tohle jídlo si do Brna přivezly, podobně jako zvyky, které se na Ukrajině v rodinách dodržují. „No vidíš, jak máš krásný copánek,“ chválí můj první pokus o ozdobení okraje černovláska Dina. Vždy jsem si myslela, že krajkový okraj umí právě jen ten plastový výlisek. Omyl.

Horké varenyky

Mezitím už klokotá pod pokličkou a místností se rozvoní smažená cibulka, která se praží na pánvi. Taštičky poskakují ve vařící vodě jen dvě tři minuty. Žeňa fortelně prohazuje v míse.

Na měkký a trochu mazlavý povrch každého půlměsíce se přichytne smažená cibule a spolu s tukem vytvoří famózní chuťovou kombinaci. „Přidejte si víc kysané smetany,“ vybízejí hostitelky, když jsme usedli ke stolu.

Všichni mlčí a krájí vidličkou kouřící kousky na talíři. V puse je mazlavé blaho s tvarohem nebo bramborami či zelím. Recept se dá najít na internetu, ale atmosféru společného zážitku, sounáležitost a blízkost umí jen živí lidé.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Na hlavním silničním tahu u Černé Hory opravují most, silniční doprava je proto...
Silnice v Černé Hoře nevydržela nápor aut. Začala její oprava

Cesta autem mezi Brnem a Letovicemi se řidičům v posledních týdnech protáhla i o několik desítek minut. Může za to oprava mostu u Kuřimi i objížďka přes Černou...  celý článek

Zemědělci na polích u Mikulova zavlažují úrodu.
Vědci zkouší na Břeclavsku lék na sucho, inspirovali se v Izraeli

Odborníci budou v Přítlukách na Břeclavsku testovat, jak zadržet vodu v krajině a zpomalit její odtok. Obec se dostala mezi šest lokalit vybraných po celé...  celý článek

Pár hodin po dramatickém přepadení zakončeného střelbou strážníka byla
Zdrogovaný muž chtěl zapálit benzinku, když ujížděl, naboural tři auta

Zdrogovaný čtyřiašedesátiletý muž se v neděli odpoledne pokusil zapálit čerpací stanici v Černé Hoře na Blanensku. Koupil si tam do kanystrů benzin a...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.