Víno z Templářských sklepů Čejkovice před čtyřmi lety testovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) a odhalila, že hrozny mají původ v Maďarsku a na Slovensku. Následkem toho sklepy musely stáhnout z prodeje miliony lahví templářského vína.
Družstvo chtělo vzniklou škodu ve výši 109 milionů korun vymáhat po Bartoňovi, který hrozny z maďarských a slovenských vinic do sklepů dovážel.
Podle soudu v Bartoňově případě nešlo o podvod, ale o úmyslné porušení obchodních pravidel, proto dostal pouze podmínečný trest. Proti verdiktu se na místě odvolal. O uhrazení vymáhané částky úterní soud nerozhodl.
Bartoň tvrdí, že o cizím původu dodávek hroznů Templářské sklepy věděly.
"Pochopitelně, že věděly, odkud ty hrozny jsou. Jednotlivé odrůdy tak, jak byly dodávány, se v té době nemohly na moravských vinicích vůbec sklidit," uvedl pro Českou televizi na obhajobu Bartoně advokát Jiří Machourek.
Dodavatel totiž dovážel hrozny již o měsíc dříve, než víno na moravských vinicích vůbec dozrálo, což jistě budilo podezření.
Případ pančování tuzemských vín není v Česku ojedinělý, častější je však dovoz hotových nekvalitních vín. Tyto vína by výrobce ve své zemi neprodal, a tak se je snaží udat u českých spotřebitelů. Kromě užití zahraničních hroznů jsou vína šizena doslazováním, obohacováním o aroma nebo jinou chemickou úpravou.