VIDEO: Chilližrouti letos odpadávali rychle, organizátoři upravili pravidla

  • 9
Pálivá show o víkendu přilákala do areálu brněnského koupaliště Riviéra tisíce lidí. Ochutnat mohly pikantní perníčky nebo makronky. Fanoušek hmyzu na talíři Petr Ocknecht připravil exotickou specialitu, a sice pikantního štíra a sklípkana. Nechyběla ani tradiční soutěž v pojídání chilli, které byla letos v pekelně rychlém tempu.

Chillibraní se letos v Brně uskutečnilo už pošesté a zařadilo se již mezi tradiční akce. Návštěvníci se vždy mohou seznámit s celým životním cyklem chilli. Tedy od pěstování, přes sklizeň až po využití v kuchyni. Nechyběly stánky s různými pálivými dobrotami jako šťavnatými steaky, indickými specialitami, hamburgery, gulášem a dezerty ve všemožných podobách.

Společně s Chillibraním se koná také gastronomický festival Apetit piknik.

Ohnivou show na pódiu opět předvedli kuchaři. Petr Ocknecht, který patří mezi oblíbence hmyzích jídel, si letos připravil štíra a sklípkana. Kromě toho také smažené cvrčky nebo nebo červy, kteří patří mezi oblíbené hmyzí pochoutky.

Na pódiu svoje kuchařské umění ukázali i michelinský šéfkuchař Oldřich Sahajdák nebo Jiří Štift.

Vrcholem programu byla soutěž v pojídání chilli. Letos byla účast slabší. Přihlásilo se čtyřicet odvážlivců, tedy o jedenáct méně než vloni. Zápolení odstartovalo v 17:45. Rozhodnuto bylo už za necelé dvě hodiny, soutěžící letos odpadávali rychleji. Organizátoři totiž po domluvě se záchranáři upravili pravidla.

„Zatím nikdo v historii soutěže neodpadl, ale mnohdy to už bylo na hraně. Proto jsme se rozhodli, že podmínky trochu upravíme. Například jsme zkrátili dobu na regeneraci mezi jednotlivými koly, tím jsme zvýšili tempo,“ přiblížila mluvčí Chillibraní Jana Langerová.

Počet kol ale zůstal stejný, opět jich bylo patnáct. „V každém soutěžící pojídají něco jiného. V souvislosti se změnou pravidel jsme zařadili více čerstvých papriček,“ doplnila ještě Langerová.

Vítězem mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého jídla se znovu stal Petr Holešínský, který titul získal potřetí. Vloni dokonce na této akci požádal o ruku svou přítelkyni. Ta mu přišla fandit také letos, ale již v roli manželky. „Vzali jsme se před týdnem,“ prozradili novomanželé.

Chillibraní se poprvé uskutečnilo v roce 2012. S nápadem přišla skupina fanoušků pálivého jídla. První ročník navštívilo kolem 400 lidí.