Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Od soutoku Moravy a Dyje mizí čápi, z hnízd je vyhání sucho i orli

  16:11aktualizováno  16:11
Snímek čapího hnízda z lužního lesa na soutoku Moravy a Dyje musí mít snad každý fotograf, který fotí jihomoravskou přírodu. „Ulovit“ jej přitom nikdy dřív nebylo zas tak těžké. Čápi se i s mláďaty doslova vystavovali podél turistických cest. Dnes je ale většina stromů, kde dřív hnízdívali, opuštěná.

Hnízdo na jednom ze solitérních dubů u zámečku Pohansko, jak jej zachytil fotograf David Mahovský, už neexistuje. Strom před časem spadl. | foto: David Mahovský

„Dřív tady byly vidět spousty hnízd a v nich desítky čápů, kteří tu vyváděli mladé. Teď, když těmi místy projíždím, tam prostě nejsou,“ potvrzuje břeclavský fotograf David Mahovský.

Na loukách totiž postupně odumírají solitérní duby, na kterých si čápi s oblibou stavěli svá hnízda. „Jsou na hranici životnosti a postupně padají,“ potvrzuje ornitolog David Horal. Čápi se tak z turisticky exponovaných míst stěhují hlouběji do lesa, kde na ně turisté nenarazí.

„Stáří zdejších dubů se odhaduje zhruba na 250 let. Přesněji se jejich věk těžko určuje. Stromy jsou vesměs uvnitř vyhnilé, takže podle letokruhů to možné není,“ vysvětluje Vladan Riedl ze Správy CHKO Pálava.

Na soutoku ale podle něj odumírají i mnohem mladší stromy. „Kvůli tomu, že se v roce 1985 postavily novomlýnské nádrže, které zadržují vodu, je spodní hladina v porostech daleko nižší a stromy v dříve zaplavované oblasti nedokážou kořeny k vodě dosáhnout,“ vysvětluje, proč bývalá království čápů padají k zemi.

Čápům vyhovují vlhké roky

V oboře dnes hnízdí kolem patnácti párů. V minulosti to přitom bylo mnohem víc. „Důvodem může být i to, že na soutoku žije víc orlů. Ti můžou čápům vybrat z hnízda mláďata. I dospělé ve vzduchu nahánějí, kvůli tomu pak čápi vůbec nemusí vyhnízdit. Některá hnízdiště v lesních koloniích už čápi kvůli orlům opustili,“ potvrzuje David Horal.

Čapí populaci nenahrává ani počasí posledních let. „Potřebují potravní základnu – žáby, ryby a hodně velkého hmyzu, hlavně kobylek. Proto většinou žijí u vlhčích míst. Vyhovují jim vlhké roky, kdy je hodně polních rozlivů, v nichž se líhnou žáby a pulci. Poslední dva roky ale byly extrémně suché,“ podotýká ornitolog.

Čápi se neměli kde nažrat a vylíhlo se mnohem méně mláďat. Další škody pak napáchalo prudké ochlazení loni v květnu a červnu, kdy řada mláďat v hnízdech zahynula.

Pozitivní zprávou je, že se úbytek čápů, zdá se, zastavil. K turistickým trasám už se ale zřejmě nevrátí. Soutok je přitom na jihu Moravy jedním z jejich největších hnízdišť.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Současná podoba brněnského Hlavního nádraží.
Změny před brněnským hlavním nádražím, Hollan chce omezit tranzitní dopravu

Tisíce aut, tramvají i chodců denně se potkávají na jednom malém místě před brněnským hlavním nádražím. Brněnský magistrát chce co nejvíce aut odtud dostat...  celý článek

Zákaz vstupu bez špuntů v uších, výstaviště rozduněly sirény
Zákaz vstupu bez špuntů v uších. Sirény rozezněly brněnské výstaviště

Návštěvníci brněnského výstaviště v sobotu večer zažili nezvyklou podívanou. Hudebníci tam zahráli nejhlučnější skladbu v historii, a sice Symfonii sirén....  celý článek

Řidiči brněnského DP protestovali proti chování vedení
Řidiči MHD v Brně chtějí přidat. Jděte jezdit do Vídně, řekl jim ředitel

Asi padesátka řidičů se ráno sešla před budovou dopravního podniku v Novobranské ulici v Brně. Za jejími okny totiž vedení už popáté jednalo se zástupci odborů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.