Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Spí jen tři hodiny, aby mohl propagovat znojemské plody

  9:58aktualizováno  9:58
Třikrát týdně naloží Ondřej Kříž čerstvou zeleninu a ovoce do auta a před svítáním zamíří do Prahy. Na farmářských trzích pak čerstvé třešně nebo okurky nabízí zákazníkům, kteří se už přejedli španělských rajčat z hypermarketů.

Ondřej Kříž třikrát týdně propaguje znojemské zemědělce na farmářských trzích v Praze. Ilustrační foto | foto: Michaela Červená, iDNES.cz

"Vymysleli jsme s kamarádem takovou bláznovinu. Abychom podpořili a zviditelnili znojemské zemědělce, prodáváme jejich výrobky na pražských farmářských trzích," vysvětluje Kříž.

Nápad propagovat moravské zelináře, vinaře i medaře se zrodil před rokem a půl, kdy se přiženil z Prahy do Znojma. "Když jsem se přestěhoval, uchvátilo mě, jak se tady všem plodinám daří. Mrzelo mě, že jsou lidé v okolí skeptičtí. Znojemsko je přece tradičně hospodářsko-zemědělská oblast," popisuje své začátky na jižní Moravě.

Trhy mají úspěch, v Praze jich funguje už šest

Kříž si uvědomil, že tento kout republiky lidé stále vnímají jako nejúrodnější, a rozhodl se aspoň trochu oprášit jeho zašlou slávu. "Chtěli jsme prostě vymyslet projekt, díky kterému by se Znojmo zase dostalo do povědomí lidí mimo Moravu," vypráví Kříž. A na co jiného nalákat Čechy než na jídlo.

Díky boomu farmářských trhů nemusel se svým kolegou Jiřím Jarošem hledat místo pro svůj stánek dlouho. "Češi všech generací se pomalu učí kupovat čerstvé potraviny od místních zemědělců," říká spokojeně a dodává, že jen v Praze každý týden funguje šest farmářských trhů.

Proto založil občanské sdružení Dary Znojemska a pod jeho hlavičkou na stánku nabízí nejrůznější pochutiny.

Kříž by si přál, aby se ke sdružení přidalo ještě více znojemských zemědělců. "Prodáváme všechno od višní a meruněk až po papriky, rajčata nebo okurky," jmenuje produkty a zdůrazňuje, že na stánku je vždy to, co se zrovna sklízí.

Každý týden jiný vinař, v plánu jsou i regionální speciality

Rozhodl se však zajít o kousek dál než ostatní prodejci na trzích. "Každý týden představujeme vína jednoho regionálního vinaře. Nabízíme i med nebo typické výrobky jako kvašáky a višně v rumu," vysvětluje.

Tím však plány nadšeného zemědělce nekončí. Tento týden by měl začít fungovat další stánek, kde budou moct Pražané ochutnat regionální speciality. "Určitě pro lidi připravíme znojemskou pečeni, lečo nebo tradiční moravskou limonádu Zulku," vypráví Kříž nadšeně.

Nabídl také znojemské radnici, že by na stánku rozdával letáky o vinobraní nebo turistické prospekty. "Tím bychom se odlišili od jiných prodejců. Možná nás po nějaké době začnou napodobovat," směje se.

Ondřej Kříž byl odmala zvyklý každé léto pracovat na dědečkově velkém hospodářství v Posázaví. Jeho nynější práce je však i pro něj velmi náročná. "Spím tři hodiny denně, Praha není kousek. Troufám si ale říct, že se nám daří. A práce mě vážně baví," říká spokojeně.

A doufá, že se v Česku rozvine tradice pravidelných farmářských trhů, tak jak funguje v západní Evropě. "Ostatní prodejci jsou přátelští, lidé jsou milí a spokojeně se vracejí, aby nakoupili své oblíbené potraviny. A my jsme rádi, že naši práci někdo ocení," pochvaluje si.

Autoři:


Nejčtenější

Zničené plavky místo romantického zážitku. Největší molo v Česku lepí

Největší molo v Česku lepí, pouští smůlu

Brněnská přehrada má největší molo v republice za víc než tři miliony korun, návštěvníci se mu ale vyhýbají. Dřevěný...

Voda na příděl. Na vyschlé Moravě musí lidem stačit sto litrů denně

Starosta obce Maršov Jaroslav Bytešník ukazuje vyschlé toky, co vždy mely hodně...

Zákazy plnit z vodovodní sítě bazény a zalévat zahrady už nestačí. V šesti obcích na jižní Moravě platí ode dneška...



Zateplili školu, aby ušetřili. Nevyřešili ale větrání a za energie doplácí

Ilustrační snímek

V Hrušovanech u Brna zateplili školu, ale bez vzduchotechniky. Místo úspory teď musí pravidelně větrat. Nejen že úspor...

Z vily krále plísňových džínů Hošny je ruina, nový majitel ji přestaví

Podnikatel Rudolf Hošna byl v 90. letech v Brně pojmem. Stejně jako jeho vila.

Legendární Hošnova vila v brněnských Pisárkách je nyní útočištěm pro bezdomovce. Nový majitel chce zchátralý objekt,...

Úhyn ryb v největším moravském rybníce je vyšší. Ztráta je kolem 100 tun

V rybníku Nesyt na Břeclavsku kvůli horkému počasí, které způsobuje nedostatek...

V rybníce Nesyt na Břeclavsku kvůli horkému počasí, které způsobuje nedostatek kyslíku ve vodě, a nedostatku vody...

Další z rubriky

Vědci hledají plodiny, které přežijí sucho. Patří mezi ně třeba žito

Počasí, slunce, tráva, vítr, rybník, nebe, obloha

Odborníci z drásovské firmy PSI i brněnského klimatického ústavu Akademie věd testují například obiloviny v extrémních...

Brněnský lední medvěd Umca uhynul. Trápily ho problémy se zuby

Lední medvěd Umca žije v brněnské zoo v záložním výběhu, aby neohrozil život...

V sobotu uhynul samec ledního medvěda Umca. Dlouhodobě ho trápily problémy se zuby a už jednou kvůli nim musel...

VIDEO: Na Petrově hlídají lodě kamery, do vody je spouštějí jeřábem

Každá loď si může v přístavu Petrov dopustit vodu, dobít elektřinu nebo odsát...

Největší a nejmodernější přístav na Baťově kanále. Tak se chlubí Petrov na svých webových stránkách. A ne nadarmo. Pro...

Najdete na iDNES.cz