Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vínům svědčí šroub i sklo, na uzávěr z korku však vinaři nedají dopustit

  15:30aktualizováno  15:30
Šroub i skleněná zátka jsou stále pro většinu vinařů z jihu Moravy tabu. Podle studie odborníků však mohou klidně nahradit tradiční korkový špunt, svědčí hlavně mladým vínům.

Filip Mlýnek z Vinařství Volařík testuje tři druhy uzávěrů na lahve s vínem. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Touha po magickém zvuku při vytažení korku z lahve u tuzemských milovníků vína stále převládá. Šroubovací uzávěr či skleněný špunt nebudí zdaleka takovou důvěru.

Podle prvních výsledků unikátní studie Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici a mikulovského Vinařství Volařík jsou však "sklo i šroub" stejně kvalitní jako korek, ukazuje se to u mladých vín.

"Výzkum potrvá minimálně tři roky. Teď jsme vzali první tři lahve od každé zátky a rozdíly už byly patrné," popisuje vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mojmír Baroň.

Víno bylo v lahvích s různými zátkami přibližně půl roku. "Vína se skleněným a šroubovacím uzávěrem se po půl roce znatelně lišila od lahví s korkovým špuntem," oznamuje sommeliér Kamil Prokeš.

Pro a proti

Korkový špunt

 + ideální pro archivaci (víno skrz špunt dýchá)

- infekce, drolení korku, pachuť vína po korku, nutnost skladovat víno vodorovně, vysoká cena

Šroubovací uzávěr

+ jednoduše se otevírá i zavírá, praktičnost, lahev se může skladovat i vertikálně, prostor pro design, nízká cena

- nevhodné pro archivaci, víno nedýchá, skladování maximálně na 2 - 3 roky

Skleněný špunt

+ design, částečná prodyšnost

- vysoká cena, nevhodné k archivaci

Podle něho se jedna polovina degustátorů přiklonila na stranu skla a šroubu, druhé polovině chutnalo spíše víno uskladněné s korkovou zátkou. "Patřím ke druhé skupině, víno bylo medovější a vyzrálejší. Otázkou samozřejmě je, jak to bude vypadat třeba za rok za dva," dodává Prokeš.

Chceme potvrdit či vyvrátit předsudky

Experiment probíhá na víně odrůdy Pálava, ročník 2012 - pozdní sběr. Vzorky k experimentu poskytlo Vinařství Volařík. "Rádi bychom po třech letech měli v rukou nějaké konkrétní výsledky, které pomohou vinařům vybrat uzávěr pro jejich víno a také potvrdí, či vyvrátí jejich předsudky," vysvětluje Filip Mlýnek z Vinařství Volařík.

Mezi jihomoravskými odborníky totiž stále vládne korek, asi jen pět procent zdejších vinařů používá šroubovací uzávěr. V sousedním Rakousku jsou přitom tři čtvrtiny vína na šroub.

"Výhodou šroubových a skleněných uzávěrů je jednodušší otevírání i uzavírání lahví, především však nehrozí infekce, drolení či pachuť, kterou může korek způsobovat," tvrdí Mlýnek.

Při výběru "zátky" ovšem samozřejmě záleží na tom, k jakému účelu je víno určeno. Experti se shodují, že u vín určených k archivaci je korkový špunt nutný, víno skrz něj musí "dýchat".

"Korek je podle nás pořád nejlepší materiál, co se týká kvality," sděluje například Vladimíra Mrázová z Vinařství Sonberg v Popicích. Pouze korek používají i ve Vinařství Petr Skoupil ve Velkých Bílovicích. "Máme jen korky. O šroubu jsme přemýšleli, ale naši zákazníci jsou spíše konzervativní," říká Jaroslav Šimek ze zmíněné firmy.

Lidé se často bojí experimentovat. "Pokud jsou vína uzavřená jinak než korkem, budí to možná dojem, že jde o levnější či méně kvalitní vína. Ale to už dávno není pravda," upozorňuje sommeliér Prokeš.

Naopak ve Vinařství Sýkora v jihomoravských Čejkovicích používají šroubovací uzávěry už asi sedm let. "Zákazníci nejdříve nebyli úplně nadšení, ale chce to s nimi pracovat a hlavně vysvětlovat," podotýká Pavel Sýkora.

Ve vinařství Sing Wine Velké Bílovice jsou ještě dál. Čtvrtinu svých vín uzavírají skleněnými zátkami. "Šli jsme do toho hlavně kvůli designu. Vyšší cena zátky se neprojevuje na ceně vína, chceme dát zákazníkům najevo, že jsme moderní vinařství," přibližuje Michal Tetur.



Nejčtenější

Voda na příděl. Na vyschlé Moravě musí lidem stačit sto litrů denně

Starosta obce Maršov Jaroslav Bytešník ukazuje vyschlé toky, co vždy mely hodně...

Zákazy plnit z vodovodní sítě bazény a zalévat zahrady už nestačí. V šesti obcích na jižní Moravě platí ode dneška...

Z vily krále plísňových džínů Hošny je ruina, nový majitel ji přestaví

Podnikatel Rudolf Hošna byl v 90. letech v Brně pojmem. Stejně jako jeho vila.

Legendární Hošnova vila v brněnských Pisárkách je nyní útočištěm pro bezdomovce. Nový majitel chce zchátralý objekt,...



Pití pod kontrolou. Brno jako první v republice zřídí mokré centrum

alkohol, pálenka

Brno chystá jako první v republice centrum pro bezdomovce, kde bude povolený alkohol. Chce je díky tomu stáhnout lidem...

Brněnský lední medvěd Umca uhynul. Trápily ho problémy se zuby

Lední medvěd Umca žije v brněnské zoo v záložním výběhu, aby neohrozil život...

V sobotu uhynul samec ledního medvěda Umca. Dlouhodobě ho trápily problémy se zuby a už jednou kvůli nim musel...

VIDEO: Hledaný muž stříká na auta žíravinu, zničil jich už jedenáct

Vandal stříká na auta žíravinu

Minimálně jedenáct zničených aut má na svědomí zatím neznámý vandal, který řádí na Brněnsku. Na kapotu stříká žíravinu....

Další z rubriky

Policie varuje před zvrhlíky z internetu, vysoce ceněné jsou fotky chlapců

Ilustrační snímek

Seznámit se, psát si s kamarády nebo se prostě jen pobavit. Nejčastější důvody, proč člověk chodí na internet. Oblíbené...

Malým astmatikům postaví v Moravském krasu novou léčebnu za 150 milionů

Dosavadní prostory léčebny pro pacienty s dýchacími problémy, kterým svědčí...

Až rok trvá, než se uvolní místo v dětské léčebně v Ostrově u Macochy na Blanensku. Podobná zařízení jsou totiž v Česku...

Do Senátu chce také kuchař. Nejznámějším kandidátem zůstává rektor Bek

Ilustrační snímek

Vedle nových zastupitelů si lidé v říjnu zvolí na jižní Moravě i dva nové senátory. Zatímco na Břeclavsku je o sedmi...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz