Restaurace většinou dodržují tradici, podávají kapra a bramborový salát. Dát si ale můžete i vepřovou panenku nebo chobotnici. (Ilustrační snímek)

Restaurace většinou dodržují tradici, podávají kapra a bramborový salát. Dát si ale můžete i vepřovou panenku nebo chobotnici. (Ilustrační snímek) | foto: Lukáš Procházka, MAFRA

Vánoční menu frčí jen v Brně. Jinde v kraji sní lidé kapra raději doma

  • 13
Vánoce by měly být svátky klidu a pokoje. Především pro mnohé ženy to však neplatí. Uklízí, pečou cukroví a připravují štědrovečerní hostinu. Stále více Brňanů to proto dělá jinak. Raději vyráží do restaurací, najít rezervaci na štědrovečerní menu je téměř nemožné. Naopak jinde v kraji o ně není velký zájem.

Oslovit připraveným štědrovečerním menu se v minulém roce pokoušel například Spa Hotel Miroslava v Lednici na Břeclavsku. Tento rok ale podnik zavřou.

„Měli jsme málo rezervací. Za uplynulý měsíc nám volala jen jedna žena, jestli zase připravujeme štědrovečerní menu,“ zdůvodnil ředitel lednického hotelu Jiří Suchánek, proč loňskou akci nezopakují.

Jak vypadá štědrovečerní menu

Hotel International Brno
Menu za 1 100 korun

  • Kroupové rizoto s kmínovou esencí
  • krémová polévka z kapra s praženou žemlí
  • smažené kapří filety s bramborovým salátem
  • mille-feuille se skořicovým krémem a macerovanou švestkou a želé ze svařeného vína.
Restaurace nabízí i menu za 1 600 korun s kančím kolínkem na červeném víně a vepřovou panenkou a za 1 700 korun s konfitovanou kambalou i grilovanou chobotnicí.

Hotel Myslivna Brno
Menu za 600, dětské 350 korun

  • Přípitek Bohemia Sekt (pro děti nealkoholický sekt)
  • kuřecí koktejl s ovocem na ledovém salátku, banketní pečivo
  • vánoční rybí polévka s houskovými krutony nebo jemný hráškový krém s houskovými krutony
  • smažený kapr s bramborovým salátem, nebo smažený kuřecí či vepřový řízek s bramborovým salátem
  • čokoládové créme brulée.

A 24. a 25. prosince zůstane zavřený i známý podnik Café Fara v Klentnici na Břeclavsku. „O tuto službu není vůbec zájem. Pokud bychom měli poptávku, tak samozřejmě otevřeme. Jsme obchodníci,“ uvedl manažer restaurace Vladimír Valouch.

V podobném stylu vyhodnotili otevírací dobu přes sváty také v hodonínské restauraci La Rivolta.

I v Brně je nyní téměř nemožné sehnat rezervaci na Štědrý den. Ale z úplně opačného důvodu. Štědrovečerní menu tu nabízí řada restaurací, zájem je velký a rezervace se rychle zaplní.

Od roku 2007 připravují štědrovečerní večeři například v brněnském Hotelu Myslivna. „Původně jsme se domnívali, že většinu hostů budou tvořit senioři nebo prostě lidé, kteří jsou sami. Ale chodí k nám rodiny s dětmi,“ přiblížil ředitel hotelu David Mazuch. Pro letošek připravili 105 míst. Kapacita i tak nestačí.

Hosté Hotelu Myslivna si mohou vybrat ze dvou druhů menu. „Nabízíme tradiční variantu kapr a bramborový salát. Kdo nemá rád rybu, může si dát kuřecí nebo vepřový řízek,“ přiblížil Mazuch.

Večeře se skládá z předkrmu, polévky, hlavního jídla a dezertu. Dospělá porce stojí 600 korun, dětská 350.

Místo kapra chobotnici

Ještě hlubší tradici v přípravě štědrovečerního menu mají v brněnském Hotelu International. O hosty se o svátečním večeru starají už od roku 1962. Stejně jako v ostatních podnicích dodržují tradici – podávají kapra a bramborový salát. Zákazníci si ale mohou objednat také chobotnici nebo vepřovou panenku.

Klientelu podle slov obchodního ředitele Hotelu International Michala Řičánka tvoří široké spektrum lidí. 

„Na Štědrý den k nám chodí na večeři zákazníci, kteří jsou sami a hledají společnost. Ale i rodiny, které třeba hned na druhý den odjíždějí pryč. Někdy jsou mezi zákazníky i cizinci,“ přiblížil sváteční atmosféru v jednom z nejprestižnějších brněnských hotelů.

Štědrý večer s pianem

Cena večeře se v Hotelu International pohybuje od 1 100 do 1 700 korun. „U večeře hraje pianista. Snažíme se, aby se u nás měli lidé na Štědrý večer dobře, pak mohou vyrazit třeba na procházku na Petrov,“ poznamenal Řičánek. Každý rok nabízí k rezervaci do sta míst.

Jako jeden z mála mimobrněnských podniků otevře na Štědrý den Hotel Prestige ve Znojmě. Nabídne kapra, bramborový salát a rybí polévku.

Někteří Jihomoravané si práci s večeří usnadňují jinak, v rodině se každý rok s přípravou večeře prostě střídají. „Vloni vařila sestra, letos to čeká mě. Je to tradice, kterou zavedli rodiče. Jeden rok odpočívám, druhý vařím,“ uvedla Zuzana Závodná z Brna.