Střed Brna se stává rájem gurmánů. V gastronomii se přibližuje Praze

  8:58aktualizováno  8:58
Smutek urbanistů z toho, že střed Brna vylidňují obří nákupní centra na okrajích, se mírní. V srdci Brna se totiž usidluje gastronomie. Nově skvělé řeznictví, „voňavé“ tvarůžky nebo restaurace, která se pyšní přívlastkem největší.

Kuchař Lukáš Nečas vaří v nové restauraci Simplé v ulici Veveří v Brně. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

V srpnu ve Dvořákově ulici přibude pobočka sítě špičkových podniků Lokál. „Sázíme na kuchyni, která má kořeny. Pověstný smažák nemusí pocházet z firitézy plné přepáleného oleje. Jde ho udělat pěkně na másle,“ konstatoval Janko Martinkovič, jenž už vede ceněnou brněnskou rybí restauraci Koishi.

Lokál otevře přímo naproti oblíbenému Baru, který neexistuje. A právě okolí je podle představitelů franšízy, jež si zakládá na poctivé české kuchyni a opečovávaném plzeňském pivu, při výběru lokalit zásadní. Restaurace doplní „brněnskou Stodolní“, která se v okolí Jakubského náměstí postupně vytvořila.

Nová restaurace s 500 místy

Další už tradiční oblastí je ulice Veveří. Tam podniky Franz nebo Cattani nedávno doplnila restaurace Simplé pyšnící se molekulární kuchyní. V květnu společnost Tripoli na náměstí Svobody otevřela největší restauraci v Brně. Ve třech poschodích Zlaté lodě se posadí na pět set lidí.

„Brno se v gastronomii začíná přibližovat Praze. Neměli jsme žádnou reklamu, a přesto je návštěvnost dobrá. Okolní nové podniky v centru pro nás nejsou konkurencí, ale přilákají do centra další lidi,“ konstatovala Věra Kovačová z Tripoli.

Se Zlatou lodí má firma velké plány. Podnik nabízí pivo z tanku, šedesátku míchaných nápojů a v podzemí klub, kam se lidé mohou přesunout po zavírací době vrchních pater. Firma má podnik například i v brněnské Vaňkovce. Získat velký prostor v centru byl podle ní logický krok. Náměstí Svobody přitom ožilo i kvůli tomu, že zde o kousek vedle přibyla nová cukrárna.

Maso na hamburger si zákazník vybere

Na Moravském náměstí úspěšně funguje řeznictví a občerstvení v jednom DeguŠtace. Rychlé jídlo tu pojímají jinak. Zákazník si ukáže na řeznický pult, kde je vyloženo to nejlepší maso z ekofarem, na konkrétní kus - a za okamžik už se hamburger či steak dělá.

O kousek dále, v Rašínově ulici, je od minulého týdne prodejna pravých Olomouckých tvarůžků. „Prodejnu si vyžádali sami Brňané. V obchodních řetězcích sice Olomoucké tvarůžky prodávají, ale kvůli místu v regálech vždy maximálně dva či tři druhy. V podnikové prodejně jsou k dispozici v řadě kombinací tvarů či koření, navíc nabízíme i sortiment firem, které Olomoucké tvarůžky zpracovávají a vyrábějí například tvarůžkové klobásy, pomazánky nebo pečivo,“ vysvětlila Ivana Plachá ze společnosti A. W., výrobce originálních Olomouckých tvarůžků s tradicí od roku 1876.

Nejčtenější

Plzeň poslal do semifinále Ligy mistrů Kovář, Kometa po debaklu končí

Plzeňští hokejisté se radují z postupu přes Skellefteu.

Hokejová Plzeň si zahraje semifinále Ligy mistrů. Proti švédské Skelleftee uspěla 2:1 po nájezdech, když ji do...

Hokeji trochu víc rozumím, ale pořád jsem laik, líčila Šafářová

Na utkání se Spartou nechyběla ani tenistka Lucie Šafářová, fanynka Komety Brno...

Když minulý týden oznámil, že si za Kometu zahraje extraligu, začala po internetu kolovat šest let stará fotka. Do...

ANKETA: Krajská města zdobí vánoční stromy, vyberte ten nejkrásnější

Vánoční strom

Centra měst ovládla vánoční atmosféra, ke které patří i ozdobené vánoční stromy. Jako už tradičně mohou čtenáři...

Žena navedla milence, aby za 50 milionů zabil jejího manžela, říká žalobce

František Divoký u soudu

Krajský soud v Brně projednává pokus o vraždu, z nějž jsou obžalovaní Josef Kopriva a Eva Grycová. Ta měla s Koprivou...

U dětí se nepočítá s tím, že zemřou, říká iniciátorka dětského hospicu

Ředitelkou dětského hospicu s názvem Dům pro Julii je Radka Vernerová

Myšlenka stavby dětského kamenného hospice vznikla v Brně před osmi lety, ale až loni v létě dostala díky skupině...

Další z rubriky

Denně menza vyhodí 90 kilo jídla. Výzkumníci z Brna to chtějí změnit

oběd, škola, jídelna (ilustrační snímek)

Do boje proti plýtvání potravinami se pustili výzkumníci z Mendelovy univerzity v Brně. A začali ve své škole....

Dějiny ze známek nevymažeme, říká šéf brněnských filatelistů

Předseda Klubu filatelistů Alfonse Muchy v Brně Zdeněk Okáč.

Zdeněk Okáč šéfuje už deset let brněnskému klubu filatelistů. Sám začal sbírat známky jako jedenáctiletý, když šel...

VIDEO: Opilá řidička nabourala stojan na benzince a hned šla pro alkohol

Opilá řidička nabourala stojan na benzince

Pro alkohol na benzinku vyrazila pětačtyřicetiletá žena. Jenže sama už měla dost popito, když ráno sedala za volant. Na...

Najdete na iDNES.cz