Restaurace Koishi v Údolní ulici

Restaurace Koishi v Údolní ulici | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Sushi nesushi, v Koishi je oháňka opravdu dobrá

RECENZE MENU - Kdo chce obědvat plný talíř jídla za šedesát korun, ať sem raději nechodí. Před několika dny byla v Údolní ulici otevřena nová restaurace Koishi, speciálka na ryby a módní sushi. Před luxusní "fine dining" nabídkou jídelního lístku by hladovec toužící po normálním obědě za stravenku mohl v úleku odcouvat.

Ale my přehlížíme ústřice a játra vykrmených kachen a bedlivě studujeme, co kuchař vaří jako polední menu. Dražší (za 145 korun) obsahuje rybu, o dvacet korun méně stojí variace domácích jídel. A úterní hovězí oháňku se zeleninovým kuskusem za 125 Kč jsem si také objednala.

TEST MENU

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu.
Dnes: restaurace Koishi, Údolní 11, 602 00 Brno
www.koishi.cz Hodnocení: 85 % Koishi se zaměřuje na pokrmy z ryb a připravuje i japonské sushi.

Na oběd v Koishi je potřeba si vyhradit delší čas. Asi za 20 minut mi na kuskusovém lůžku odpočívaly dva kousky masa, které se úplně rozpadalo. Měkké jako dort, se šťávou redukovanou tak dlouho, až "lepí ústa", a snítkou tymiánu. Kopeček kuskusu ovoněla nadrobno nakrájená zelenina.

U soust přílohy jsem litovala, že byla uvařena až do "mňadlava". Jídlu na nahřátém talíři předcházel jiskrně čistý vývar s výraznou a příjemnou vůní po rybách. V misce plavaly také nudličky kořenové zeleniny tenké jako vlásky. Vyšší cena menu se ale vyplatila. Dostala jsem skvělé jídlo bez zbytečných obloh a nastavenin. A plné původních chutí. Hovězí si nehrálo na nic jiného než na skutečně voňavé a nefalšované hovězí. S krásnou úpravou a dokonalým servisem.

Hovězí oháňka s kuskusem v Koishi

Interiér je oproštěn od kudrlinek, přesto není chladný a neútulný. Stoly jsou holé dřevěné desky, ale na nich má dobrou šanci sehrát podstatnou úlohu to, co je zrovna na talíři. Koishi je otevřeno krátce, sebevědomí si teprve buduje. Obsluhující pánové jsou normální kluci a vyslovovat název japonského nápoje Calpico se teprve učí. Stejně jako my.
Rybí vývar v KoishiČokoládový nákyp v Koishi

Jídelníček je krátký a jasný. A domácí pstruh a candát se v něm báječně vyjímají. Našla jsem i maso z mladého býka, vepřovou panenku a kuře plus tři dezerty. Radostné jsou ceny nápojů. Minerálka stojí 30 korun, espresso o pět víc.

Internetové stránky ještě neběží a velký "sushi boom" se v Koishi teprve chystá. Nebude to ale snadné. Mořskou řasu začala motat i konkurence Momosushi v Solniční a Sushi bar Rialto v ulici Veveří. Sushi nesushi, mně to hovězí na tom startovním bloku opravdu chutnalo.