Restaurace Szeged | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Szeged je jen odleskem maďarského temperamentu

  • 2
Co očekávat v Szegedu v Burešově ulici, je jasné. Jsme maďarská restaurace a umíme nejlepší segedínský guláš. Tímto sloganem se prezentuje restaurace sama a směrem k hostům je to jednoznačná informace. Zbývá ji už jen dodržet. A s tím už je v Szegedu trochu potíž.

Hospoda na hlavní městské třídě má dlouholetou tradici. A přestože provozovatelé se postupně vystřídali, své koncepce a zaměření na maďarskou kuchyni se stále pevně drží. Je to geniální strategie. V dnešní době je trendy mít jídelníček spíš po italsku salátově a těstovinově lehký, to v Szegedu ignorují a dělají dobře.

test menu

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu.

Recenzentka restauraci navštívila nejméně dvakrát.

Dnes: Szeged, Burešova 2, 602 00 Brno

Hodnocení: 50 %

Temperamentní Maďaři mají totiž úžasně bohatou surovinovou základnu a světu odkázali výtečné kotlíkové skvosty. Perkelty, guláše, hálaszlé, zelí, plněné palačinky nebo všelijaké klobásy jsou pro konzervativní česká ústa, milující trochu těžkopádnou klasiku a omáčky, úplné nebe.

Je srpen, čas voňavých rajčat a naducaných paprik. V poledním menu restaurace Szeged se správně vyjímá sezonní lečo, pokud je navíc z čerstvé zeleniny, není co dodat.

Ale v poledním jídelníčku jsou nepěkné úlety i jinam. Ke Krakonošovu řízku, děsivě nesprávnému "Gordon blue" nebo kuřeti s kompotovaným ananasem.

Menu v restauraci Szeged: guláš s knedlíkem

"Knedlíky nejsou naše," přiznal ochotný číšník hned při objednávce a zaslouží si pochvalu za upřímnost. Je to na nich poznat. Plněné bramborové nejsou kypré, dokonce ani dostatečně dobře rozmražené.

Plátky těch houskových jsou uniformní, bílé, s drobivou texturou. V Brně zatím neznám cenově dostupnou hospodu s poledním menu, která by se pyšnila poctivými domácími knedlíky. Ale v Szegedu, kde každodenní nabídce vládne paprikový guláš a zelí, by se kynutí, kulatí, šišatí, houskoví nebo špekoví borci vyjímat mohli.

Citlivě zahuštěný maďarský guláš byl ozdoben několika kostkami masa s trochu tužší svalovinou. Dobře upečená byla naopak vepřová pečeně se zadělávaným zelím.

Restaurace Szeged: vepřová pečeně se zelím a knedlíkem

Záhadou ale zůstává nepřirozeně růžová barva masového závitku. Na co se dá do Szegedu zajít opakovaně, je voňavý masový vývar plný na skus uvařených nudliček a točená kofola za přívětivých devatenáct korun.

I provoz restaurace je vymyšlen prakticky a má jednoznačnou funkci. Vchod, vpravo výčep s pivem a vlevo místo pro nekuřácké obědy. Szeged má smysluplné pojetí a mohl by být azylem pro fajnšmekry. Při běžném obědě je ale na talíři spíš šedý a nezáživný průměr.