Hotel s restaurací Lahofer ve Znojmě.

Hotel s restaurací Lahofer ve Znojmě. | foto: Věra Strnadová

Tam, kde hosty osvěží vodou a pražmu snítkou šalvěje

  • 0
Zajímalo nás, jak spolu dohromady hraje vinařství a gastronomie. Zajeli jsme se o tom přesvědčit do znojemského Lahoferu. Právě pod jménem uměleckého řezbáře zde najdete moravského producenta tichých vín a také hotel s restaurací. A pokud se sem vypravíte, velmi slušně se i najíte.

Spletitost roztomilých uliček v centru starého Znojma láká k romantickým procházkám. Dá se v nich zabloudit a pozor si tu dejte na podpatky. Dlažební kostky jsou pevné, ale cesta k Veselé ulici číslo 13 je krkolomná. Přímo tam, v centru staré zástavby, najdete nenápadný hotel Lahofer a jeho restauraci.

RECENZE RESTAURACÍ

Hotel Lahofer
Veselá 13, Znojmo www.lahofer.cz

Hodnocení: 90 %

Jídlo v nekuřácké restauraci Lahofer bylo jednoduché a velmi chutné. Pochutnali jsme si.

Za jasného počasí se usaďte pod slunečníky na pohodlné terase a děti vypusťte do koutku se skluzavkou. Ani vnitřek restaurace však není k zahození. Stará budova prošla rekonstrukcí a preciznost v detailech je tu znát. Nač také kazit krásu kouřem, prostory hotelu jsou vzorně nekuřácké.

Ve vedru osvěží karafa vody

Hned první pohyb servírky při našem usazení ke stolu naznačuje, že tady je o hosty dobře postaráno. V době poledne automaticky na stůl dostáváme karafu s vodou. Stíráme pot z čela, je třicítka ve stínu, ale my už vrníme blahem.

V jídelním lístku najdete kromě přehledných jídel i povídání o místních odrůdách vína a u řady jídel nechybí doporučená jak vína z vlastní produkce, tak i z nabídky okolních vinařství. Některá vína si pak rovnou můžete odvézt, prodávají je ve vinotéce na recepci.

Hovězí vývar - jeden z nejlepších, jaký jsem jedla

I přes horké počasí a údiv přísedících jsem si neodpustila hovězí vývar s nudlemi a játrovou rýží. Polévka s hromadou nudlí a špetkou soli se v mém vývarovém žebříčku dostala mezi pět nejlepších a za příznivých 25 korun kandiduje na favorita. Vyvedený byl i předkrm v podobě drůbežích jatýrek na cibulce, slanině a česneku za 69 korun. Tuhle dávku vnitřností bych si dokázala představit i jako lehkou večeři, porce byla totiž skutečně velkorysá.

Drůbeží jatýrka na cibulce, slanině a česneku za 69 korun

Drůbeží jatýrka na cibulce, slanině a česneku za 69 korun

Po takovém startu oběda jsem neměla na další chody pomyšlení. Jenže ke změně názoru mě rychle přiměla pražma pečená na rozmarýnu se špenátovým hnízdem za 249 korun. Jíme i očima a v místní kuchyni dokážou bezchybně propečenou a šťavnatou rybu bravurně naservírovat. Sezonu bylinek kuchař uctil šalvějí zastrčenou pod kůží ryby. Takto jsem si na pražmě dlouho nepochutnala.

Zkusili jsme i penne s tomatovou omáčkou a černými olivami sypané parmazánem za 130 korun. Tomatová omáčka nepostrádala kousky čerstvých rajčat, zelenina i těstoviny byly tak akorát "al dente" a jídlo mělo celkově harmonickou a vyváženou chuť. Příznivý dojem z oběda nezkazila ani malá miska míchaného salátu.

Jednoduchá jídla s přirozenou chutí

Jídla v Lahoferu vynikají rafinovanou jednoduchostí, která podtrhuje přirozené chutě. Není pochyb, že tady si na čerstvosti surovin zakládají. My jsme k dobrému jídlu z kvalitních ingrediencí přidali i podařené víno a z Lahoferu odjížděli veselí a dobře nasycení.

Těstoviny penne s tomatovou omáčkou a černými olivami sypané parmazánem za 130 korun.Pražma pečená na rozmarýnu se špenátovým hnízdem za 249 korun.