Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Tradice se v Brně u Stopků potkala s moderním gastro stylem

  11:00aktualizováno  11:00
Jen málo hospod v Brně má tak dlouhou tradici. Na hlavním korzu v České ulici tepe staronová Stopkova plzeňská pivnice. Pivo se zde točilo už od druhé poloviny 19. století. Je dobře, že se z historického objektu nestala banka, nebo herna.

Stopkova plzeňská pivnice v Brně. | foto: Ondřej SurýMF DNES

Původní Jonákovu nálevnu s plzeňským pivem roku 1910 převzal do správy hostinský, jehož příjmení se dodnes blyští v názvu.

Stopkova plzeňská pivnice

Česká 5, Brno
www. kolkovna-group.cz

Vybíráme z jídelního lístku:
Loštická česnečka 45 Kč
Zbojnická vepřová pečeně s ovčím sýrem 159 Kč
Steak z candáta 239 Kč

Hodnocení: 75 %

Stopkova pivnice nabízí zážitkovou gastronomii v prezentaci jídla. Pokrmy servírují starosvětsky, vlastní provedení však postrádá větší originalitu.

Novodobá klientela je žádaně mezinárodní a turistům i našincům chutná sklenice oroseného plzeňského. Lokálem se svobodně nesou cizí jazyky a internacionální tón se tady má křížit s konceptem, který kříží české retro s moderním gastro stylem.

Stopkovu plzeňskou pivnici nyní provozuje skupina Kolkovna Restaurants, k níž patří čtyři pražské a dvě bratislavské hospody. A ty téměř jako by z oka vypadly svému nejmladšímu brněnskému bratříčkovi.

A to nejen v interiéru, ale také ve skladbě jídelního lístku. Nóbl rozkládací barevná karta (můžete si ji za padesát korun odnést jako speciální suvenýr) přetéká položkami. Možná až marnotratně, což se posléze projeví na chuťové kvalitě hromadně připravovaných pokrmů, u kterých se díky této kvantitě místy nezbavíte dojmu jakési nevzrušivě hromadné unifikace.

Divadlo: servis a nádobí

Kolkovna Restaurants sází při prezentaci jídla tak trochu na kuchyňské divadlo. Dojem z jídla má podtrhovat servírování v originálním nádobí a keramice. A prkýnka, kovové rendlíky, starosvětské pánvice i kamenina, ve kterých se tady nosí na stůl, mají místy i větší šmrnc než jídlo samo. Ale postupně.

Stopkova plzeňská pivnice v Brně: Loštická česnečka - polévka s čerstvým česnekem, brambory a tvarůžky.

Přiznejme, že polévky zde umějí na výbornou. Vynalézavě servírovaná Loštická česnečka s brambory a tvarůžky se zvlášť po smíchání spojí v harmonii chutí, která dostane každého škarohlída. Ještě lepší dojem udělá slepičí verze.

Silný vývar s plátky mrkve a petržele dostane strávníka nevtíravě jemnou zeleninovou chutí. Na jazyku se o ni přetahuje s nenucenou elegancí kusů vařené slepice, jejíž na skus tužší maso tady není vůbec na závadu.

Zbojnická pochoutka vystrčená jako zdejší specialita na první stranu jídelního žurnálu dojem udělá jen zvenčí. Alobalová kapsa skrývá sice měkoučký, ale vlažný kus vepřového s rozměklou cibulí. Rozpálit vás v této staročeského pochoutce mají bůhvíproč kousky chilli papriček.

Stopkova plzeňská pivnice v Brně: Steak z candáta - připravený na přepuštěném másle s teplou zeleninou a bernskou omáčkou.

Kuchaři je pro jistou nasekají také do bernské omáčky k jinak lahodně připraveným filátkům z candáta, která při pečení jemně zkroutilo přepuštěné máslo. Zkrátka: jídlu tady na pohled nejde nic vytknout, v jeho provedení vás místy neopustí dojem kalibrované velkojídelny.



Nejčtenější

Voda na příděl. Na vyschlé Moravě musí lidem stačit sto litrů denně

Starosta obce Maršov Jaroslav Bytešník ukazuje vyschlé toky, co vždy mely hodně...

Zákazy plnit z vodovodní sítě bazény a zalévat zahrady už nestačí. V šesti obcích na jižní Moravě platí ode dneška...

Zateplili školu, aby ušetřili. Nevyřešili ale větrání a za energie doplácí

Ilustrační snímek

V Hrušovanech u Brna zateplili školu, ale bez vzduchotechniky. Místo úspory teď musí pravidelně větrat. Nejen že úspor...



Z vily krále plísňových džínů Hošny je ruina, nový majitel ji přestaví

Podnikatel Rudolf Hošna byl v 90. letech v Brně pojmem. Stejně jako jeho vila.

Legendární Hošnova vila v brněnských Pisárkách je nyní útočištěm pro bezdomovce. Nový majitel chce zchátralý objekt,...

Brněnský lední medvěd Umca uhynul. Trápily ho problémy se zuby

Lední medvěd Umca žije v brněnské zoo v záložním výběhu, aby neohrozil život...

V sobotu uhynul samec ledního medvěda Umca. Dlouhodobě ho trápily problémy se zuby a už jednou kvůli nim musel...

V nádrži Nové Mlýny na Břeclavsku se utopil třiadvacetiletý cizinec

Spodní nádrž jihomoravského vodního díla Nové Mlýny

Několik hodin hledali policejní potápěči cizince, který si v sobotu před desátou hodinou večerní šel zaplavat do nádrže...

Další z rubriky

Češi objevili místo přežívajících kultů, bádají v albánských horách

Čeští archeologové zkoumají okolí svatyně stojící na základech zaniklého...

Čeští vědci bádají v albánských horách, kde prastaré obřadní rituály žijí dodnes. Horská vesnička Nivica je jednou z...

Brněnský lední medvěd Umca uhynul. Trápily ho problémy se zuby

Lední medvěd Umca žije v brněnské zoo v záložním výběhu, aby neohrozil život...

V sobotu uhynul samec ledního medvěda Umca. Dlouhodobě ho trápily problémy se zuby a už jednou kvůli nim musel...

Ústav pro duševně nemocné pachatele pomohli zmodernizovat sami chovanci

Brněnský detenční ústav prošel modernizací, pro pachatele zřídili další místa.

Jediné dva detenční ústavy v Česku, kde jsou zavření často nebezpeční duševně nemocní pachatelé trestných činů, jsou...

Najdete na iDNES.cz