Ve Štefánikově ulici v Brně otevřeli v září lokál, ve kterém by se mohl rovnou natáčet prvorepublikový film. Naleštěná pípa, obsluha v košilích a zástěrách a jednoduchý lístek s jídly z poctivých surovin jsou klasika jako ze staré školy. V pohostinství U Bílého beránka si na prezentaci potrpí a rozhodně nás zaujali.
Servírování je velmi vydařené
Za vchodem je těžký neprůsvitný závěs, za ním však velké překvapení. Restaurace má oddělený kuřácký
recenze restauracíRecenze restaurací MF DNES každý týden testuje jednu z restaurací na jižní Moravě. Dnes: U Bílého beránka Štefánikova 16, Brno Klasická česká restaurace. Vhodné večer na pivo i na nedělní oběd. Recenze: 75% |
Jídelní lístek je schovaný v poštovní obálce: klasická česká jídla jako kachna, kolínko a rajská, ryby, saláty, bezmasá jídla a dezerty. V každé kategorii jen pár položek, ale zpátečnické chyby, jako obloha nebo studené talíře, tu nehrozí.
Naopak servírování je tak vydařené, že podnik posouvá nad průměr této cenové skupiny.
Kuchař potřebuje více praxe
Kvalita jídel ale ve stínu bombastické prezentace malinko pokulhává. Obsluha i kuchyň zřejmě po nedávném otevření vyžadují ještě trochu praxe. Hlavně si je kuchař poněkud nejistý se solí v ruce.
Na začátek jsme vyzkoušeli hovězí vývar s játrovými knedlíčky za 38 korun a bramboračku s houbami v ceně 39 korun. Obě dvě byly kvalitní, vývar domácí a rozličné druhy hub v husté bramboračce voněly už z dálky.
První zaváhání se ale objevilo hned u takové domácí klasiky, jakou je řízek se salátem, který umí perfektně každá česká máma. Vepřový řízek nebyl klasický hospodský přes celý talíř, ale byl málo rozklepaný, a tím pádem trochu tuhý.
Vídeňský bramborový salát, ač opět domácí, se namísto tomu se zálivkou z octa, oleje a vývaru podobal spíše jeho klasickému českému bratrovi.
Obsluha je pozorná
Vegetariánské jídlo, cizrnové karbanátky s bramborovou kaší, bylo syté a velké, nicméně karbanátky samotné postrádaly trochu více fantazie v dochucení. Naštěstí jsme měli k dispozici mlýnky se solí a pepřem.
Candát s hrubými bramboráčky a konfitovaným česnekem by býval famózní, pokud by bramboráčky v kuchyni nechali smažit ještě o trochu déle.
Výčet drobných nedostatků zvídavá obsluha ochotně vyslechla, vzkázala do kuchyně a vrátila se s omluvou.
Dezerty byly na jedničku
Vytrvalost se však vyplácí a my jsme udělali moc dobře, že jsme se před dezertem nenechali odradit.
Mléčná rýže ovoněná anýzem s hruškou vařenou ve víně za 82 korun a domácí šátečky plněné povidly, s ořechy, cukrem a hojně přelité máslem v ceně 62 korun nás přesvědčily, že jsou tu skutečně na dobré cestě.
Oba dva dezerty jsou sice nezvyklé, chutnají ale neodolatelně, a přitom se nejedná o žádnou přeslazenou bombu.
Čtěte v sobotní MF DNES: Aktuální díl seriálu Recenze restaurací čtěte v sobotních přílohách Brno a Jižní Morava.