Do nedělního finále tak postoupili jen čtyři střihači, dva Češi, Polák a Němec. "Největší důraz se při hodnocení klade na techniku střihání a výsledek, aby zvíře nebylo poraněné," vysvětlil Mareš. Další částí hodnocení je pak rychlost ostřihání. A tentokrát profesionálové překvapili sami sebe. "Ve finále totiž ostřihali deset ovcí za necelých dvacet minut. Tedy jednu ovci za necelé dvě minuty. To se v historii mistrovství ještě nestalo," řekl Mareš.
Nejrychlejší čas měl suverénně polský účastník Kryštof Janusz. Skončil ale až třetí, protože střihání nebylo kvalitní. Vyhrál Reiner Blumenhuber z Bavorska, druhý skončil Lukáš Neugebauer z České republiky.
Ovce byly podle Mareše kvalitní. A při střihání si "nestěžovaly". Muži je drží mezi koleny. Mají kvůli tomu i speciální boty. "Mokasíny se švem nahoře, aby si mohli při manipulaci pomáhat i nohama," uvedl Mareš.
Na největších ovčáckých slavnostech v Česku bylo kromě mistrovství také vystaveno na 200 ovcí a koz nejčastěji chovaných plemen. A kromě střihání se soutěžilo například ve vaření kotlíkového guláše nebo konzumaci halušek. Horalové ukázali ovčácké zvyky a profesionální střihačka z České republiky předvedla své umění s ručními nůžkami. Na akci se bavilo zhruba tisíc lidí.