Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


U přehrady mají skvělou rybí polévku i pstruha, pangasius ale zklamal

  11:30aktualizováno  11:30
Speciálka s čerstvými rybami, to je Fish restaurant Rybářská bašta u Brněnské přehrady. Zvenčí nezaujme a v zimním období vypadá opuštěně. Uvnitř to ale voní čerstvým jídlem a vládne tam vedoucí, která přesně ví, co v kuchyni bublá v kotlíku.

Restaurace Rybářská bašta u Brněnské přehrady. | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Kde jinde bychom měli najít rybí speciálku než na břehu Brněnské přehrady. Ryby pochopitelně pocházejí odjinud, ale nějak líp tu chutnají. V zimě romanticky ztichlý kout Brna budí dojem, že restaurace rozeseté podél silnice z Bystrce k Veveří spí tvrdým medvědím spánkem.

Fish restaurant Rybářská bašta

Rakovecká 34, Brno-Bystrc

www.rybarskabasta.eu

Dovnitř vede jeden schodek, nekouří se tam.

Hodnocení: 80%

Uvnitř najdete pod sítí umělohmotného raka, ale z kuchyně většinou nosí čerstvé kousky. Koncept podniku je odvážný a dobře dotažený.

Vybíráme z jídelního lístku

V nabídce je candát, losos, pstruh v různých úpravách, kapr, úhoř, calamari. K dezertům podávají poctivou šlehačku.

Ale kdepak, uvnitř Fish restaurantu Rybářská bašta se dějí věci! Když jsme tam přijeli, trochu jsme váhali, jestli podnik funguje, ale uvnitř Hapka právě pěl o své krásce a lokálu vládla pevnou rukou paní vedoucí. Co vedoucí, spíš herdekbaba, která vás nenechá ani sundat kabát a už nabízí pití.

Lepší žádný kapr než starý kapr, suroviny mají čerstvé

Ta dáma přesně ví, co vzadu v kuchyni klokotá v hrnci a dokáže odhadnout, na co máte chuť. Umí jídlo doporučit a s elegancí vysvětlit, že toho kapra, kterého jste zrovinka chtěli, prostě nemají. V rybí restauraci je žádný kapr možná lepší než starý kapr.

Jídelníček v Rybářské baště se zřejmě plánuje podle dodávky čerstvých surovin. Když jsme přijeli hned po otevření, ani rybí polévku ještě neměli uvařenou. K dokončení zbývala ještě třičtvrtěhodina.

Objednali jsme si tedy carpaccio z lososa za 75 korun. Dobré a vychlazené růžové maso chuťově podtrhla kytka ostré rukoly a olivový olej. Losos byl standardní, dobře zvládnutý předkrm, který je v nabídce rybí speciálky naprosto oprávněně.

Polévka byla splněným vánočním snem

Ve stručném seznamu jídel je vůbec radost si číst, mají totiž to nejlepší, co plave v českých vodách. Úhoře, candáta, kapra i pstruha. Kdo nemá rád typickou chuť a vůni rybníka, může si dát třeba kuřecí nebo neutrálního pangasia. Když jsme vybírali, co sníst po předkrmu, dozvěděli jsme se, že rybí polévka je připravená k podávání.

Dobré a vychlazené carpaccio z lososa.

Hustá rybí polévka s kostkami osmažené housky.

Udělali bychom velkou chybu, kdybychom ji odmítli. Hustá akorát, zjemněná smetanou, s kousky rybího masa a kořenové zeleniny a s výraznou a libou vůní čerstvých ryb. Na povrchu ležely kostky osmažené housky a na stole zase košík plný křupavého pečiva. Prostě sen, který se často vyplní jen o Vánocích.

Po skvělé polévce za 39 korun jsem si objednala pstruha po baštýřsku. Byl upravený na grilu, maso pevné a břicho nacpané rozmačkaným česnekem a bylinami. K výrazné rybě jsem zvolila teplou zeleninu.

Rybářská bašta trvá na čerstvých surovinách i v zimě

Vkusně upravený talíř s malými kukuřicemi, zelenými fazolkami a kousky mrkve lákavě voněl máslem. Jen bych ocenila víc citronu, uzounký měsíček na dochucení ryby nestačil. I s doplatkem za váhu ryby jsem zaplatila 208 korun a investice to byla vskutku velmi dobrá.

Pstruh po baštýřsku upravený na grilu. Břicho měla ryba nacpané rozmačkaným česnekem a bylinami.

K výrazné rybě zvolila autorka teplou zeleninu. Vkusně upravený talíř lákavě voněl máslem.

Trochu nás zklamal pangasius s rajčaty a sýrem za 109 korun. Jestli ty pobledlé kousky pod rozpečeným plátkem sýra byla rajčata, tak to byl malér, který se dá napravit až v létě, kdy voní a dozrávají na slunci.

Další drobné zklamání jsme prožili i nad půllitrem piva. Nevím přesně proč, ale bylo cítit trochu jako kádinka v chemické laboratoři.

Lidé, kteří vymysleli a vedou Rybářskou baštu, jsou opravdu odvážní. Udržet podnik a trvat na čerstvých surovinách není lehké, obzvlášť v zimě, když kolem přehrady chodí jen pejskaři.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Zákaz vstupu bez špuntů v uších, výstaviště rozduněly sirény
Zákaz vstupu bez špuntů v uších. Sirény rozezněly brněnské výstaviště

Návštěvníci brněnského výstaviště v sobotu večer zažili nezvyklou podívanou. Hudebníci tam zahráli nejhlučnější skladbu v historii, a sice Symfonii sirén....  celý článek

Miroslav Grebeníček před posledním rozloučením s komunistickým europoslancem...
Do Sněmovny se dostal i komunista Grebeníček. Poslancem je už 23 let

Také letos poslali voliči do Poslanecké sněmovny bývalého předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka. Ten je poslancem se čtyřletou přestávkou od roku 1990....  celý článek

Ilustrační snímek
Studenti z celého kraje budou jezdit do Brna, hejtmanství koupí stroje

Plán na vznik Centra pro odborné vzdělávání ve strojírenství v Kuřimi definitivně padá. Nové vedení kraje už po svém nástupu kritizovalo, že projekt pro...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.