Restaurace Althanský palác (a hotel zároveň) se nachází na znojemském Horním náměstí. Budova v minulosti prošla rekonstrukcí, která zachovala původní klasicistní ráz objektu.
Vchod do restaurace je hned v zádveří, hosté sedí u stolů v někdejším mázhausu paláce, který svými štíhlými toskánskými sloupy vzdáleně evokuje renesanci.
Prostoru dominuje velký krb, jehož výhřevnost oceníte zejména ve chvíli, kdy se venku ukáže pravá zima. Vznešený dojem z celého prostoru kazí jen uměle vytvořená stěna s příliš rušivými světly.
Vývar zaváněl chemií
V koutku na pohodlné židli mě ještě před objednávkou napadlo, že by byl hřích, vařit na takovém místě nedobře. Než se v krbu stihla rozhořet první
recenze restauraceAlthanský palác Hodnocení: 80% Z jídelníčku: |
Číšník s polévkou neotálel a bohužel kuchař jak by smet. Knedlíčky jeden jako druhý svým tvarem i tuhostí prozrazovaly, že tady polotovary nezatracují. Drobné částečky v polévce a křiklavě slaná chuť ve mně probudily podezření na sypké "vylepšení" vývaru.
Jenže hlad je nejlepší kuchař a my polévku nakonec snědli. Při vzpomínce na ni, se mi však vybaví popis jediný: ušla.
Vegetariáni nejsou vítáni
Vegetarián už jen z letmého pohledu do jídelního lístku pochopí, že tady se moc nenají. Bezmasé oddělení čítá dvě položky a ti, co nemusí sýr a hřiby jsou prakticky odsouzeni k míchanému salátu či k dezertům. Tady se jednoduše vaří maso.
Ke specialitám lákají i obrázky a v sympaticky přehledném a nepřeplácaném menu najdete několik druhů steaků, špíz, ryby i maso v kotlíku.
My jsme za syčení horkého kamene od vedlejšího stolu vybrali jednoho pstruha a hovězí svíčkovou.
Ryba byla skvělá
Než nám jídlo donesli, mohli jsme pozorovat, jak číšník hostům hned vedle nás před jídlem přivázal dospělácký bryndáček. Asi proto, že z prskajícího masa na kameni by si mohli odnést na oděvu nechtěný suvenýr. Pěkná a vtipná vychytávka.
V kuchyni si při našem druhém chodu vedli mnohem lépe. Pstruh na roštu s bylinkovým máslem za 129 korun byl perfektně propečený a chutně bylinkově pomaštěný.
Decentní obloha i jemnost masa naše chuťové buňky potěšila. Za dokonalý považuji bonus ve formě bylinkového pesta, které prostor kolem ryby zdobilo.
Steak pokazila přesolená omáčka
Stejně tak chutné byly i císařské medailonky ze svíčkové s přelivem z lišek (249 korun). U bohaté dvou set gramové porce masa jsem ocenila nahřátí talíře, bez něhož by jídlo velmi rychle vychladlo a o studenou svíčkovou nikdo nestojí.
Maso bylo příjemně měkké a byla radost jej konzumovat. O něco méně mě nadchl přeliv z lišek. Houby byly v pořádku, ale omáčce se dostalo příliš soli a její chuť jakoby připomínala cosi instantního.
Slaná až štiplavá příchuť jemnosti lišek ubrala na kráse a já svoje medailonky od omáčky raději oddělila. Jako přílohu k oběma jídlům jsme zvolili chléb, který neměl chybu.
Obsluha byla po celou dobu milá a vedla si dobře, po rozpačitém startu byl oběd nakonec vcelku vydařený. Škoda je, že si tu příliš nepotrpí na víno. Když ale vezmu v úvahu masitou povahu jídelního lístku a místní zálibu v soli, pivo je na tomto místě tou správnou volbou.
Čtěte v sobotní MF DNES: Aktuální díl seriálu Recenze restaurací čtěte v sobotních přílohách Brno a Jižní Morava.