Restaurace Althanský palác ve Znojmě.

Restaurace Althanský palác ve Znojmě. | foto: Věra Strnadová.

V Althanském paláci potěší steakem a pstruhem. Víno ale dobré nemají

  • 0
Do Znojma se vyplatí zajet nasát historii, ale především ochutnávat víno a velmi dobrou kuchyni. Skvělého pstruha v duchu klasiky nám připravili v Althanském paláci. Je to dobré místo, když člověku vyhládne. Na víno se ale vyplatí vyrazit jinam.

Restaurace Althanský palác (a hotel zároveň) se nachází na znojemském Horním náměstí. Budova v minulosti prošla rekonstrukcí, která zachovala původní klasicistní ráz objektu.

Vchod do restaurace je hned v zádveří, hosté sedí u stolů v někdejším mázhausu paláce, který svými štíhlými toskánskými sloupy vzdáleně evokuje renesanci.

Prostoru dominuje velký krb, jehož výhřevnost oceníte zejména ve chvíli, kdy se venku ukáže pravá zima. Vznešený dojem z celého prostoru kazí jen uměle vytvořená stěna s příliš rušivými světly.

Vývar zaváněl chemií

V koutku na pohodlné židli mě ještě před objednávkou napadlo, že by byl hřích, vařit na takovém místě nedobře. Než se v krbu stihla rozhořet první

recenze restaurace

Althanský palác
Horní náměstí 3
Znojmo
www.althanskypalac.cz

Hodnocení: 80%

Z jídelníčku:
Krémová žampionová polévka 39 Kč
Kuřecí prsa na šalvěji s restovanými jablky 124 Kč
Vepřové medailónky zapečené s chřestem 129 Kč
Albrechtův štrúdl 40 Kč

kláda, hovězí vývar s játrovými knedlíčky (30 korun) byl na stole.

Číšník s polévkou neotálel a bohužel kuchař jak by smet. Knedlíčky jeden jako druhý svým tvarem i tuhostí prozrazovaly, že tady polotovary nezatracují. Drobné částečky v polévce a křiklavě slaná chuť ve mně probudily podezření na sypké "vylepšení" vývaru.

Jenže hlad je nejlepší kuchař a my polévku nakonec snědli. Při vzpomínce na ni, se mi však vybaví popis jediný: ušla.

Vegetariáni nejsou vítáni

Vegetarián už jen z letmého pohledu do jídelního lístku pochopí, že tady se moc nenají. Bezmasé oddělení čítá dvě položky a ti, co nemusí sýr a hřiby jsou prakticky odsouzeni k míchanému salátu či k dezertům. Tady se jednoduše vaří maso.

Ke specialitám lákají i obrázky a v sympaticky přehledném a nepřeplácaném menu najdete několik druhů steaků, špíz, ryby i maso v kotlíku.

My jsme za syčení horkého kamene od vedlejšího stolu vybrali jednoho pstruha a hovězí svíčkovou.

Ryba byla skvělá

Než nám jídlo donesli, mohli jsme pozorovat, jak číšník hostům hned vedle nás před jídlem přivázal dospělácký bryndáček. Asi proto, že z prskajícího masa na kameni by si mohli odnést na oděvu nechtěný suvenýr. Pěkná a vtipná vychytávka.

Restaurace Althanský palác ve Znojmě - pstruh.

V kuchyni si při našem druhém chodu vedli mnohem lépe. Pstruh na roštu s bylinkovým máslem za 129 korun byl perfektně propečený a chutně bylinkově pomaštěný.

Decentní obloha i jemnost masa naše chuťové buňky potěšila. Za dokonalý považuji bonus ve formě bylinkového pesta, které prostor kolem ryby zdobilo.

Steak pokazila přesolená omáčka

Stejně tak chutné byly i císařské medailonky ze svíčkové s přelivem z lišek (249 korun). U bohaté dvou set gramové porce masa jsem ocenila nahřátí talíře, bez něhož by jídlo velmi rychle vychladlo a o studenou svíčkovou nikdo nestojí.

Restaurace Althanský palác ve Znojmě - medailonky.

Maso bylo příjemně měkké a byla radost jej konzumovat. O něco méně mě nadchl přeliv z lišek. Houby byly v pořádku, ale omáčce se dostalo příliš soli a její chuť jakoby připomínala cosi instantního.

Slaná až štiplavá příchuť jemnosti lišek ubrala na kráse a já svoje medailonky od omáčky raději oddělila. Jako přílohu k oběma jídlům jsme zvolili chléb, který neměl chybu.

Obsluha byla po celou dobu milá a vedla si dobře, po rozpačitém startu byl oběd nakonec vcelku vydařený. Škoda je, že si tu příliš nepotrpí na víno. Když ale vezmu v úvahu masitou povahu jídelního lístku a místní zálibu v soli, pivo je na tomto místě tou správnou volbou.

Čtěte v sobotní MF DNES: Aktuální díl seriálu Recenze restaurací čtěte v sobotních přílohách Brno a Jižní Morava.

.