Kuřecí steak s dušenou zeleninou za 145 korun byl správně vysoký i šťavnatý

Kuřecí steak s dušenou zeleninou za 145 korun byl správně vysoký i šťavnatý | foto: Věra Strnadová, MF DNES

V Balaboostě kuchař maso umí, losos chutná jako obláček na talíři

  • 10
Pro milovníky kvalitní gastronomie je Balaboosta v Modřicích u Brna dobrou volbou. Pochvalu si kuchař zaslouží za výtečného lososa, dobrý steak s dušenou zeleninou i odlehčený boršč. Jen v kuchyni trochu zapomněli na bohatou a šťavnatou nabídku sezonních ingrediencí.

Do Balaboosty jsem zajela původně na menu, na lososa, co mi tady odtud "leží" na jazyku. Kdyby na jihu Brna fungovalo tolik kvalitních restaurací, kolik je tu nákupních center, měli bychom kousek do labužníkova ráje.

Restaurace Balaboosta

Havlíčkova 1016
Modřice www.balaboosta.cz

Hodnocení: 80%

Restaurace nabízí převážně jídla světových kuchyní. Vnitřek podniku je nekuřácký, venku hosty může rušit hluk ze silnice. Z ochutnaných jídel stojí za zmínku skvělý losos i kuřecí steak. Maso kuchař umí.

Vybíráme z jídelního lístku:
Losos pošírovaný v páře na bylinkách 179 Kč
Hovězí vývar 39 Kč
Domácí tiramisu 55 Kč

Losos je stálou nabídkou v jídelním lístku, pošírují jej v páře na bylinkách a servírují jako bábovičku. Je tak jemný, že jsem v puse měla pocit, jako kdybych pojídala obláčky s lehkým lososovým nádechem.

Jestli je ten "meníčkový" stejně lahodný jako ten v páře pošírovaný, nevím, protože tentokrát - hodinu po poledni - zbylo ze tří menu jen jedno, čočkové. Vybrala jsem tedy pár chodů z jídelního lístku.

Skromný výběr českých jídel, bohatá zahraniční nabídka

V obklopení dopravních tepen jsou Modřice docela rušným místem. Balaboosta se nachází v budově penzionu. Vypadá jako větší rodinný domek a umístění v nové vilové čtvrti na okraji města jí sluší. Jednu nevýhodu ale lokalita přece jen má. Přestože restauraci od silnice dělí pás bujné zeleně, při posezení na zahrádce tu auta nelze přeslechnout. Bát hluku se nemusíte uvnitř a navíc se tu ani nekouří.

Pro milovníky kvalitní gastronomie je Balaboosta v Modřicích u Brna dobrou volbou.

V jídelním lístku najdete skromný výběr jídel české kuchyně - svíčková, zvěřinový guláš a pečená žebra. Naopak hojně zastoupená je kuchyně světová. Vaří tu carpaccio, boršč, steaky, rizoto i těstoviny, z každého koutu světa něco. Na první pohled spletité kombinace, ale menu má položek tak akorát, aby si kuchař mohl dát na každém jídle záležet. Co do čerstvosti i náročnosti. A snaží se.

Kuřecí steak byl správně vysoký i šťavnatý

Samozřejmě že jsem ochutnala vývar, to když jsem tu byla poprvé. Byl decentní a v pořádku. Do chuťové paměti jsem jej ale nedostala, zvítězil už zmiňovaný losos. Za nápad připravit jemné maso lososí v páře a vetknout mu přitom lehký nádech bylinek kuchaři tleskám.

Daleko menší ovace si zaslouží za boršč zdobený řepou a zakysanou smetanou za 49 korun. Polévka byla dost kyselá, a to nejspíš ne kvůli kysané smetaně, která se ukryla na dně. Chybělo v ní zelí či kapusta a do koncentrované chuti a hustoty boršče měla daleko, přesto nešlo o úplný propadák. I když v české kuchyni jsme zvyklí na sytost, boršč tu pojali odlehčeně, tak nějak v duchu kuchyně italské. Jestli vám kyselejší chuť nevadí, pochutnáte si.

Boršč zdobený řepou se zakysanou smetanou za 49 korun

Další chod, kuřecí steak s dušenou zeleninou za 145 korun, byl o moc chutnější. Co do tloušťky si steak mnohde pletou s řízkem, a tak bylo milé vidět a ochutnat ten místní, patřičně vysoký a báječně šťavnatý.

Z dušené zeleniny se vyklubala směs s nádechem Asie, identifikovala jsem mladé lusky hrášku, mrkev, fazolky, bambusové výhonky, snad bílou ředkev a nasekanou houbu s názvem Jidášovo ucho. Zelenina prošla jen krátkou tepelnou úpravou, a tak si ponechala svoji přirozenou chuť i křupavost.

Čerstvé ovoce do jídelního lístku neproniklo

Je zvláštní, že nyní, kdy pod tlakem léta dozrává čerstvé ovoce všude kolem, nenabízí Balaboosta žádný sezonní dezert. Léto se ostatně neodráží ani v jídelním lístku jako takovém.

Škoda, že zmrzlina byla kupovaná a chutnala spíše uměle

Místní pohárová verze jemné panna cotty s vanilkou za 55 korun mě sice nadchla, ale já měla chuť třeba na ovocný sorbet nebo zmrzlinu. Tu si tady můžete objednat jako součást dezertu s horkými malinami anebo vám na požádání připraví zmrzlinu samotnou. Je škoda, že je kupovaná a chutná spíše uměle. Dojem z oběda zbytečně kazí.

Pochvalu v kuchyni zaslouží za snahu o polední menu vymykající se průměru. Vedle obligátního smaženého květáku nebo znojemské pečeně tu nabízí výběr z neotřelých kombinací v podobě kuřecích prsou s bazalkovou omáčkou nebo zeleninový salát s hruškou, gorgonzolou a vlašskými ořechy. Cena za menu je vyšší, než je průměr v okolí, ale obdržíte za ni porci neošizeného jídla.