V Zemanově kavárně nakoupíte cukroví i na Štědrý den.

V Zemanově kavárně nakoupíte cukroví i na Štědrý den. | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

V Brně seženete cukroví i na Štědrý den, kapra si nechte připravit

  • 0
Nemít na Štědrý den napečeno ani navařeno neznamená zkažené Vánoce. Na kaprovi s bramborovým salátem si mohou lidé pochutnat v restauraci nebo hotelu a čerstvě upečené cukroví budou některé cukrárny nabízet ještě ve Štědrý den.

Kdo si chce na Štědrý den odpustit celodenní maraton u plotny, může si na kapra s bramborovým salátem zajít do restaurace. Někde se dá ještě v pátek dopoledne koupit i čerstvě upečené cukroví.

Už deset let vaří na Štědrý den velký hrnec rybí polévky v brněnské kavárně Spolek. „Tentokrát možná ke dvěma druhům rybí polévky přidáme houbového kubu. Na Štědrý den chodí většinou naši stálí zákazníci,“ řekla baristka Veronika Krčmářová.

Otevřené restaurace najdou lidé na jihu Moravy o těchto svátcích hlavně v Brně. V menších městech většina dává přednost tradici.

„Kupuji kapra už vykuchaného, ale jinak si všechno chystám sama. Náš recept na bramborový salát je nepřekonatelný,“ myslí si učitelka Alena z Blanenska.

Výjimkou jsou hotely, které mají rezervace i na dobu svátků a svým hostům štědrovečerní menu připraví. Krémovou rybí polévku a filet z kapra s omáčkou Caffé de Paris nabízí například restaurace Hotelu Savannah v Hatích u Znojma.

U Kastelána lidem nabalí vánoční menu s sebou domů

Na Štědrý večer nachystal dvě slavnostní menu také brněnský restaurant U Kastelána. Klasické za devět set a luxusnější variantu za čtrnáct set korun.

„O rezervace na toto speciální menu je velký zájem, který navíc každý rok stoupá,“ tvrdí manažerka podniku Jitka Lempartová.

V Zemanově kavárně nakoupíte cukroví i na Štědrý den.

Zákazníkům, jimž se nechce vařit, ale zároveň chtějí strávit Vánoce v domácím prostředí, restaurant U Kastelána štědrovečerní menu zabalí s sebou domů.

„Děláme to už třetí rok a loni této služby využilo asi padesát zájemců. Je důležité, aby hosté měli k naší kuchyni důvěru, takže zvláště na Vánoce je jídlo nesmí zklamat,“ dodala Lempartová.

Letos si mohou lidé vybrat z více druhů ryb i salátů, a pokud zvolí luxusnější variantu menu, pochutnají si třeba na modrohlavovi bez kostí s lanýži.

Na kapří škvarky nebo fíky pečené s červeným vínem podávané s kokosovou zmrzlinou lákají na Štědrý den hosty v Zemanově kavárně. Mají však otevřeno jen do čtyř hodin odpoledne.

Cukroví na sváteční stůl jde sehnat i ve Štědrý den

Na svátečním stole by nemělo chybět cukroví. V nejstarší nejdéle bez přestávky fungující cukrárně v Brně, která patří Adolfu Zemanovi, prodají čerstvě upečené cukroví ještě ve Štědrý den do jedné hodiny odpoledne.

„Lidé chtějí mít cukroví čerstvé, tak ho kupují až poslední týden před Vánocemi,“ vysvětlil Zeman. V jeho cukrárně si mohou zákazníci vybrat, jaké množství kterého cukroví chtějí. Kilo stojí od 180 do tři sta padesáti korun, nejlevnější jsou kokosky a zázvorky, nejdražší je mandlové cukroví.

Podle Zemana je největší zájem o rohlíčky, pařížské tyčinky a mandlové cukroví. Stejně jako ostatní obchodníci si Zeman stěžoval, že na odbytu se hodně podepsala krize.

„Věřím ale, že v příštím roce budou lidé nakupovat víc. Přibývá těch, kteří si doma cukroví vůbec nepečou,“ nastínil Zeman.

Rychle mizejí z pultů i vánočky, ve středu je v Zemanově cukrárně vyprodali už ve tři hodiny odpoledne. Cukroví na váhu a vánočky prodávají v Brně například také v cukrárně U Čtyř mamlasů.