Do středu Brna se koncept pivo, kachna a dřevěné stoly hodí a turistům se to líbí. Tvoří podstatnou část klientely, i když musí být vybaveni naplněnou peněženkou.
Za půllitr jedenáctky Starobrno se na prosluněné venkovní zahrádce i uvnitř u výčepu platí 38 korun. Hlavní jídla na objednávku startují u ceny 149 korun a stoupají vzhůru.
recenze poledních menuMF DNES hodnotí každý týden jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu. Recenzentka navštíví restauraci vždy nejméně dvakrát. Dnes: Restaurace Špalíček Hodnocení: 60 % |
Ani v poledne se nevymýšlí experimenty, ale vaří se vyzkoušená a prověřená jídla.
Meníčka se podávají od 11 hodin, konec cenově zvýhodněné nabídce je úderem třinácté hodiny.
Na papíře, vloženém v kancelářské fólii, se denně kolem poledne opakuje třináct pokrmů, převážně minutkových úprav masa - smažené kuřecí a vepřové plus hotovky s knedlíkem za jednotnou cenu 79 korun i s polévkou a dezertem.
Ochutnali jsme z obou táborů po jednom - malý kuřecí řízek by zřejmě hladovému chlapovi nestačil.
Ani porce drůbežích prsou nebyla velká. Ale obojí bylo připraveno čerstvě a měsíček citronu k dochucení trojobalu řízku slušel. Kopeček majonézového bramborového salátu už měl ale delší nepěknou minulost za sebou. Vypadal, chutnal a voněl tak, že už v kuchyni nějakou dobu postával.
Segenín vaří poctivě
Segedínský guláš bych ale ze seznamu meníček vybrala i příště. Zadělávané zelí s knedlíky zabralo velký keramický talíř, a i když se porce masa scvrkla na tři menší kousky, chutnal domácky a poctivě.
Nadobro zklamala chuť polévky. Vývar si představuji jako hutný výluh z masa a ne dochucovadlem navoněnou teplou vodu. Škoda. Naivně doufám, že maso a kosti ve velkém hrnci bublají na plotně každé lepší hospody a vývar z nich slouží i jako báze k dalšímu vaření.
Obsluha je rychlá a dost obdivuji zejména dámskou sekci. Velké, těžké keramické talíře nosí s takovým temperamentem, že je radost se na ně dívat. Ostatně obsluha se v tomto podniku tak často nemění a základ týmu tvoří stálá parta.
Cena piva je vysoká, ale necelých osmdesát korun za jedno menu považuji za slušnou cenu pro hosty se stravenkou, i když polévka a salát dobrý dojem zhatily.
Nepříjemné je i to, že kuřáci s cigaretou u turka ve skle smrdí pod nos obědvajícím v hlavním prostoru restaurace. V době oběda! Kuřáky by měli vyhodit ven, odrazují totiž od další návštěvy.