Nově otevřená brněnská restaurace Hansen v Besedním domě

Nově otevřená brněnská restaurace Hansen v Besedním domě | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

V Hansenu zvládnou kuchyni našich babiček na výbornou

  • 2
Do nově opravené restaurace Hansen, pojmenované po staviteli Theo Hansenovi, v Besedním domě mě přivábil skvěle sestavený jídelní lístek. Konečně to někoho napadlo, říkala jsem si, když jsem prosklenými dveřmi vstupovala z Husovy ulice do vypulírovaných a nekuřáckých prostor.

Vařit hostům po rakousko-uhersku je něco jako vracet se domů. Ingredience jsou dostupné a místní. Receptury se najdou v kuchařkách, které každý máme ve své kredenci.

Recenze restaurací

Dnes: Hansen restaurant

Besední dům
Komenského náměstí 8, Brno
www.hansen-restaurant.cz

Hodnocení: 90%

Z jídelního lístku:

Vídeňský řízek 190 Kč
Kachní konfit s jablečnou kaší 170 Kč
Hovězí líčko na víně 190 Kč

Domácké pojetí kuchyně však má i jednu nevýhodu. Zákazníci chuť jídel dobře znají. Naše babičky přece umí šoulet bramborové šišky a kropí je rozehřátým máslem i potmě. V každé domácnosti klokotá občas pod pokličkou dobrý vývar a recept na načechrané knedlíky se dědí.

Hosté tedy do Hansenu přicházejí poučeni a z domu patřičně rozmlsáni. Jenže v Hansenu známá jídla dobře umí. Vaří jich jen pár, soustředili síly na kvalitu.

Byla jsem tu krátce po sobě dvakrát a uďobávala z asi osmi jídel. Kuchař se nestrefil jen u bramborového nočku, který doplňoval páteční filet z kapra s křenovou omáčkou za 95 Kč. Ten byl teda "tuhej".

Místo flaksy křehké telecí

Výtečný byl naopak jemňoučký bílý tvarohový noček, který plaval uprostřed krému z mladého pórku (40 korun). Chuť tvarohu dodala jemné polévce šmrnc. Šulánky za 60 korun číšník přinesl jako tři báječné a kypré kousky, obalené v hrubě namletém máku. Místo pochvaly jsme si s plnou pusou objednali ještě jednu porci.

Nemohli jsme vynechat klasiku nejklasikovatější. Vídeňský řízek. Dostali jsme nikoli tuhou flaksu, ale nadýchaný a křehký plátek telecího masa ve zlatavé strouhance. Na talíři jej zdobil jemně okyselený bramborový salát a rozčapčené trsy polníčku. To vše za neuvěřitelných 190 korun.

Vídeňský řízek s polníčkem

Na vrcholu ochutnávky ovšem stojí kousky hovězího líčka na víně se šťouchanými bramborami za 190 korun, které krásně doplnily blanšírované kousky řapíkatého celeru a mrkve. Šťavnaté a přitom křehké bylo i konfitované kachní stehno s bramborovými škubánky a pikantním sladkokyselým jablečným pyré za 170 korun.

Hovězí líčko na víně se šťouchanými bramboramiKachní konfit s jablečnou kaší

Přestože se po blyštivém lokálu pohybuje obsluha v bílých rukavičkách, neměli jsme pocit, že by pánové přestali být lidsky přátelští. Vrchní elegantně odnesl mokrý deštník, ze kterého crčela voda na dřevěné parkety, do kuchyně. Věšák tu totiž nemají.

Místo pro každou příležitost

Rakousko-uherská kuchyně je téměř nekonečnou zásobárnou krajových specialit od Tyrolska až po dnešní Ukrajinu. Než se všemi těmi plněnými taštičkami, záviny, nudlemi, plackami a pečeněmi projíme, máme se v Hansenu na co těšit. Sem se dá jít s tchyní nebo i na rande.

Hansen, to jsou známá jídla v elegantním provedení. Nový podnik, na který může být gastronomická provincie, za kterou je Brno považováno, právem pyšná.