Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V pivnici Panoptikum v Brně zkoušejí vařit moderně a svěže

  11:34aktualizováno  11:34
RECENZE MENU - Pivo my Češi rádi. Pivnic s lákavou nabídkou speciálů je v centru Brna dost. Pivo je tahoun a rozjásané tlupy poutá a vábí. Hermelín s česnekem a steaky však hosté v době poledne nevyhledávají. Dá se i v malé pivnici vařit rychlý oběd za stravenku? V Panoptiku se o to uspokojivě snaží.

Restaurace Panoptikum v Brně | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Otevření Beer restaurantu Panoptikum v Jakubské ulici je v sevření dravé a zavedené konkurence sebevědomý počin. Jídelníček sestavovali lidé, kteří dobře vědí, kdo je jejich zákazník a co k jídlu a pití očekává.

test menu

MF DNES hodnotí každý týden restauraci, kde vaří polední menu.

Dnes: Beer restaurant Panoptikum, Jakubská 9, 602 00 Brno www.restaurace-panoptikum.cz

Hodnocení: 65 %

Polední menu
V ceně 79 korun je polévka a hlavní jídlo. Prim tvoří kuřecí a krůtí minutky. V nabídce se občas objeví i rajská omáčka nebo knedlíky se zelím. Denně se připravuje salát a drůbeží speciality za necelou stokorunu.

Vybíráme z jídelního lístku
Domácí paštika s brusinkovou omáčkou a toasty 75 korun. Steak z hovězí roštěné s omáčkou Dijonnaise 209 korun.

Útočí se obzvlášť na chuťové buňky rozvášněné pivem - nakládaný sýr, utopenci, domácí paštika. Klobásky se vyjímají vedle česnečky a cibulačky, kulinářskou sestavu uzavírají steaky, uzené koleno, grilovaná žebra a saláty. Nikoli megalomanský seznam hotovek, ale minutkové úpravy masa.

Přišli jsme sem opakovaně vyzkoušet, jakými jídly se kuchař pyšní.

V poledne se podávají pouze jídla z polední nabídky. Blaženě mlaskat mohou fanoušci dietního bílého masa a salátů. Oboje je denně v nabídce.

Porce salátu s parmskou šunkou a malými rajčátky za necelou stokorunu mě zaujala jako první. Čerstvé a svěží zelené listy byly jemně ochucené kyselejší zálivkou a krásně chroupaly. Zelenina s rozverně červenými rajčátky byla výtečná, šunka vláčná a lákavě talíř dozdobila.

Trochu divně ale vypadá vedle šťavnaté zeleniny sušené bejlí, kterým se tu zdobí talíře.

Dehydrované byliny se opakovaly i v jiných jídlech. Třeba na kuřecím prsu se šťouchanými brambory.

Brněnská restaurace Panoptikum - kuřecí stek a šťouchané brambory

Ten kus drůbežího je trochu suchý, ať jej kuchař griluje nebo usmaží, s tím se příliš kouzel natropit nedá. Byl ale propečený dobře a kopečky pošťouchaných brambor s cibulkou utvořily s masem ideální tandem. Sousta měl oživit zelný salát, v misce ale usínaly utahané a ospalé košťály.

Další návštěvu jsem uskutečnila na Velký pátek před Velikonocemi. Věřím, že to byl záměr - na lístku bylo nemasité jídlo.

K vařeným bramborám (zase s posypem) byl přiložen osmažený zeleninový špíz. Smažil se asi krátce a při vysoké teplotě, nebyl vůbec nacucaný tukem. Pod zlatavým trojobalem se ukrývaly na skus upravené plátky mladé cukety a křupavé žampiony.

Brněnská restaurace Panoptikum - krůtí rolka s rýží

Pochvalu si zaslouží kuchař za servírování pikantní omáčky. "Kaluž" na okraji talíře je zvěrstvo, na to máme s kuchařem stejný názor. V pátek si ochucená tatarka hověla u macatého špízu v mističce.

Hlubší chuťový zážitek nezanechaly polední polévky. Jako by postrádaly šmrnc a status "domácí". V kapustové plavala rozvařená kapusta a zeleninová byla "jen" odvar s rýží. Umělé dochucovadlo na stole dojem nezachrání, polévky by si zasloužily více autentické chuti!

Hosté jsou zde skvěle rozesazeni

Upřímně obdivuji tvůrce a designéra interiéru. Skvěle se mu podařilo naskládat všechny štamgasty do místností ve tvaru úzké nudle. Sedí se na vysokých barových židličkách nebo se postává u miniaturních stolů podél stěn.

Místo se našlo i pro zavěšení originálních skleniček na šampaňské a doutníky nadupaný humidor. Vejde se sem pohodlně dvojice na kus řeči a k jednomu stolu i parta asi šesti kamarádů.

Pánská obsluha se tou dlouhou nudlí proplétá rychle, dlouho se u stolu se zákazníky nevybavuje. Číšník obědový frmol korunuje příjemným zakončením. "Hezký slunečný den," volá pravidelně při odchodu.

V Panoptiku si nehrají na žádnou velkou kuchyni, v poledne bojují statečně v konkurenci gulášů a svíčkových se svými sherry rajčátky a plátky parmské šunky.

Polední nabídka je svěží a plná zeleniny a sestava jídelníčku má hlavu a patu. Panoptikum je pivnice, která se pokouší dělat to všechno trochu jinak, v soudobém a moderním pojetí. Snad se podaří dotáhnout i malé detaily na talíři.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Studenti z celého kraje budou jezdit do Brna, hejtmanství koupí stroje

Plán na vznik Centra pro odborné vzdělávání ve strojírenství v Kuřimi definitivně padá. Nové vedení kraje už po svém nástupu kritizovalo, že projekt pro...  celý článek

Miroslav Grebeníček před posledním rozloučením s komunistickým europoslancem...
Do Sněmovny se dostal i komunista Grebeníček. Poslancem je už 23 let

Také letos poslali voliči do Poslanecké sněmovny bývalého předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka. Ten je poslancem se čtyřletou přestávkou od roku 1990....  celý článek

Ženské uskupení Užaslé umístilo na sochu T. G. Masaryka před brněnskou...
Padnu, oznamoval po volbách pletený vzkaz na Masarykově soše v Brně

Loni žasnul, tentokrát se T. G. Masaryk po víkendových parlamentních volbách chystal padnout. Takový vzkaz visel od pondělního rána na soše prvního prezidenta...  celý článek

Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?
Utýrala holčičku v pěstounské péči. Musíme teď zpřísnit zákony?

Tragický případ z minulého týdne nejspíš pohne českými zákony o pěstounské péči.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.