V Pontosu je chuť Řecka schovaná v nenápadném obalu

  11:08aktualizováno  11:08
Řecká komunita v Brně je už padesát let českým unikátem. Velká škoda, že se tu i přesto špatně hledají restaurace vonící olivovým olejem, rybami a tymiánem.

Restaurace Pontos | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

Tavernu Pontos bych neobjevil, nebýt mého kolegy. Restaurace se krčí v malé podivně hranaté stavbě u výstaviště a zvenku by šla zaměnit s některou z kulinářských "holíren", které v okolí vydělávají na návštěvnících veletrhů. Dát na první dojem by ale v tomto případě byla řecká tragédie.

Bíle prostřené stoly, třpytící se skleničky, tiše reprodukovaná řecká hudba – atmosféru přímořské taverny navozuje interiér úspěšně, vzpomínka na lokalitu mezi velodromem a benzinkou odplouvá jako člun v Egejském moři.

Chléb byl čerstvý, ale jídlo vlažné

Za dvacetikorunový couvert tu na stole nečekají kečupy, ale ošatka čerstvého chleba s křupavou kůrkou a karafa olivového oleje. Bravo.

Fazolová polévka zavoněla už chvíli po objednávce, servírovaná na obrovském talíři. Neurazila, jen mohla být teplejší. Takto by osvěžila v horký letní den, ale teď bylo venku pod nulou.

Čerstvý chléb. Takhle se vydělává na couvertu, ne kečupem! Fazolová polévka. Byla plná chutných velkých fazolí, jen mohla být teplejší.

Teprve předkrmy skutečně naladily na další zážitky: kostka sýru feta grilovaná v alobalu s olejem a oreganem musela vonět i o několik stolů dál. Na tzatziky se nešetřilo jogurtem, suroviny byly čerstvé a jazyky se po kulinářských startérech za 55 a 50 korun už nemohly dočkat hlavních jídel.

U "kokinista", dušeného hovězího s rajčatovou omáčkou za 125 korun, musím opakovat jedinou výtku ke kuchyni Pontosu: jídlo mohlo být teplejší anebo rovnou servírované na horkém talíři.

S chutí jsem byl spokojený, omáčka byla hutná a měla texturu hrubě nasekaných rajčat. Kuchaři neujela ruka s kořením, výborně propečené maso doprovázely jen výrazné zeleninové chutě, kterým dominoval česnek.

Musaka. Nebyl důvod ji

Dojem z chutné musaky, zapečeného pokrmu z mletého masa, brambor, zeleniny a bešamelu, se v kuchyni snažili zvýšit malou zeleninovou oblohou. Úhledně naporcovanému jídlu za 115 korun by to ale víc slušelo samotnému než s jedním pokrájeným rajčetem.

Kuchař si vyhraje i s dezertem

Nadpozemský byl dezert, jogurt s ořechy a medem. Kvalitní řecký jogurt a najemno nasekané ořechy byly zality směsí světlého a tmavého medu. Sladkost vypadala i chutnala fantasticky. Nepamatuju si, že by se někdy někde jinde kuchař takhle piplal s jídlem, které stojí 40 korun.

Jogurt s medem a ořechy. Bylo na něm poznat, že kuchaře baví těšit strávníky.

Obsluha, co splní každé přání

Mladý číšník by obstál i v restauraci s dvojnásobnými cenami. Hosty nenechával čekat, ať už to byla objednávka, pití anebo výměna popelníku po každé vykouřené cigaretě. Když jsem poprosil o sklenici vody z vodovodu, zeptal se jen, jak studená má být. Na odpověď "co nejvíc" zareagoval sklenkou vody s ledem.

Restauraci by slušelo důsledné oddělení kuřáckého a nekuřáckého prostoru. Přestože tu dobře funguje ventilace, nekuřáky by pak nemusel znervózňovat ani pohled na stoupající dým a kuřáci by si naopak mohli k řecké kávě vychutnat cigaretu bez pocitu, že někoho ruší. To je ale jediná závažná výtka k celé návštěvě.

Feta s oreganem. Řecká klasika za 55 Kč.

Pontos patří k nemnoha brněnským restauracím, kam si můžete zajít na kvalitní středomořskou kuchyni prodávanou za běžné ceny katových šlehů a kuřecích prsou s broskví. Důsledně se drží konceptu, v menu najdete jen řeckou kuchyni.

K pravé atmosféře taverny přispívaly jižanské jazyky létající od okolních stolů. Kdyby byl brněnský Řek Apostolek z Kunderovy slavné povídky Já, truchlivý bůh skutečný, seděl by tu u okna, uždiboval čerstvý chleba a vzpomínal na Olymp.

recenze restaurací

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu z jihomoravských restaurací.

Dnes: Taverna Pontos
Křížkovského 416/22, Brno-Pisárky

Hodnocení: 85%

Z jídelního lístku:

Fasolia gigantes (velké fazole v pikantní omáčce), 55 Kč
Gyros z vepřového masa, 125 Kč
Pražma královská na rožni, 300 Kč
Biftek z hovězího mletého masa plněný sýrem, 125 Kč

Jak chutnalo vám?

Jak jste byli spokojeni s kvalitou restaurace vy? Své zážitky a připomínky můžete psát autorovi na adresu recenzerestauraci@mfdnes.cz

Autor:

Nejčtenější

Plzeň poslal do semifinále Ligy mistrů Kovář, Kometa po debaklu končí

Plzeňští hokejisté se radují z postupu přes Skellefteu.

Hokejová Plzeň si zahraje semifinále Ligy mistrů. Proti švédské Skelleftee uspěla 2:1 po nájezdech, když ji do...

ANKETA: Krajská města zdobí vánoční stromy, vyberte ten nejkrásnější

Vánoční strom

Centra měst ovládla vánoční atmosféra, ke které patří i ozdobené vánoční stromy. Jako už tradičně mohou čtenáři...

Kvůli dálnici D43 přes Brno hrozí další žaloby, odpůrci se chtějí bránit

Ilustrační snímek

Jihomoravský kraj zveřejnil trasu plánované dálnice D43 z Brna na sever. Experti vybrali variantu přes Bystrc, což...

Žena navedla milence, aby za 50 milionů zabil jejího manžela, říká žalobce

František Divoký u soudu

Krajský soud v Brně projednává pokus o vraždu, z nějž jsou obžalovaní Josef Kopriva a Eva Grycová. Ta měla s Koprivou...

Dálnice D43 má vést přes Brno, ukázala studie Jihomoravského kraje

Řidiči nyní musejí v úseku Liberec–Turnov počítat ve špičce se zhruba...

Dálnice D43 má vést na sever od D1 k Moravské Třebové přes Brno ve stopě takzvané Hitlerovy dálnice. Vyplývá to z...

Další z rubriky

Chátrající zámky čekají na poslední šanci. Jinak hrozí, že se rozpadnou

Kvůli opravám v současnosti uzavřený zámek v Moravském Krumlově.

Jedenáctka jihomoravských zámků víc než učebnici stavebního slohu nebo historie připomíná ruiny. A když do některé z...

Fotily se nahé i v bugatkách. Není se za co stydět, věří volejbalistky

Smečařka Eva Beránková na snímku z kalendáře, který brněnské volejbalové šelmy...

Nejen na hřišti dokážou volejbalové šelmy z Brna zaujmout. S heslem Pomáháme pomáhat se nebály svléknout svršky a...

Okolí dálnic zdobily sochy. Skončily ve šrotu i v základech benzinek

Památník ve Starovičkách od brněnského sochaře a medailéra Miloše Slezáka je...

Ještě před třemi desetiletími dálnici z Brna do Bratislavy obklopovala umělecká díla. Na každém odpočívadle stála...

Najdete na iDNES.cz