Tavernu Pontos bych neobjevil, nebýt mého kolegy. Restaurace se krčí v malé podivně hranaté stavbě u výstaviště a zvenku by šla zaměnit s některou z kulinářských "holíren", které v okolí vydělávají na návštěvnících veletrhů. Dát na první dojem by ale v tomto případě byla řecká tragédie.
Bíle prostřené stoly, třpytící se skleničky, tiše reprodukovaná řecká hudba – atmosféru přímořské taverny navozuje interiér úspěšně, vzpomínka na lokalitu mezi velodromem a benzinkou odplouvá jako člun v Egejském moři.
Chléb byl čerstvý, ale jídlo vlažné
Za dvacetikorunový couvert tu na stole nečekají kečupy, ale ošatka čerstvého chleba s křupavou kůrkou a karafa olivového oleje. Bravo.
Fazolová polévka zavoněla už chvíli po objednávce, servírovaná na obrovském talíři. Neurazila, jen mohla být teplejší. Takto by osvěžila v horký letní den, ale teď bylo venku pod nulou.
Teprve předkrmy skutečně naladily na další zážitky: kostka sýru feta grilovaná v alobalu s olejem a oreganem musela vonět i o několik stolů dál. Na tzatziky se nešetřilo jogurtem, suroviny byly čerstvé a jazyky se po kulinářských startérech za 55 a 50 korun už nemohly dočkat hlavních jídel.
U "kokinista", dušeného hovězího s rajčatovou omáčkou za 125 korun, musím opakovat jedinou výtku ke kuchyni Pontosu: jídlo mohlo být teplejší anebo rovnou servírované na horkém talíři.
S chutí jsem byl spokojený, omáčka byla hutná a měla texturu hrubě nasekaných rajčat. Kuchaři neujela ruka s kořením, výborně propečené maso doprovázely jen výrazné zeleninové chutě, kterým dominoval česnek.
Dojem z chutné musaky, zapečeného pokrmu z mletého masa, brambor, zeleniny a bešamelu, se v kuchyni snažili zvýšit malou zeleninovou oblohou. Úhledně naporcovanému jídlu za 115 korun by to ale víc slušelo samotnému než s jedním pokrájeným rajčetem.
Kuchař si vyhraje i s dezertem
Nadpozemský byl dezert, jogurt s ořechy a medem. Kvalitní řecký jogurt a najemno nasekané ořechy byly zality směsí světlého a tmavého medu. Sladkost vypadala i chutnala fantasticky. Nepamatuju si, že by se někdy někde jinde kuchař takhle piplal s jídlem, které stojí 40 korun.
Obsluha, co splní každé přání
Mladý číšník by obstál i v restauraci s dvojnásobnými cenami. Hosty nenechával čekat, ať už to byla objednávka, pití anebo výměna popelníku po každé vykouřené cigaretě. Když jsem poprosil o sklenici vody z vodovodu, zeptal se jen, jak studená má být. Na odpověď "co nejvíc" zareagoval sklenkou vody s ledem.
Restauraci by slušelo důsledné oddělení kuřáckého a nekuřáckého prostoru. Přestože tu dobře funguje ventilace, nekuřáky by pak nemusel znervózňovat ani pohled na stoupající dým a kuřáci by si naopak mohli k řecké kávě vychutnat cigaretu bez pocitu, že někoho ruší. To je ale jediná závažná výtka k celé návštěvě.
Pontos patří k nemnoha brněnským restauracím, kam si můžete zajít na kvalitní středomořskou kuchyni prodávanou za běžné ceny katových šlehů a kuřecích prsou s broskví. Důsledně se drží konceptu, v menu najdete jen řeckou kuchyni.
K pravé atmosféře taverny přispívaly jižanské jazyky létající od okolních stolů. Kdyby byl brněnský Řek Apostolek z Kunderovy slavné povídky Já, truchlivý bůh skutečný, seděl by tu u okna, uždiboval čerstvý chleba a vzpomínal na Olymp.
recenze restauracíMF DNES hodnotí každé pondělí jednu z jihomoravských restaurací. Dnes: Taverna Pontos Hodnocení: 85% Z jídelního lístku: Fasolia gigantes (velké fazole v pikantní omáčce), 55 Kč Jak chutnalo vám? Jak jste byli spokojeni s kvalitou restaurace vy? Své zážitky a připomínky můžete psát autorovi na adresu recenzerestauraci@mfdnes.cz |