Mistrovství ČR v sekání hrdel sektů (sabrage) ve vinných sklepích Nechory v Prušánkách na Hodonínsku

Mistrovství ČR v sekání hrdel sektů (sabrage) ve vinných sklepích Nechory v Prušánkách na Hodonínsku | foto: Otto Ballon Mierny, MAFRA

V Prušánkách se soutěžilo v sekání hrdel sektů

  • 0
Špičkoví sommelieři a přeborníci v sabráži, což je francouzský výraz pro sekání hrdla sektu, se v sobotu sjeli do Prušánek na Hodonínsku. V tamním areálu vinných sklepů se totiž letos už po šesté konala soutěž v této "umělecké" disciplíně. Vítězem se potřetí stal pražský sommelier Milan Krejčí.

"Kdybych předvedl to co dnes všech pět ročníků předtím, tak by nebylo o čem mluvit. Letos to ale bylo o fous a já jsem za ten fous moc rád," vyznal se krátce po svém zvolení králem sabragistů Milan Krejčí. Ten například předvedl precizně provedené sekání čtyř hrdel sektů dvěma šavlemi.

Mistrovství ČR v sekání hrdel sektů (sabrage) ve vinných sklepích Nechory v Prušánkách na HodonínskuMistrovství ČR v sekání hrdel sektů (sabrage) ve vinných sklepích Nechory v Prušánkách na Hodonínsku

Vicemistrem se pak po těžkém souboji stal Jaromír Málek. Ten si ze sklípku odnesl také titul sympatie publika.

Nejvýznamnější akce pořádaná Asociací sommelierů měla letos ozdobu v podobě dvou ženských soutěžících. "V kategorii žen a dívek zvítězila slovenka Barbora Dolinajová," vyhlásil pořadatel soutěže a jeden z nejlepších českých sommelierů Libor Nazarčuk.

Z jedné lahve se napily dvě stovky lidí, padl i rekord v počtu vzorků

Netradičně a stylově usekl hrdlo lahve sektu valaškou také třiadvacetiletý finalista soutěže, který pochází právě z Valašska.

Mistrovství ČR v sekání hrdel sektů (sabrage) ve vinných sklepích Nechory v Prušánkách na HodonínskuMistrovství ČR v sekání hrdel sektů (sabrage) ve vinných sklepích Nechory v Prušánkách na Hodonínsku

Celkem třiadvacet sommelierských špiček od nás i ze Slovenska se zasloužilo i o to, že na jediné akci tohoto druhu v České republice padly hned čtyři rekordy. "Padl rekord v počtu lidí, kteří do jedné minuty usekli hrdlo sektu. To se podařilo rovným čtyřiatřicet lidem. Představili jsme rekordní vyrobenou devítilitrovou láhev sektu a rekordní byl i počet těch, kteří se z této lahve napili," vyjmenoval Nazarčuk.

Mistrovství ČR v sekání hrdel sektů (sabrage) ve vinných sklepích Nechory v Prušánkách na Hodonínsku

"Další rekord padl už předem, neboť jsme věděli, že se v degustaci šumivých vín představí neuvěřitelných sto devět vzorků. Tolik sektů se ještě nikdy v Česku na jednom místě nesešlo," dodal sommelier Nazarčuk.

Návštěvníkům prušáneckého sklípku U Jeňoura v sobotu sommelieři kromě toho, jak netradičně lze sekty otevřít, předvedli také, jak správně by jim měl být sekt prezentován, vychlazen a naléván.