Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


V restauraci Kaple 09 redaktorka zápasila s jehněčí kostí. Maso bylo tuhé

  11:08aktualizováno  11:08
Zůstala mi překvapením otevřená pusa, když jsem v brněnských Medlánkách vyhledala restauraci Kaple 09. Bývala tu hospoda U Kapličky. Romanticky schovaná mezi okolními rodinnými domy v úzké ulici, kde kuchař smaženým bramborákům přidával grády kopečkem lisovaného česneku navíc.

Restaurace Kaple 09 v Brně-Medlánkách | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Nevšední lokalita zůstala, ale původní, dřevem obložená "Kaplička" se loni na podzim přeměnila v novou restauraci Kaple 09.

RECENZE RESTAURACÍ

MF DNES hodnotí každý týden jednu restauraci na jižní Moravě.

Dnes: Cafe a bar Kaple 09 Suchého 10 Brno-Medlánky.
www.kaple09.cz
Otevřeno: po-ne 11.00-23.00

Restaurace schovaná v krásné lokalitě brněnských Medlánek. Jídelníček je krátký, ale pestrý a není přeplácaný zbytečnostmi. Zklamalo jehněčí a káva.

Hodnocení: 70 %

Z jídelního lístku: Pečený filet z candáta přelitý citronovou omáčkou, podávaný na bramborovém pyré 199 Kč
Vykostěné krůtí stehno naložené do čerstvých bylinek 162 Kč

Husí játra konfitovaná v sádle, servírovaná s chlebem 78 Kč

Listový salát se zauzenými sušenými kachními prsíčky 144 Kč

Citlivá rekonstrukce interiér krásně provzdušnila a změna se architektovi opravdu povedla. Prostoru dominuje tmavý tón hnědé, který doplňuje smetanový tón bílé a sytě modré barvy.

Uvnitř se ale kouří a zábaří zdobí humidor s doutníky, takže nekuřáci nepochodí. Bohužel jsem si sedla k malému stolu blízko kuchyně a pocítila hned dvě nevýhody interiéru.

Barový pult se zázemím pro obsluhu je trochu nešťastně umístěn na opačném konci, než kuchař vaří, a servírka se s talíři musí proplétat těsně kolem stolů.

Blízko kuchyně si raději nesedejte

Neustálé pobíhání v tak malém prostoru ruší. Navíc lítačkami uniká nepříjemný zápach ze špatně odvětrávané kuchyně.

Personál ale podnik reprezentuje skvěle. Servírka ví, co se právě vaří v hrnci, a pokrmy dokáže hostům dobře prodat i naservírovat.

Podařená je i kombinace jídelního lístku. V krátkém seznamu se dá vybrat mezi candátem, jehněčím nebo krůtím masem. Nabídku doplňuje hovězí steak, tři druhy salátů a těstoviny.

Laškovně nazdobené, ale tuhé jehněčí

Nelze zjistit, jestli se pár jídel během sezony mění. Restaurace ale hosty "udržuje ve varu" tematickými kulinářskými večery. A základní jídelníček tak dostává lehkost a šmrnc třeba při večeru francouzské kuchyně.

Z nabídky jsem pro začátek zvolila vývar z oháňky s nudlemi za 34 korun. Dobrým vývarem se kuchaři totiž rádi chlubí. A autor horké polévky v zahřátém talíři by si zasloužil prémii. Byla výtečná a sousta na lžíci lahodně voněla masem. Skvělý úvod večeře.

Restaurace Kaple 09 v Brně-Medlánkách

Z hlavních jídel jsem ochutnala jehněčí kolínko marinované ve víně a česneku a podávané na šťouchaných bramborách za 288 korun.

Pobavila mě snítka tymiánu, laškovně zastrčená do jehněčí kosti. Ale když jsem do masa zapíchla vidličku, humor byl pryč. Naložené maso jehňátka by mělo být určitě křehčí.

Při dobývání tužších soust jsem s kostí pořádně zápasila. Ale chuť masa byla dobře vyvážená a jehněčí typicky a lákavě vonělo. Rustikální verze šťouchaných brambor s nahrubo nakrájenou slaninou maso i hustou omáčku dobře doplnila.

Restaurace Kaple 09 v Brně-Medlánkách

Mezi dezerty mě zaujalo Alžbětino mascarpone, kterému jsem neodolala. Smetanová chuť se zajímavě spojila s osvěžujícími kousky gelovité dužiny aloe vera. A sladkost korunovala výrazná chuť skořice a křupnutí oplatky.

Mascarpone od Alžběty bylo rozhodně netradiční pojetí zákusku - sladké se zkombinovalo s křehkým a svěží se smetanově krémovým. Doteď ale nevím, zda nahřátý talíř, na kterém sklenka s vychlazeným zákuskem stála, byl kuchařův záměr, či omyl.

Zklamala mě však chuť i kvalita kávy. Už jen chyba v nápojovém lístku - dvě velikosti espressa - je v podniku, který se prezentuje jako "cafe" , zbytečná.

Restaurace Kaple 09 v Brně-Medlánkách

Servis byl ale perfektně čistý a šálek měl i správnou velikost. Jen pěna na hladině se rozpadla ihned po extrakci, káva byla vodová a její chuť málo výrazná.

Medlánecká Kaple 09 je čerstvý, neokoukaný a sebevědomý gastronomický koncept, kterému právem patří výrazný puntík na gastronomické mapě Brna. A také nadprůměrných sedmdesát procent.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

U brněnské hvězdárny spadl podivný objekt.
Youtuber se radnice ptal na výskyt UFO. Pořádají tu bál, vtipkoval úředník

Bylo ve Znojmě spatřeno zařízení mimozemské rasy? Má váš úřad UFO jednotku? Komunikovali byste s nimi v češtině? To jsou některé z otázek, které dostal na stůl...  celý článek

Letošní sucho na Znojemsku a v povodí Dyje nad Vranovskou přehradou způsobilo,...
Sucho odkrylo vesnici i se zbytky kostela na dně Vranovské přehrady

Letošní velké sucho na Znojemsku a v povodí Dyje způsobilo, že už od května klesá hladina Vranovské přehrady. Díky tomu se opět objevily základy domů zatopené...  celý článek

Řidiči brněnského DP protestovali proti chování vedení
Řidiči MHD v Brně chtějí přidat. Jděte jezdit do Vídně, řekl jim ředitel

Asi padesátka řidičů se ráno sešla před budovou dopravního podniku v Novobranské ulici v Brně. Za jejími okny totiž vedení už popáté jednalo se zástupci odborů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.