Indická restaurace Taj v Brně

Indická restaurace Taj v Brně | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

V restauraci Taj nabízí exotické jídlo z pece. A plné vůní

  • 9
RECENZE POLEDNÍCH MENU - Obsluha nestíhá - dalo by se napsat do titulku tohoto článku. Důvod? V indické restauraci Taj jsem byla svědkem výrazně negativní reakce jednoho nespokojeného hosta. U vedlejšího stolu seděli muž a žena. Nevybrali si z polední nabídky a objednali si jídlo z přineseného jídelního lístku.

Po několika minutách čekání se pán zvedl od stolu a u baru hlasitě vykřikoval, že dál už tu sedět rozhodně nebude, a žádal o účet za nápoje. Servírka se omlouvala, marně ukazovala časový údaj na objednávkovém lístku a snažila se dvojici uklidnit. Bezvýsledně, hosté se již nevrátili.

V Taji jsem byla minulý týden dvakrát a svůj oběd jsem zpestřila pozorováním toho, jak to tu během poledne chodí. Jsem přesvědčená, že ty dvě mladé slečny, které pečují o blaho hostů v celé restauraci, to jednoduše nemohou stihnout tak rychle, jak by si každý přál. Přijímají objednávky, roznášejí talíře i nápoje, vaří kávu, točí pivo a zároveň i přijímají platby.

Posila by se hodila

Také jsem se se svou minerálkou musela připomenout. Druhý den jsem zvolila dobu krátce po jedenácté hodině a slečna mě uvítala: "Dnes tu snad poobědváte v klidu." Neuvěřitelné! V jiných restauracích se lokálu věnuje celý tým lidí a v Taji stoly obíhají servírky pouze dvě. Věřím, že pokud by do party přibraly třeba jen jednoho šikovného kolegu, hosté by rozhodně nemohli odcházet roztrpčeni.

Zeleninová polévka

Ale doporučuji nenechat se odradit. Rozhodně stojí za to vystoupat těch několik schodů po prošlapaném koberci, cestou přehlédnout počmáranou zeď i poněkud nesourodou mixáž dekorací v interiéru. Sem se chodí nasávat vůně karí, linoucí se z kuchyně. Žádnou úlitbu středoevropským jazýčkům v podobě "knedlíků a la vindaloo" tu nevedou, naopak trvají na tradičních a originálních jídlech indické kuchyně.

Rýže jako sen

I když se dá předpokládat, že kuchař svou vášeň k chilli koření musí v centru Brna poněkud krotit. V poledne se vaří zelenina a kuřecí maso. Jako příloha je rýže. Ale jaká! Na skus uvařená zrnka sněhobílé odrůdy basmati na talíři v Taji voní mnohokrát intenzivněji než levnější verze z pytlíku. Říká se, že kdo si zvykne na neodolatelné aroma této "sněhobílé královny", je navždy ztracen. A já tomu věřím. Ty tři kopečky, které skromně doprovázely menu, byly jako splněný sen.

Test menu

Kam na dobrý oběd

MF DNES hodnotí každé pondělí jednu brněnskou restauraci, ve které vaří polední menu. Recenzentka restauraci navštívila v minulém týdnu nejméně dvakrát.

Indická restaurace Taj

Běhounská 14, 602 00 Brno, www.tajbrno.cz

Hodnocení: 75 %

Jídla se za dveřmi kuchyně aranžují do keramických i nerezových zapékacích mističek, na stole je přihřívá teplo ze svíčky v kahanu. Ale takhle se rozmazlují jen hosté, kteří si vyberou z jídelního lístku. Škoda, že polední menu na talíři už tak lákavě nevypadá. Nakrouhané čínské zelí i měsíček rajčete se noří do omáčky a zastává poněkud podřadnou úlohu - pouze dodat barvu.

Je to zbytečné. Nekrouhejte křehké zelí do hutné omáčky (malai gobhi). Její sametová konzistence si to nezaslouží! Hustá a jen velmi jemně ochucená smetana se báječně snoubila s aroma povařeného květáku a naopak v kokosové omáčce si hovělo dušené kuře, křehké jako dortík. Nastrouhaný kokos nijak nestrhával pozornost na sebe, hlavní chuťový part naopak sehrálo na talíři maso.

Květák ve smetanové omáčce, rýže basmati

Božská placka

Na závěr si schovávám aplaus pro zdejší výtečnou, a pro Brňany zcela netradiční, raritu. A tou je kulatá placka "rotti", kterou v košíku roznášejí k polévce. Peče se v tandúru, kónické peci plné sálajícího žáru, přímo v prostoru restaurace. V té se připravuje i maso. Chléb z nekvašeného těsta je horký a jeho chuť i vůni obohacuje výrazná stopa ohně. Ani se mi nechtělo věřit, že obsluha nosí talíře v ubrousku. Jedině tak je i jejich okraj dokonale čistý a bez otisků prstů.

Placka rotti

Někdo by mohl říct, že rýže a kuře každý den žádný gejzír originality není. V Taji je naděje, že byť jen jednou za čas, jídlo na vidličce bude neošizené, skvěle chutná a neodolatelně voní.

Indická restaurace Taj

Pečou se tu tradiční pšeničné chlebové placky v peci - tandúru - a dají se zde ochutnat i extrémně pálivá jídla s chilli kořením.

Polední menu

Každý všední den od 11 do 15 hodin se vaří zeleninové jídlo a různě upravené kuřecí maso s rýží basmati. K menu patří i polévka a chléb rotti. Menu stojí 69 korun.

Vybíráme z jídelního lístku

Fritovaný domácí sýr 55 Kč
Polévka zdobená kostičkami kuřecího masa 55 Kč
Kuřecí maso z tandúru 240 Kč
Smažený ananas 60 Kč

Dobrý tip

Ochutnat více specialit je možné v degustačním menu pro jednu nebo dvě osoby. Zajímavostí jsou "lassi" - indické jogurtové nápoje s ovocem nebo ve slané verzi s aromatickým kořením.