Jídelní lístek není nabubřelý seznam cizokrajných pokrmů, nabízí osvědčená jídla. Ale kuchař se snaží vařit ze sezonních ingrediencí a na talíř servíruje poctivé a neošizené jídlo za přijatelnou cenu.
Spálená zelenina je zbytečná
I když se najdou i úlety. Škoda že jsem nepřišla minulou středu. Chtěla bych totiž na vlastní oči vidět kung pao s rýží a porcí smažených hranolků.
Test menuMF DNES hodnotí každý týden jednu restauraci v Brně, ve které vaří polední menu. Recenzentka navštívila podnik dvakrát. Dnes: Restaurace Rubín Makovského nám. 1 616 00 Brno-Žabovřesky Hodnocení: 80 % |
Kolečka mrkve spíš někdo urestoval k smrti a seškvařené černé kousky dobrému masu spíš uškodily. Kdyby byly na plotně o pár minut méně, byly by perfektní. Plátek oschlé okurky, která zastřešuje kopeček zelí, to se dá jen ignorovat.
Navíc když už je na talíři teplá zelenina, proč plýtvat krouhaným zelím i okurkou? Zbytečné.
V Rubínu umí skvělou zvěřinu
Zeleninové škvarky jsem kuchaři odpustila hned druhý den. To jsem do Rubínu přišla na zvěřinové hody. Česká kuchyně a podzimní chladná sezona snad nemají lepší kombinaci než hustou smetanu, poctivé knedlíky s kostičkami housky a marinovanou zvěřinu - zahřívá, nasytí a potěší.
Ideální čas přestat smažit pangasia z mrazáku a naložit kančí kýty do nálevu. V Rubínu to vědí a dělají moc dobře. Jelení kýta na smetaně byla dokonalá.
Rozpadající se vlákna tmavého masa se výborně snoubila s pasírovanou zeleninou, provoněnou divokým kořením. To bylo jídlo v kategorii nedělních rodinných obědů. Čerstvé, neoschlé, kypré houskové knedlíky obklopovala hladká, smetanová omáčka se lžící smetany.
Prostředí odradí, ale jídlo za to stojí
Moc by mě zajímalo, kdo v kuchyni v Rubínu stojí, ostatně pochvalu jsme tím směrem poslali hned po jídle. Až jsem litovala, že prostory restaurace jsou téměř prázdné.
Napoprvé mě prostředí také spíš odradilo. Restaurace působí jako výčep, kde se v kuchyni obalují jen sýry. A škoda že dobrý dojem z jídla kazí trochu nevšímavá a netrpělivá obsluha.