Nenápadný Pegas v Jiráskově ulici v Brně zvenku nijak nezaujme. Minout ho by ale byla škoda.

Nenápadný Pegas v Jiráskově ulici v Brně zvenku nijak nezaujme. Minout ho by ale byla škoda. | foto: Tomáš Kufa, MF DNES

V zastrčeném Pegasu mají pivo orosené a pečená žebra šťavnatá

  • 12
Brněnská pivnice Pegas Jiráskova je perfektní místo pro partu přátel, kteří umí ocenit dobré pivo a klasickou českou kuchyni. Příznivce diet tu ale nepotěší. Posezení v poctivé pivnici u pečených žeber a ležáku nebo "šestnáctky pro otrlé" na klidné zahrádce kousek od centra zjara určitě nezklame.

Na rozdíl od svého známějšího dvojčete, které najdete v centru, je Pegas na Jiráskově trochu zapadlý a snadno byste ho mohli přehlédnout. To by byla zásadní chyba.

Pegas Jiráskova

Jiráskova 244/44, 602 00 Brno

www.pegas-jiraskova.cz

Hodnocení: 80 %

Restaurace má stavebně oddělenou kuřáckou část, není bezbariérová.

Vybíráme z jídelního lístku

Masová směs s tvarůžky 169 Kč

Domácí halušky z bramborového těsta s kysaným zelím a anglickou slaninou 99 Kč

Členitý prostor pivnice potěší kuřáky i nekuřáky. Večer si nezapomeňte stůl rezervovat, nemuseli byste totiž najít místo k sezení. V lokále je čisto a i v kuřácké části překvapivě vzdušno. V létě restaurace láká na krytou zahrádku ve dvoře. Celkově prostoru dominuje dřevo, které navozuje útulný a domácký dojem.

Staral se o nás velmi příjemný číšník - "pan Veselá kopa", který se po mém bloudění stručným lístkem neváhal zeptat, zda mi v nabídce něco chybí a co bych si představoval. Já si představoval moučníky, které, jak mi bylo s úsměvem naznačeno, byly napsané na druhé straně a první problém byl tedy v mžiku vyřešen. Lístek je stručný a přehledný. A hlavně nabídka výborně ladí s místním pivem.

Po překonání mých chaotických chvilek jsme si objednali. A měl jsem pocit, že "Veselé kopě" pobaveně povyskočilo obočí v nevyřčené otázce, jak to do sebe ti drobní hosté chtějí asi nasoukat.

Hovězí vývar s libovým masem a nudlemi byl patřičně slibným začátkem pegasovské hostiny.

Začal jsem vynikajícím hovězím vývarem, který byl čirý jak lesní studánka, s kousky libového masa, nudlemi a nerozvařenou kořenovou zeleninou. Byl báječný, už dlouho jsem na takovou poctivou polévku nenarazil.

Grilovaný hermelín s pikantní marinádou byl místy trochu slanější, než by musel být, ale celkově obstál na "dobře". Pečená žebra ale nezklamala. Maso bylo křehké a zůstávalo šťavnaté. Ani méně otrlí jedlíci se nemusí bát pikantní verze - s pálivostí to v Pegasu nijak nepřehánějí.

Prezentace hlavního chodu na prkně mě osobně bavila a kyselá obloha z nakládaných cibulek, kyselého zelí a okurek chuť masa slušivě doplňovala. Nechyběla povinná hořčice a křen, ale zvlášť příjemným překvapením byla čtvrtka domácího chleba jako příloha.

Pečená žebra byla křehká a maso zůstávalo šťavnaté.

Mix grill Grilované maso bylo na rozdíl od šťavnatých pečených žeber spíše vysušené.

Zato mix grill mého spolustolovníka byl spíše zklamáním. Sušší a celkově nijak nápadité maso zbytečně sráží hodnocení.

Pivo bylo natočené skvěle, pohár svůdně orosený, pěna jak má být a na stole vám přistane na porcelánovém podtácku. Nabízejí pochopitelně piva značky Pegas, nepasterizovaná a často tu narazíte na nějaký speciál, třeba vánoční, jarní či velikonoční. Pro náročné točí i slavnou pegasovskou šestnáctku.

Domácí Bramborovým taštičkám s povidly by víc slušel tvaroh než čokoládový toping, ale chuťově potěšily.

I domácí štrúdl v Pegasu umí.

Po chvilkové pauze jsme pokračovali dezertem. Já si vychutnával domácí bramborové taštičky plněné povidly, které byly velmi chutné a jemné. A štrúdl se rovněž povedl. Je příjemné zjistit, že si v pivnici mohou stát i za svými dezerty.

Pivnice na Jiráskově představuje poctivé spojení dobře natočeného piva a kvalitní domácí kuchyně. Obsluha je příjemná a bodrá. Hospoda nabízí i rozvoz pečených kolen a žeber. Přijít o posezení v tak příjemném podniku by ale byla škoda.