Zemanova kavárna

Zemanova kavárna | foto: Monika Hlaváčová, MF DNES

V Zemanově kavárně není kuchař líný nacpat maso do střívek

  • 10
RECENZE MENU - Buď změnili majitele, nebo se v zákulisí Zemanovy kavárny v parku u Koliště muselo něco stát. Polední meníčka bývala ještě na jaře normální, průměrná jídla, která se propagovala v plastovém stojánku. Teď je to originální, vtipný, cenově dostupný výběr ve skvělém provedení. A s perfektní obsluhou.

Zemanova kavárna je přesná replika funkcionalistické stavby architekta Bohuslava Fuchse z roku 1926, která v roce 1965 ustoupila nové budově Janáčkova divadla. V parku stojí znovu od roku 1995.

test menu

MF DNES hodnotí každý týden jednu restauraci na jižní Moravě, ve které vaří polední menu. Recenzentka navštívila podnik nejméně dvakrát.

Dnes: Zemanova kavárna Park Koliště, 602 00 Brno

www.1926-zemanovakavarna.cz

Hodnocení: 90 %

Podnik je koncipován jako denní kavárna, ve které se kromě podávání zákusků zároveň i vaří. Polední menu je dvouchodové, v cenách od 69 do 89 korun.

Napoprvé jsme vybrali hrstkovou polévku a dušený hovězí závitek. Hrstková polévka v některých podnicích slouží jako odpadkový koš, do kterého se schovají rozvařené zavářky, připálené přílohy i zbytky dušené zeleniny.

Ale v Zemance se při každém soustu zdálo, že vše bylo uvařeno čerstvě, přesně na skus. Horká polévka v misce perfektně navnadila chutě na hlavní jídlo - hovězí závitek s houskovým knedlíkem. Opravdu houskovým!

Kuchař hovězím obalil špekovou náplň a dusil až do úplného změknutí. Šťávu zredukoval až na koncentrovaný masový extrakt, ve kterém se dobře namáčely plátky knedlíku.

Mám jedinou drobnou výtku - maso i šťáva byly výrazně slané. Servírka se obávala, jestli je maso na našem talíři v pořádku, protože nám jídlo doporučila, ale strach byl zbytečný, jídlo bylo až na slanější chuť výborné.

Domácí vepřová grilovací klobása v Zemanově kavárněOmeleta se sýrem a cibulí v Zemanově kavárněSkřivan v Zemanově kavárně

Při druhé návštěvě nás obsluhoval mladík. Pozorný, vtipný, rychlý a v bílé košili. Za 89 korun doporučil ochutnat vepřovou klobásku k bramborové kaši. Dodal, že klobásky jsou domácí.

Neznám kuchaře v Brně, který by v poledne ve zvýhodněném menu plnil maso do střívek. V Zemance si na to troufli. A udělali dobře. Dvě zakroucené nožky trůnily na kopečku pomačkaných brambor a byly zality masovou šťávou. Klobáska nebyla mastná, náplň byla sušší a trochu pikantní.

Místo polévky se podával malý zářez sýrové omelety smíchaným salátem. A ten nebyl jen tak halabala naházené listí bez příchuti. Lístky salátu byly ovoněny pikantní zálivkou. Milé osazenstvo Zemanky, já vám k novému polednímu menu gratuluji a nad vašimi neotřelými nápady tleskám.