Na Gurmet festival se mohou zájemci přihlásit tak, že na účet města pošlou přihlášku s platbou. Sedmichodové menu si lidé vychutnají za necelou tisícikorunu.
Odborným garantem akce je přední pedagog v oboru gastronomie Kuba Čeněk z Bystřice pod Hostýnem. Inspiraci našli pořadatelé v pražském Food festivalu. A termín konání se shoduje s otevřením Salonu vín, tedy přehlídky stovky nejlepších vín v republice.
"Přemýšleli jsme, co by i v zimě přilákalo lidi natolik, aby do Valtic opravdu přijeli. Samotné otevření Salonu je vynikající věc. Když už se ale člověk dobře napije, měl by se také dobře najíst," říká s nadsázkou koordinátor akce Lukáš Najbrt.
V Salonu vín je každé víno jiné, a tak i každá restaurace nabídne zcela jiné speciality. "Jedinou podmínkou je, aby kuchaři vytvořili dvě jídla. Jedno masité a druhé bezmasé. Pak už záleží jen na nich, jak jídlo upraví," naznačuje Najbrt. Národní salon vín pak k pokrmům doporučí víno z nové kolekce Salonu vín.
Na zámku například na návštěvníky festivalu čeká speciální lichtenštejnské menu. Pochutnají si na telecích líčkách a šlechtickém rizotu. "Návštěvníci budou mít sedm hodin na to, aby obešli sedm zastávek. Navíc trasa bude zvolena tak, aby se lidé podívali i do koutů Valtic, kam se většinou turista nedostane," vysvětluje duchovní otec akce.