Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vánoční svátky si můžete zpříjemnit portským vínem z Moravy

  8:08aktualizováno  8:08
Na sváteční stůl se hodí dobré víno, v zimě je hodně oblíbené například portské pro svoji sladkou chuť a větší obsah alkoholu. Takové víno vyrábějí i v Němčičkách na Břeclavsku, ve zdejším Vinařském dvoře tvoří velkou část prodeje.

Portské víno | foto: Profimedia.cz

I když duchovně založení lidé by asi nesouhlasili, Vánoce jsou jednoznačně svátkem pochoutek, dobrot a plných žaludků. Dobré jídlo chtějí lidé zalít také dobrým pitím. A tak se víc než kdy jindy objevuje na stolech i speciální víno. Třeba takové portské.

"Je to víno sladší a více alkoholické. Proto se asi u nás nejvíc pije v zimě," míní hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz.

Podle něj portské vzniklo vlastně náhodou. "Hrozny na jeho výrobu se sbíraly na horním toku řeky Douro. Než však obchodníci víno dokázali dopravit dolů do města Porto, v lodích se jim zkazilo. A tak do zkvašeného moštu začali přidávat vinný destilát," vysvětlil Babisz trik, jak víno cestu v podpalubí přečkalo. Takto ošetřené víno nakonec lidem zachutnalo.

Portské vyrábějí i v Němčičkách

V České republice mají koncesi k výrobě vín technologií portského pouze čtyři vinařství. Mezi nimi i Vinařský dvůr v Němčičkách. "V našem vinařství tvoří tato vína podstatnou část objemu výroby. Více než šedesát procent," říká vinař Jan Stávek.

Moravské "portské" se zde vyrábí tak, že se do kvasícího hroznového moštu přidává jemný vinný destilát. Tím se zastaví kvašení a ve víně tak zůstane vysoký zbytek přírodního hroznového cukru.

Takové je třeba víno Mistelle de Muscat. Pochází z odrůdy Muškát moravský a zraje v klasických dřevěných starších sudech. V Němčičkách vznikají i Lokusy.

"Ty zrají v sudech barikových, tedy ohněm vypalovaných sudech. Dávají vínu pražené čokoládové nebo vanilkové dezertní tóny," dodal Stávek.

Takové víno se podle něj hodí pít třeba jako aperitiv. Záleží na tom, jak se vychladí. Rovněž je ideální i v kombinaci se sladkými dezerty a moučníky, čerstvým ovocem, ořechy nebo jako doprovod ke zrajícím sýrům.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Lupiče, který v Brně přepadl dvanáctiletého chlapce, zachytila na chodbě...
Policisté pátrají po lupiči s křivým zubem, chlapci v Brně sebral mobil

Brněnští policisté pátrají po mladíkovi, který napadl v jednom z bytových domů dvanáctiletého chlapce a sebral mu mobil. Lidé by lupiče mohli poznat hlavně...  celý článek

Řidiči brněnského DP protestovali proti chování vedení
Řidiči MHD v Brně chtějí přidat. Jděte jezdit do Vídně, řekl jim ředitel

Asi padesátka řidičů se ráno sešla před budovou dopravního podniku v Novobranské ulici v Brně. Za jejími okny totiž vedení už popáté jednalo se zástupci odborů...  celý článek

V Kotlářské ulici v centru Brno prasklo potrubí a voda zaplavila silnici. Jezdí...
Prasklé potrubí stále omezuje provoz v Brně, nový asfalt položí v úterý

Následky prasklého vodovodního potrubí budou Brňané pociťovat ještě několik dní. V ulici Kotlářské, kterou se v pátek brzy ráno proudem valila voda, v sobotu...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.