Uvařit pivo s náhradou části sladu není podle pracovníků Mendelovy univerzity o moc náročnější než uvařit pivo klasické. „Samozřejmě musí být lidé otevření novým věcem, protože když dám do piva půlku chleba, vždycky bude chutnat odlišně,“ uvedl Tomáš Gregor z Ústavu technologie potravin Agronomické fakulty.
Zase tak vzdálené ale klasickým pivům není. A když se nahradí maximálně třetina sladu, v chuti poznat rozdíl nejde.
Myšlenkou se brněnští vědci inspirovali ve Spojených státech a Velké Británii. „Když se v Americe připravují rauty nebo chlebíčky do letadel, používá se jenom vnitřní část toustů. Patky nikdo nechce, a proto je z ekonomických důvodů dávají do piva,“ řekl Milan Geršl z Ústavu zemědělské, potravinářské a environmentální techniky Agronomické fakulty.
Tousty jsou ale trochu jiná surovina, takže pivo je odlišné od toho českého. Brněnští vědci si proto dali za cíl připravit recepturu klasického českého ležáku, který by se dal uvařit z různých typů chleba.
„Rozhodně nevaříme ze znečištěného nebo zplesnivělého pečiva, ale využíváme to ztvrdlé, které se nestihlo prodat,“ poznamenal Geršl.
Na začátku se brněnští vědci rozdělili na dvě skupiny. Jedna vaří pivo čistě z nespotřebovaného pečiva, druhá používá chléb vlastnoručně upečený.
„Když připravujeme nové receptury a použijeme nějaké pečivo z tržní sítě, musíme udělat jeho rozbor. Zjišťujeme, kolik obsahuje tuků nebo soli. Proto jsme se rozhodli jít cestou, kde si pečivo připravíme sami a následně zkoumáme, jaký vliv mají různé chleby na finální pivo,“ objasnil Gregor.
Na Mendelově univerzitě připravili třicet receptur ležáku, dvě z nich plánují do konce roku přihlásit jako užitný vzor. Ten by potom mohly využít jiné pivovary, případně sami lidé, kteří si vaří pivo doma.
„Pro nás je podstatné ukázat, že tady nejsou jenom odpady, kterých se potřebujeme zbavit, ale jsou i odpady, které můžeme znovu dobře využít. Jedním z našich cílů je, aby se receptury rozšiřovaly dál, ven z univerzity. My tady na fakultě pivo ve velkém produkovat nemůžeme, ale rádi bychom várku uvařili alespoň na nějakou z univerzitních akcí,“ dodal Milan Geršl.
Pivo ze ztvrdlého chleba či rohlíků by tak mohli lidé ochutnat například na příští Noci vědců.