Milan Blatný není jen zmrzlinář z autíčka. Je majitelem dvou brněnských...

Milan Blatný není jen zmrzlinář z autíčka. Je majitelem dvou brněnských cukráren a také fotografem. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Veganská zmrzlina jde na dračku, fotograf ji dělá i z lišek

  • 77
Modré autíčko se stalo ikonou Zelného trhu v Brně. Fotí si ho turisté, kolemjdoucí u něj stojí fronty. Fotograf a majitel cukráren Tutti Frutti Milan Blatný se rozhodl v centru města provozovat stánek se zmrzlinou.

Jak jste se od fotografie dostal ke zmrzlinám?
Přes cukrárnu. Obojí je tvůrčí činnost, výsledek je většinou příjemným překvapením. Po otevření cukráren jsem provozoval koutek s ovocným sorbetem.

Jaké typy zmrzlin vyrábíte nyní?
Nejsou to čistě ovocné zmrzliny, ale vše je veganské. Máme i příchutě typu lišky na smetaně, při kterých ale k výrobě používáme pouze rostlinnou smetanu a rostlinné mléko, nejčastěji kokosové. Další výjimečná věc na naší zmrzlině je to, že je čerstvá. Vyrábí se ještě týž den nebo maximálně den předem.

Proč vyrábíte zmrzliny veganské?
Sám nejím maso asi 25 let, proto je mi veganská filozofie velmi blízká. Ale lidí, kteří se chtějí tímto způsobem stravovat, přibývá. Spoustě lidí také vadí mléko ze zdravotních důvodů. Při veganské stravě nikdo nemá problém s alergenem.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Týdeník 5plus2 najdete každý pátek ve stojanech na obvyklých místech.

Jak vymýšlíte příchutě?
Ze začátku jsem studoval literaturu, ale teď už je to čistě tvůrčí proces. Zahlédnu ovoce, bylinku nebo koření a v hlavě si představím, jak by zmrzlina z ní asi mohla chutnat. Třeba když přivezou švestky, tak mi cvakne: švestka – to bude úžasné s badyánem. Ale lišky třeba vznikly tak, že jsem sbíral houby a zůstalo mi kilo lišek, tak jsem si řekl, že z nich zkusím udělat zmrzlinu. Tato příchuť předčila všechna očekávání, co se týká chuti. Spousta zmrzlin vzniká podobným způsobem, spontánně a impulzivně.

Kde berete inspiraci?
Pro mě byl velkou inspirací pobyt v Asii. Tam si člověk zvykne na pravou chuť ovoce, které chutná tak, jako když se utrhne ze stromu. Několik let jsem trávil v Indii, proto mám v oblibě ájurvédský přístup k vaření. Do spousty zmrzlin dáváme koření – kardamom, badyán, skořici, hřebíček, pepř i zázvor.

Proč jste si vybrali Zelný trh?
Je tam úžasný brněnský genius loci. A pohybuje se tam velké množství cizinců, které jsme chtěli oslovit. Jsou námi fascinovaní, autíčko bylo za toto léto vyfoceno snad už stotisíckrát.

Jakou máte na zmrzlinu odezvu od lidí? Vyčítají vám veganský styl?
Máme „stížnosti“ od řady zákazníků, kteří nám řekli, že od okamžiku, kdy ochutnali naši zmrzlinu, mají problém si ji koupit jinde. Těší nás to i v tom, že veganství nevnucujeme. Někteří řekli, že zmrzlina musí být z mléka a z vajíčka, proto ta naše bude k ničemu. Ti stejní lidé k nám potom chodí denně. Chtěli bychom poděkovat všem zákazníkům, kteří jsou opravdu nadšení, vděční a ochotní vystát frontu. Je to zpětná vazba, že to děláme dobře a poctivě.

Jaké změny plánujete?
Objevily se nabídky od potenciálních investorů, že by chtěli rozmnožit náš vozový park. Nevím ale, jestli by se mi do toho chtělo. Vyhovuje mi výroba zmrzliny, kterou mám pod kontrolou, plus je pro mě důležité trávit čas s rodinou. Přes zimu si to nechám projít hlavou.