S boreliózou se prala i podnikáním. Dnes její špenátové nudle sklízí úspěch

  17:26aktualizováno  17:26
Na brněnském výstavišti v pátek končí potravinářský veletrh Salima. Zlatou Salimu, tedy cenu za nejlepší výrobek, si letos odnesla Brňanka Marcela Švecová za své špenátové nudle. Její podnikání přitom začalo velmi zvláštně.

Marcela Švecová na akce chodí v jednoduchém kroji. „Jsem něco jako farmářka,“ směje se. | foto: Jiří Salik Sláma

V roce 2004 jí lékař oznámil, že má boreliózu. Celá „rozhozená“ šla po ulici a ani neví proč, najednou vkročila do velkoobchodu s kořením. „A jak jsem byla mimo, prostě jsem cosi koupila. Doma jsem to napytlíkovala, ve Wordu si vytiskla cedulky, no a ono se to prodalo,“ vzpomíná žena s vystudovanou obchodní akademií.

Dnes, o čtrnáct let později, už ve velkoobchodech nekupuje – má svoje vyhlášené bylinkáře a dodavatele přísad do svých kořenicích směsí, sušené zeleniny, ochucených těstovin a speciálních strouhanek. Ale ruční práce zůstala od A do Z. V Brně má výrobnu se všemi potřebnými certifikacemi, ve svém domku a obrovské kuchyni v Kobylí na Břeclavsku, kde si koupila vysněný dům, vymýšlí nové a nové kombinace.

Na vlnu kořenářství a gurmánství se ale ladila od útlého dětství. Jelikož její maminka porodní asistentka měla často službu v nemocnici, mnoho času strávila se svojí babičkou v jihočeských Počátkách u Jindřichova Hradce. Právě od ní zná všechna tajemství rostlinek i kuchyně. „Vařila na zámku v Herálci a díky ní jsem už jako malá ochutnala opravdové delikatesy, poznala takzvanou vyšší gastronomii,“ říká Marcela Švecová.

Ocenění získala díky čistě přírodním surovinám

Láska k jídlu a přírodě jí zůstala, razí heslo „Zdravě a chutně“. Právě tento směr jí pomohl ke Zlaté Salimě, kterou dostala za své špenátové nudle. Porota vyzdvihla složení z čistě přírodních surovin bez jakékoliv chemické přísady. Sytě zelenou barvu, výraznou chuť i vůni docílila pouze přidáním sušeného špenátu. „A ten jsem teda sakra dlouho hledala, aby měl skvělou chuť, byl kvalitní,“ poznamenala Švecová.

Stejně tak si hledá skvělou mouku, která se mele až těsně před mícháním těsta. Zrovna našla dodavatele špičkových vajíček. Jde si za svým jako beran – v tom znamení se taky narodila. Je obsažen i v původním názvu firmy Ramdam. „Ram je totiž anglicky beran. Dam je zkratka Deniska a Marcela, tedy jména mého a jména dcery,“ vysvětluje.

Momentálně však používá spíše název Tajemství chuti. „V tom je řečeno všechno. Já sama je stále hledám a vybízím k tomu ostatní,“ směje se.

O své práci mluví jako o snové. S kolegyní mají před sebou misky s různými druhy koření a „čarují“. Někdy je kombinace výtečná, občas ale taky letí do koše. „Ale už většinou víme, co by mohlo fungovat. Dáme na špičku jazyka a souhlasně si pokýváme hlavou, sem tam něco přidáme, někde ubereme. Vypláchneme pusu a jdeme na další,“ líčí.

Denně vyprodukují až 80 kilo nudlí

K těstovinám, s nimiž teď boduje, došla spíš omylem. Asi rok vytvářela kořenící směs pro jednu známou, právě na těstoviny. Ta jí ale pak řekla, že si to rozmyslela a že do ochucených nudlí nejde. „Mně to nedalo a vyrobila jsem si je sama. A pak spíš z legrace a zvědavosti jsem je poslala na Zlatou Salimu před dvěma lety. A dostala jsem se do nejužší nominace. To mě nakoplo, zabejčila jsem se a šla do toho po hlavě,“ popisuje Švecová.

A tak do provozovny přibyl stroj na těstoviny. Denně je schopný vyprodukovat až 80 kilogramů nudlí. Je to jedna z mála automatizací, které v brněnské firmě mají.

Zlatou Salimu 2018 si odneslo osm potravinářských výrobků a jeden stroj z technologické části soutěže, konvektomat české firmy Retigo. Ocenění, které se uděluje jednou za dva roky získal vedle Ramdamu sýr Dobrý Václav z Mlékárny Olešnice, Štýrské párečky brněnského Steinexu, žitné crackers od COOC FOOD, s.r.o. - Koláčkova řemeslná pekárna, sváteční koláčky Jany Fialové z Chotěboře, pivo z Blatné, Medový aperitiv Ambrozia Original od slovenského Apimedu a brusinkový džem společnosti Sommer a vnuk s.r.o.

Autor:

Nejčtenější

Na Kyjovsku zuří prachové bouře jako v poušti, na polích vznikají duny

Prachové bouře na Kyjovsku odnáší z polí nejvzácnější vrchní vrstvu zeminy,...

Silný vítr zvedá oblaka prachu a písku a metá jimi desítky metrů daleko. Na vyprahlé zemi se tvoří malé duny. Není to...

Kometa dál posiluje. Uloví i Plekance, který už trénoval s Kladnem?

Tomáš Plekanec z Montrealu střílí na branku Detroitu ve svém 1000. duelu v NHL.

Hukot kolem hokejové Komety nabral nové obrátky. Brněnské mužstvo posílil brankář Libor Kašík, ve středečním duelu...

Proti svým. Tak trochu. Jak brněnská rodačka Nicole bojuje za USA

Nicole Melicharová (vlevo) se raduje s Květou Peschkeovou ze zisku fiftýnu.

Oproti řadě samozvaných světáků neprokládá věty anglickými výrazy. Jen jednou lehounce mine, když tenisový žebříček...

VIDEO: Mladík v dodávce ignoroval výstražná světla, jen těsně uhnul vlaku

Dodávka na přejezdu uhnula vlaku

Na poslední chvíli stihla dodávka na železničním přejezdu v Blansku uhnout projíždějícímu vlaku. Devatenáctiletý řidič...

Agresivní žirafu museli utratit. Novinky a zajímavosti z českých zoo

Bílý tygr v peruánské zoo. Lima (26. 7. 2018).

Jak se letos dařilo patnácti českým zoologickým zahradám a co pro návštěvníky chystají? MF DNES oslovila všechny hlavní...

Další z rubriky

Vědci chtějí umět předpovídat, ve kterých rybnících uhynou ryby

Radovan Kopp z ústavu zoologie Mendelovy univerzity sbírá vzorky z rybníka....

Sto tun ryb za více než pět milionů korun letos uhynulo jen v největším jihomoravském rybníku Nesyt. Hlavně v letních...

Lesy kvůli suchu umírají, pily nestíhají odebírat chřadnoucí smrky

K obnově smrku může docházet přirozeně: strom roste pod clonou mateřských...

Stromy na jižní Moravě hynou suchem, na novou výsadbu však chybí peníze. Majitelé lesů totiž nemohou kácet stromy...

Pokud nedostaneme víc peněz, seškrtáme premiéry, zní z brněnských divadel

Funkce ředitele Centra experimentálního divadla v Brně se ujal dosavadní...

Peníze na nové hry, kostýmy, ale i další úvazky chybí Divadlu Husa na provázku i HaDivadlu v Brně. Aby vyřešila...

Jak měřit teplotu? Jednodušší už to být ani nemůže
Jak měřit teplotu? Jednodušší už to být ani nemůže

Doba, kdy v žádné domácí lékárničce nechyběl klasický rtuťový teploměr, už je dávno pryč. Nahradila ho celá řada inovativních nástupců, které se liší způsobem i přesností měření, ale také cenou. Žádná domácnost, především pak s malými dětmi, by bez teploměru zůstat neměla.

Najdete na iDNES.cz