Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Vinaři budou „přikyselovat“ víno, sklizeň měla vysokou cukernatost

  7:00aktualizováno  7:00
Počasí způsobilo změnu v letošním vinařském roce. Vinaři totiž budou přikyselovat. Vláda před několika dny schválila návrh, který jim to umožní. V důsledku extrémně slunečného počasí měly hrozny z loňské sklizně vysokou cukernatost, což způsobilo zvýšené odbourávání kyseliny vinné přímo v hroznech.

Letošní úroda vinné révy byla extrémně bohatá na cukry, vinaři tedy musí vína | foto: aje

Kyselina vinná je přitom přirozenou součástí vína a kromě jiných faktorů ovlivňuje i chuťové vlastnosti jednotlivých odrůd.

"Netvrdím, že sám budu přikyselovat, ale určitě tuto možnost vítám. Kyselina je alfou a omegou mezi látkami důležitými pro zdraví vína," vysvětluje vinař Radomil Baloun z Velkých Pavlovic.

"To je nejdůležitější atribut. Musí se s tím ovšem umět zacházet, jde o velmi ostrý zásah a někdy může být jeden gram kyseliny vinné na litr až příliš," upozorňuje Baloun.

"Když hrozny více vyzrávají a podzim je hezký, kyseliny se už na vinici odbourávají a v moštu je jich pak méně," popisuje vinař Stanislav Málek z Popic.

"Jsou odrůdy, které jsou na kyselinu skoupé, například muškátové odrůdy, nebo Tramín červený, Pálava či Rulandské šedé. A tam pak kyselina chybí, což se projevuje v senzorice a vína pak nemají ty správné chuťové parametry. Pak je vhodnější kyselinu přidat, aby byla vína plnější," dodává Málek.

Radomil Baloun připomíná, že množství kyseliny vinné ovlivňuje ve víně řadu procesů ovlivňujících jeho výslednou kvalitu.

"Klesne-li kyselina u bílého vína pod čtyři gramy na litr, může se stát, že se po filtraci a nalahvování, tedy ve chvíli, kdy už by se nic stát nemělo, poruší se takzvaný ochranný val," popisuje vinař.

"Víno zopalizuje, zkalí se, udělá se v něm mlha," dodal Baloun.

Radomil Baloun popisuje, že když se s podobným problémem setkal před několika lety poprvé, dalo mu hodně práce odhalit jeho příčiny.

Je to přirozené

"Trvalo mi opravdu dlouho, než jsem přišel na to, jak ten problém vyřešit. A nebyli mi schopní poradit ani odborníci z vysoké školy, vůbec je tehdy nenapadlo zajímat se o množství kyseliny," vzpomíná velkopavlovický vinař.

"Ale po řadě pokusů jsem zjistil, že stačí smíchat takové víno s vínem kyselejším, docílit množství kyseliny zhruba 4 a půl gramu na litr a pak už je to víno stabilní," dodává Baloun.

K případným obavám milovníků vína z vlivu přikyselování na kvalitu vína podle něho není důvod.

"Je to přirozený proces. Stejně jako můžeme ovlivnit nejrůznějšími metodami kvašení například odbourávání kyseliny jablečné nebo její přeměnu na kyselinu mléčnou, je zcela přirozené ovlivnit v případě potřeby víno přidáním kyseliny vinné. Ta je vlastně tvořena pomletým a rozpuštěným sedimentem, který se přirozeně usazuje v sudech při kvašení," popisuje Radomil Baloun.

"Zákazníci ať se toho rozhodně nebojí," dodává vinař.

Případné obavy z nepřirozené chuti přikyseleného vína vyvrací i Stanislav Málek. "Kyselina působí rovněž jako prevence různých chorob protože upravuje například PH, což nevyhovuje některým bakteriím. Vína by pak měla být stabilnější," říká majitel popického vinařství.

"Já asi budu přikyselovat. Musím ověřit, jaké jsou přesné okolnosti toho povolení, ale měl bych zájem přikyselit o nějaký gram odrůdu Tramín červený, která má těch kyselin poměrně málo. Konzumenti se skutečně nemají čeho obávat, je to přirozená věc," dodává Stanislav Málek.

Přikyseluje se i v Rakousku a Německu

Možnosti přikyselování již využily sousední státy Rakousko a Německo, které také spadají do severních vinařských oblastí.

Pro Česko je přitom typické spíše doslazování vín, především kvůli klimatickým podmínkám s kratším slunečním svitem.

Přikyselování vín umožňuje například jeho producentům z jihoevropských zemí, které mají díky podnebí výrazně lepší podmínky pro jeho pěstování než tuzemští vinaři, vyrobit s nižšími náklady typově a chuťově srovnatelná vína s víny tuzemskými.

Vinaři rovněž připomínají, že není povinností výrobce vína uvádět na etiketách, že bylo přikyseleno.




Nejčtenější

VIDEO: Školák přebíhal silnici před jedoucí tramvají, vůz do něj vrazil

Školák přebíhal silnici před jedoucí tramvají, která ho zachytila

Video z hrůzně vypadající nehody zveřejnili brněnští policisté. Na záběrech je vidět, jak školák na poslední chvíli...

Koupil pozemek k ničemu v žádané lokalitě, radnice mu nabízí korunu

Pozemek v žádané lokalitě Znojma prodával Úřad pro zastupování státu ve věcech...

Firma koupila obrovský pozemek v žádané lokalitě Znojma, ale zarůstá plevelem. Podle regulačního plánu tady totiž...



Kiwi je na prodej. Obchod za miliardy může zarazit „otec zakladatel“

Letenkový vyhledavač Kiwi slaví pět let na trhu. Majitel a ředitel Oliver...

Brněnský vyhledávač letenek Kiwi.com je na prodej. Alespoň podle části akcionářů. Obří transakci by ale mohl stopnout...

Liga mistrů: Třinec a Liberec jsou v semifinále, Brno končí

Brněnský obránce Jakub Krejčík u puku ve čtvrtfinálové odvetě v Lize mistrů...

Do semifinále hokejové Ligy mistrů se probojovaly dva české týmy. Liberec musel v Curychu až do samostatných nájezdů,...

ANKETA: Krajská města zdobí vánoční stromy, vyberte ten nejkrásnější

Vánoční strom

Centra hned dvou krajských měst v ČR letos zdobí jehličnany, které rodiče zasadili na počest narození svých synů....



Další z rubriky

VIDEO: Školák přebíhal silnici před jedoucí tramvají, vůz do něj vrazil

Školák přebíhal silnici před jedoucí tramvají, která ho zachytila

Video z hrůzně vypadající nehody zveřejnili brněnští policisté. Na záběrech je vidět, jak školák na poslední chvíli...

Vytunelovala obec, teď je zpět z vězení. Kvůli exstarostce vypínali světla

(ilustrační snímek)

Bývalá starostka Miroslava Vykydalová připravila Terezín na Hodonínsku o miliony korun a na dlouhé roky ho...

Podvodníci se v e-mailech vydávali za ředitele, firmy okradli o miliony

(Ilustrační snímek)

S novým trikem, jak okrást firmy, přišli v poslední době internetoví podvodníci. Brněnští policisté nyní vyšetřují...



Najdete na iDNES.cz