"Začali jsme burčákomat zkoušet už minulý rok, a jelikož funguje, nechali jsme si jej patentovat. Teplota v něm nepřesáhne pět stupňů Celsia a tím se zachovají vitaminy, vůně citrusových plodů a jablíček," popsal jednatel vinařství Jindřich Sobota.
Do budoucna by burčákomaty mohly fungovat jako mlékomaty. Zatím je ale potřeba, aby u každého přístroje seděla obsluha. Možná už příští rok bude stačit hodit do přístroje peníze a načepovat si chlazený burčák.
A jak novinka vypadá? Je to velká nádoba s kohoutkem, která se naplní burčákem, a přístroj se jednoduše zapojí do elektřiny. "Každá má navíc digitální snímač teploty," doplnil manažer vinařství Petr Krejčík.
Letos se stroje objeví na 25 místech
To je velmi důležité, jelikož každá odrůda vína vyžaduje jinou teplotu. Při správné teplotě je burčák v nádobě skladován a kohoutkem čepován do lahví. "Když si zákazník koupí podchlazený burčák, nemusí se bát, že by mu v tašce bouchl či se nějak nafukoval. Doma, kde už je vyšší teplota, zákazník počká na vrchol burčáku a vychutná si ho," uvedl Sobota.
Cena moku z burčákomatu je prakticky stejná jako u nechlazeného burčáku, který nabízejí vinaři v ulicích měst. Ještě letos by se pětadvacet burčákomatů mělo objevit po celé republice. Jeden bude například v brněnském nákupním centru Olympia. "Vybíráme místa, kde se shromažduje hodně lidí," vysvětlil Sobota.