Espresso v kavárně Piazza | foto: Julie Kalodová, MF DNES

Vodovou kávu vynahradily nacucané piškoty v dortu

  • 0
RECENZE KAVÁREN - Kdybychom neposuzovali kvalitu kávy a do kavárny Piazza v Pekařské ulici přišli jen ochutnat výtečný domácí tvarohový dort, opouštěli bychom podnik jako spokojeně nakrmené a předoucí kočky. Jenže jsme požádali obsluhu o espresso.

V nápojovém lístku byly pod sebou hned čtyři druhy. To je nesmysl, kterým si v Piazze život za kávovarem zbytečně komplikují. Vykouzlit opakovaně několik různých a přitom kvalitativně srovnatelných velikostí espressa je pro baristu téměř nemožný úkol.

A není také důvod. Espresso je jen jedno. Malé. Češi sice tradičně a tvrdošíjně preferují kávu takzvaně delší, pro vyznavače většího šálku se tedy dá zředit horkou vodou.

Espresso v kavárně Piazza

Espresso v kavárně Piazza

Cappuccino v brněnské kavárně Piazza

Cappuccino v brněnské kavárně Piazza

Obsluha však naše přání nijak nezkoumala a jednu z možností trefila naslepo. Dostali jsme kávu silnou a výrazně hořkou, jejíž hladinu pokrývala slušně pevná pěna. Ale káva byla spíš filtrovaná než pravé espresso.  
Cappuccino mělo také výrazně blíž ke zředěné horké kávě s mlékem než k espressu s našlehaným mléčným krémem. Bohužel. Kávové nápoje odmazaly kavárně v hodnocení minimálně dvacet procent.

Podnik se pyšní výtečnou, starostlivou, milou a usměvavou obsluhou. Dámy také kolem našeho stolu venku na zahrádce vesele tančily.

TEST KAVÁREN

MF DNES a brno.idnes.cz hodnotí každý týden jednu jihomoravskou kavárnu.

Dnes: Piazza
Pekařská 14
602 00 Brno

Hodnocení: 60 %

Interiér v okrových barvách je zkrášlen svíčkami, květinami ve vázách i barevnými polštáři. Je vidět, že o estetický dojem i pořádek se dobře pečuje. Uvnitř se kouří, ale pokud je venku teplo, otevírají se velká okna směrem do ulice. Na chodníku je několik kovových židlí a stolů s ubrusy, ale také poněkud rušno. Příjemně útulné posezení je hlavně uvnitř.

Mimochodem, ten na začátku zmiňovaný zákusek stojí za podrobnější připomenutí. Měli jsme v horkém parnu na rozpálené zahrádce chuť na svěží, lehký, ovocný dezert. A je vidět, že v Piazze dobře vědí, co hostům schváceným couráním po rozpálené brněnské dlažbě přijde vhod.

Jedna z těch usměvavých slečen sledovala naše rozpačité listování jídelním lístkem a tvarohový dort doporučila jako zaručeně domácí.

Tvarohový dort v kavárně Piazza

Prefabrikovaně tedy skutečně nevypadal. Nejvíc připomínal s láskou tvořený letní produkt kuchyní maminek či starostlivých babiček. Vrstvy drobně nakrájeného ovoce se střídaly s poctivou dávkou smetanového krému. Uleželý přesně tak akorát, aby se várka kulatých piškotů stihla nacucat ovocnou šťávou a pomohla dezertu udržet tvar.

Nepřeslazený dort, s citem posypaný kakaem, byl na talíři přizdobený kopečky našlehané smetany. Vyšší sumu 45 korun jsme za něj zaplatili ochotně a rádi.

Další podnik, který by oživil kavárenskou scénu dobrým dortovým repertoárem, v Brně citelně chybí. Piazza by se jím stát mohla. Ale ke sladkému patří káva a ta se nesmí podceňovat.