Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Hořká káva znamená spálená zrna. Ve správné je cítit malina či borůvka

  17:08aktualizováno  17:08
Malinové nebo oříškové tóny v kávě se naučil rozeznávat osmadvacetiletý Ondřej Macků. Před několika lety propadl výběrové kávě. Teď po večerech s kamarádem ze střední školy Tiborem Kučerou buduje podnik Coffee to Home, který lidem nabízí předplatné degustačních balíčků.

Ondřej Macků s kamarádem podnikají s kávou, zájemcům posílají degustační balíčky té nejlepší výběrové. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Jak to stíháme při své práci? Pijeme hodně kafe. Káva je jako droga, jak jednou člověk začne, tak na tom pak jede,“ směje se Macků.

O kávě se vzdělával z blogů. „Před pár lety jsem se stal fanouškem výběrové kávy. Mamka koupila domů kávovar s přístrojem na dělání latte, tak jsem tvořil v šálcích obrázky a bavilo mě to. Sledoval jsem nějaká videa na internetu a četl články,“ popisuje.

Když se pak kamarád vrátil ze studijního pobytu v Americe s nápadem degustačních balíčků, u kterých se inspiroval kanadskou službou, neváhal se k němu přidat.

Každý měsíc přijde předplatitelům balíček, který kamarádi sestaví z několika druhů kávy. „Ještě se nám nestalo, že bychom dali jednu kávu do balíčku podruhé. Jsme napojení na přibližně dvacet nejlepších českých pražíren, které už mají svoje dodavatele kávových zrn. Přidaná hodnota je v tom, že pokaždé nabídneme něco jiného. Jiná zrnka, jiné pražírny,“ oznamuje.

Jako firma fungují dva roky. „Děláme to po nocích, takže se nevyvíjíme tak rychle, jak bychom chtěli, časem bychom to ale chtěli změnit. Pomalu se začínáme dostávat na Slovensko, ale chtěli bychom i do Rakouska,“ vypráví mladý muž, který pracuje na plný úvazek v digitální agentuře, v níž vytváří sociální sítě větším klientům.

Člověk se musí kávou propít

Výběrová káva chutná jinak než komoditní, na kterou je většina lidí zvyklá. „Na začátku jim může připadat kyselejší a oni jsou zvyklí na tu čistě hořkou, komunistickou chuť. A to je špatně, protože to je jen spálené kafe a všechny látky jsou tam znehodnocené. Ve výběrové kávě je stejně kofeinu, člověk akorát musí překonat blok, že to má být hořké,“ popisuje Macků.

Paleta toho, co se dá v kávě najít, je široká. „Lidi baví tyto odstíny poznávat, mají radost, když se jim to podaří. Protože hlavně ze začátku je to dost těžké, člověk se tím musí propít, pak to teprve poznává,“ vysvětluje.

S odstíny chutí to je podobné jako u vína. „Ze začátku jsem taky nevěděl, že je tam cítit nějaká malina nebo borůvka. Ale poznal jsem, že je to acidnější, laicky řečeno kyselejší než něco jiného a pak jsem k tomu přistoupil o krok dál a hledal všechny nuance. Později jsem zjistil, že to tam opravdu cítím,“ popisuje Macků.

Lidem v ochutnávání připravili hru. „Do balíčku přikládáme degustační kartičky, na kterých je základní popisek, odkud káva pochází a jakých chutí by měla nabývat. A z druhé strany si člověk může sám zapisovat, co v tom cítí,“ přibližuje.

Horké kafe je zemitější, v chladnějším se rozvíjí ovocnější chutě

„Na degustaci kávy, které se říká cupping, se hodnotí sedm atributů. Máme zjištěné, že zákazníky baví si to vyplnit, jako rodina nebo přátelé si k tomu sednou do kroužku a zkouší si to,“ říká Macků.

Kamarádi se snaží vybírat nejenom mezi pražírnami, ale i zeměmi, odkud káva pochází. „Mixujeme to tak, aby si vybral každý. Kávy z Jižní Ameriky jsou více oříškové a zemité. Etiopie, kolébka kávy, má menší zrníčka, která chutnají ovocně a jde v nich cítit výrazně květinové aroma. Tato kombinace je moje nejoblíbenější. Mám radši ten život a bujarost kávy,“ usmívá se.

Roli v chuti hraje také teplota nápoje. „Čím je káva teplejší, tím více se v ní projevují právě zemité tóny, s chutí oříšků nebo čokolády. Laicky řečeno, káva je sladší. Když šálek chladne, rozvíjí se v něm spíše ovocnější chutě,“ vysvětluje Macků.

Spolužáci sní o vlastní značce kávy nebo o svojí pražírně. Díky ní by se pak sami napojili na farmáře. Do budoucna by si přáli i vlastní kavárnu. „Plánujeme také vybudovat e-shop, protože když se lidem nějaká káva při ochutnávání zalíbí, můžou si ji koupit samostatně,“ dodává Macků.

Autor:


Nejčtenější

Voda na příděl. Na vyschlé Moravě musí lidem stačit sto litrů denně

Starosta obce Maršov Jaroslav Bytešník ukazuje vyschlé toky, co vždy mely hodně...

Zákazy plnit z vodovodní sítě bazény a zalévat zahrady už nestačí. V šesti obcích na jižní Moravě platí ode dneška...

Zateplili školu, aby ušetřili. Nevyřešili ale větrání a za energie doplácí

Ilustrační snímek

V Hrušovanech u Brna zateplili školu, ale bez vzduchotechniky. Místo úspory teď musí pravidelně větrat. Nejen že úspor...



Z vily krále plísňových džínů Hošny je ruina, nový majitel ji přestaví

Podnikatel Rudolf Hošna byl v 90. letech v Brně pojmem. Stejně jako jeho vila.

Legendární Hošnova vila v brněnských Pisárkách je nyní útočištěm pro bezdomovce. Nový majitel chce zchátralý objekt,...

Brněnský lední medvěd Umca uhynul. Trápily ho problémy se zuby

Lední medvěd Umca žije v brněnské zoo v záložním výběhu, aby neohrozil život...

V sobotu uhynul samec ledního medvěda Umca. Dlouhodobě ho trápily problémy se zuby a už jednou kvůli nim musel...

V nádrži Nové Mlýny na Břeclavsku se utopil třiadvacetiletý cizinec

Spodní nádrž jihomoravského vodního díla Nové Mlýny

Několik hodin hledali policejní potápěči cizince, který si v sobotu před desátou hodinou večerní šel zaplavat do nádrže...

Další z rubriky

Nezastavitelní míří do Adršpašských skal. Pomozte pohybem handicapovaným

Birell bránou projíždí na kole šestinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek.

Nepřízeň osudu, ale zároveň obrovská vůle a touha pokračovat v aktivním životě, sportovat, být i nadále přínosem svému...

VIDEO: Z pár kulis vybudoval v lomu město jako z Divokého západu

Amfiteátr westernového městečka v Boskovicích

Ve westernovém parku v Boskovicích se návštěvníci ocitnou jako na Divokém západě, kde doslova neplatí české koruny, ale...

Češi objevili místo přežívajících kultů, bádají v albánských horách

Čeští archeologové zkoumají okolí svatyně stojící na základech zaniklého...

Čeští vědci bádají v albánských horách, kde prastaré obřadní rituály žijí dodnes. Horská vesnička Nivica je jednou z...

Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?
Vzpomínáme: Kdo nechal sestru jíst mouchy a kdo chutnal žížaly?

Když jsem u nás v kanceláři řekla, že chystám článek o příhodách z dětství, spustila se lavina vzpomínání. Redakce se smíchem rázem otřásala v základech. Jedna si ostříhala řasy, druhá si touhu po papouškovi splnila v bažantnici, třetí nutila mladší sestru jíst mrtvé mouchy… a to není zdaleka všechno!

Najdete na iDNES.cz