Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Z brněnské chlouby zmizela grácie

  11:11aktualizováno  11:11
RECENZE MENU - Před dvaceti lety to bývala výkladní skříň brněnské gastronomie. Do Plzeňky v Husově ulici v centru města se chodívalo na luxusní večeře či oslavy s čerstvým diplomem pod paží. Návrat na obědové menu po dvaceti letech byl tak trochu smutný.

Restaurace Plzeňka na Husově ulici v Brně | foto: Radek Miča, MAFRA

Kvalita jídla si sice stále drží obvyklou laťku, ale někam se rozprchla kdysi graciézní obsluha.

Nejprve jsme dlouho čekali na prostření stolu, avšak marně. Číšníka jsme nakonec museli požádat, aby použité ubrousky hostů před námi odnesl. Pak jsme si objednali jídlo, ale přinesli nám jiné.

test menu

Každý týden MF DNES hodnotí jednu restauraci v Brně, kde se vaří polední menu. Recenzentka podnik navštívila minimálně dvakrát.

Dnes: Restaurace Plzeňka

Husova 16 
602 00 Brno

Hodnocení: 70 %

Mladý jinoch ve stejnokroji kolegovi odnášel rozjedený oběd. A když jsme protestovali, seděli jsme zase dlouho se špinavými talíři před sebou.

Není třeba mít v rychlém poledním mumraji nažehlený růžový ubrousek ani předkrmové příbory. Stačí běžný standard. A zapnout pořádné odvětrávání. Když si hosté u vedlejšího stolu zapálili cigaretu, dráždivý dým tvořil nepříjemnou kulisu.

Nabídka ctí českou kulinářskou tradici, to tradiční brněnské restauraci sluší. Na "kartě" jsou dvě jídla v ceně sto a více korun. Ostatní známá jídla, jako je guláš, vepřové výpečky nebo španělský ptáček, se dají ochutnat do sto padesáti korun.

Polévka kulajdaŠpenát

My jsme zvolili husarskou vepřovou roládu s cibulovými brambory. Maso bylo měkké a dobře upečené, náplň chuť masa nepřeválcovala, ale naopak podpořila.

Omáčku kuchař ponechal v přirozené a nezahuštěné konzistenci. Cibulové brambory, vlastně dva kopečky husté kaše, byly poctivé a hezky se snoubily s omáčkou.

Dušenému špenátu, který jsme ochutnali druhý den, se nedalo téměř nic vytknout. Snad jen bramborám trochu vodovou texturu a sázenému vejci na povrchu okoralý žloutek. Kuchyně Plzeňky nezklamala, ale zmatky obsluhy ano.

jak vám chutná?

Již rok testujeme, jak se vaří v brněnských restauracích. Jak jste spokojeni s kvalitou poledních "meníček" vy? Své zážitky můžete psát redaktorce Julii Kalodové na adresu julie.kalodova@mfdnes.cz





Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Kotlářské ulici v centru Brno prasklo potrubí a voda zaplavila silnici. Jezdí...
V Brně prasklo potrubí, voda zaplavila silnici. Oprava se protahuje

K masivnímu úniku vody museli ve čtvrtek brzy ráno vyjíždět hasiči do centra Brna. V Kotlářské ulici prasklo potrubí. Vodovody a kanalizace pracují na...  celý článek

V Kotlářské ulici v centru Brno prasklo potrubí a voda zaplavila silnici. Jezdí...
Prasklé potrubí stále omezuje provoz v Brně, nový asfalt položí v úterý

Následky prasklého vodovodního potrubí budou Brňané pociťovat ještě několik dní. V ulici Kotlářské, kterou se v pátek brzy ráno proudem valila voda, v sobotu...  celý článek

Miroslav Grebeníček před posledním rozloučením s komunistickým europoslancem...
Do Sněmovny se dostal i komunista Grebeníček. Poslancem je už 23 let

Také letos poslali voliči do Poslanecké sněmovny bývalého předsedu KSČM Miroslava Grebeníčka. Ten je poslancem se čtyřletou přestávkou od roku 1990....  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.