Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Začala sezona výroby pálenek, bude lepší než loňská

  18:10aktualizováno  18:10
Jeden má stromy obsypané meruňkami, druhý jen holé větve. Letošní úrodu ovoce poznamenalo počasí. Pálenice ale přesto hlásí více zakázek než v minulém roce.
Navzdory rozmarům počasí hlásí letos pálenice více zakázek než loni.

Navzdory rozmarům počasí hlásí letos pálenice více zakázek než loni. | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

"Jsou to taková pásma. Někteří ovoce mají, ale jiní ne. Zatím to i přesto vypadá, že budeme mít dobrý rok. Už nyní máme nahlášených více zakázek k pálení než loni," řekla Olga Tomešová z rakvické pálenice na Břeclavsku.

Zvýšenou poptávku potvrzují i ostatní. Nadmíru spokojení jsou v další pálenici na Břeclavsku. "Pálíme ostošest. Nejvíce meruňky a třešně," raduje se Josef Šmerák z Hrušek. Objednávku na zpracování ovocného kvasu si tam zadaly stovky lidí. Kromě již zmiňovaného ovoce mají zájem také o výpal například jahod.

Klidně vypálí i jahody. Ale ananas už nejde

"Můžeme zpracovat plody, které rostou v České republice. Exotické ovoce jako ananas nebo banány ne. Je to dané zákonem," vysvětluje Šmerák.

Proměnlivou sezonu mají zahrádkáři také podle předsedy Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorného.

"Některé ovoce kvůli mrazíkům pomrzlo. Úroda se tak pohybuje podle oblastí. Někteří sadaři mají stromy obsypané ovocem, někdo nemá vůbec nic," potvrdil Pokorný.

Šestého srpna zahájí sezonu pálenice v brněnských Židenicích. Evidují už desítky objednávek. "Také u nás vedou meruňky," podotkla Zdenka Cimbálníková z židenické pálenice.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

V muzeu Terra Technica v Hatích na Znojemsku návštěvníci objeví stovky...
Jukeboxy, automaty, Batmobil. Šilinkový miliardář stvořil kuriózní muzeum

Známý rakouský podnikatel Ronald Seunig otevřel v Hatích na Znojemsku světově unikátní muzeum s jukeboxy, pinballovými automaty a sběratelskými kuriozitami.  celý článek

Jaroslav Karásek si po sedmnácti letech praxe otevřel vlastní sushi restauraci...
Kuchař má ochutnat všechno, míní sushi master Karásek

Vařil v Londýně či Brightonu, procestoval Evropu, několikrát navštívil Asii a ochutnal, co mohl. Teď si konečně, po 17 letech připravování sushi, otevřel...  celý článek

Operace ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.
Vezměte si naši nemocnici, žádají Boskovice kraj. Chybí peníze na přístroje

Vedení Boskovic poslalo na hejtmanství naléhavou žádost. Požaduje, aby si místní nemocnici převzal do správy kraj. Městu chybí peníze na modernizaci přístrojů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.