Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Začíná veletrh, na kterém se stoly prohnou pod lahůdkami

  6:58aktualizováno  6:58
Biopotraviny, krajové speciality nebo slow food (jako opak fast food). To jsou hlavní témata letošního ročníku mezinárodního veletrhu gastronomie a hotelových služeb G + H. Veletrh začíná dnes na brněnském výstavišti.

Ilustrační foto | foto: ArchivMF DNES

Akce je určena hlavně profesionálům z oboru. Veletrh letos doprovodí mezinárodní i vinařský veletrh Vinex.
 
Lidé, kteří přijdou, nahlédnou pod ruce kuchařským mistrům. Aktuální trendy v přípravě jídel představí několik stánků, ve kterých budou špičkoví kuchaři celé tři dny vařit krajové kulinářské speciality.

Například jihočeské lívance s žahourem nebo hodonínskou rybí kapsu. Své umění předvede také bývalý šéfkuchař hotelu Imperial v Karlových Varech Hermann Salzer.

"Spojujeme cestovní ruch s vařením. Chceme vychovat hospodské a hoteliéry z jednotlivých regionů tak, aby začali propagovat své krajové speciality. Česko má mnohostrannou kuchyni, ale všichni znají jenom knedlo, vepřo, zelo," vysvětluje prezident společnosti Gastronomia Bohemica Daniel Meller.

Každý kraj má podle něj nějakou tradiční specialitu – nošovické kysané zelí, ivančický chřest, malínský křen, třeboňského kapra nebo pražskou šunku. Podle Daniela Mellera bychom si je měli chránit jako  národní klenoty.

Bio halušky i bio chlebíčky

Dnes se budou na výstavišti ochutnávat biopotraviny. Návštěvníci se dozví, jak například chutnají bio halušky nebo bio chlebíčky. Vinotéka v pavilonu A2 nabídne ochutnávku 270 vzorků vín od drobných vinařů i velkovýrobců.

Součástí výstavy bude také finále patnáctého ročníku mezinárodní soutěže mladých kuchařů, cukrářů a číšníků.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

V Mikulově doufají, že až přijdou populačně silnější ročníky, situace s...
Gymnázium v Mikulově má pokaženou pověst. Nastoupilo jen devět prváků

Mimořádně nízký zájem o čtyřleté studium letos zaznamenali na gymnáziu v Mikulově. Pro školu, která už delší dobu bojuje s pošramocenou pověstí, je to další...  celý článek

y Alois Nečas je děkanem Fakulty veterinárního lékařství sedm let. Od příštího...
Kritizovaný děkan je rektorem, dříve ho kvůli vyhrůžkám hlídali policisté

Do čela Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně jde Alois Nečas. A nebývalé spory vrcholí. Už v minulosti ho kvůli výhrůžkám museli hlídat policisté. O...  celý článek

Lupiče, který v Brně přepadl dvanáctiletého chlapce, zachytila na chodbě...
Policisté pátrají po lupiči s křivým zubem, chlapci v Brně sebral mobil

Brněnští policisté pátrají po mladíkovi, který napadl v jednom z bytových domů dvanáctiletého chlapce a sebral mu mobil. Lidé by lupiče mohli poznat hlavně...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.