Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Archiv, MF DNES

Začíná veletrh, na kterém se stoly prohnou pod lahůdkami

  • 0
Biopotraviny, krajové speciality nebo slow food (jako opak fast food). To jsou hlavní témata letošního ročníku mezinárodního veletrhu gastronomie a hotelových služeb G + H. Veletrh začíná dnes na brněnském výstavišti.

Akce je určena hlavně profesionálům z oboru. Veletrh letos doprovodí mezinárodní i vinařský veletrh Vinex.
 
Lidé, kteří přijdou, nahlédnou pod ruce kuchařským mistrům. Aktuální trendy v přípravě jídel představí několik stánků, ve kterých budou špičkoví kuchaři celé tři dny vařit krajové kulinářské speciality.

Například jihočeské lívance s žahourem nebo hodonínskou rybí kapsu. Své umění předvede také bývalý šéfkuchař hotelu Imperial v Karlových Varech Hermann Salzer.

"Spojujeme cestovní ruch s vařením. Chceme vychovat hospodské a hoteliéry z jednotlivých regionů tak, aby začali propagovat své krajové speciality. Česko má mnohostrannou kuchyni, ale všichni znají jenom knedlo, vepřo, zelo," vysvětluje prezident společnosti Gastronomia Bohemica Daniel Meller.

Každý kraj má podle něj nějakou tradiční specialitu – nošovické kysané zelí, ivančický chřest, malínský křen, třeboňského kapra nebo pražskou šunku. Podle Daniela Mellera bychom si je měli chránit jako  národní klenoty.

Bio halušky i bio chlebíčky

Dnes se budou na výstavišti ochutnávat biopotraviny. Návštěvníci se dozví, jak například chutnají bio halušky nebo bio chlebíčky. Vinotéka v pavilonu A2 nabídne ochutnávku 270 vzorků vín od drobných vinařů i velkovýrobců.

Součástí výstavy bude také finále patnáctého ročníku mezinárodní soutěže mladých kuchařů, cukrářů a číšníků.