Puch podle nich pochází z této fabriky, kterou němečtí majitelé provozují už patnáct let. Ti však tvrdí, že používají nejmodernější technologie.
Na sociálních sítích dokonce vznikla skupina pod názvem Slévárna Heunisch smrdí!
„Opět... Bolí mě z toho smradu hlava, a dokonce mě štípou oči. Zavřená okna,“ napsala například Barbara z Brna.
Stížnosti rozzlobení lidé posílají i na krajský odbor životního prostředí. Celkem jich přišlo zhruba 150 a úředníci provedli 85 kontrolních měření.
„Určení zdroje zápachu, který se vyskytuje nepravidelně, není jednoduché, protože je nutno prokázat příčinnou souvislost mezi provozním stavem daného průmyslového zdroje a výskytem pachové epizody,“ vysvětlil Petr Holeček z tiskového odboru krajského úřadu.
Na slévárnu ale nic neukázalo. Úředníci zjistili jen nezákonné spalování plastů nedaleko slévárny. Majiteli objektu následně Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) udělila desetitisícovou pokutu. Vedle krajského úřadu je to právě i inspekce, kam směřují stížnosti na šířící se zápach ze slévárny. Obdržela jich už dvě desítky.
„Na jejich základě provedla v tomto roce inspekce pět kontrol. Nebylo zjištěno porušení závazných podmínek integrovaného povolení, na technologickém zařízení nebyla evidována žádná havárie či nestandardní stav v rámci poruchy,“ informoval mluvčí ČIŽP Jiří Ovečka.
Nejsme zdaleka jediní, zní ze slévárny
Firma připouští, že zápach skutečně při slévárenské výrobě vzniká, a to hlavně při odlévání, kdy se ve formách vypalují jádra vytvrzená pryskyřičnými pojivy.
„Nicméně pojiva, která používáme, jsou nejnovější generace, ve světovém měřítku jsou současným trendem, a navíc nám byla doporučena kompetentními orgány Heunisch,“ stojí v oficiálním stanovisku slévárny, zaslaném asistentkou jednatele Renatou Klepárníkovou.
Jsou přesvědčení, že v průmyslové oblasti, která vznikla a dál se rozvíjí na ploše bývalého Zetoru nebo i přímo v zástavbě Juliánova či Židenic, jsou další subjekty, které svým provozem obtěžují okolí.
„Víme o stížnostech občanů z těchto městských částí na jiné konkrétní subjekty. Našemu přesvědčení, že nejsme zdaleka jediní, kdo obtěžuje zápachem, nasvědčuje i fakt, že stížnosti na údajný zápach ze slévárny směřují mnohdy k datům a časům, kdy byla slévárna prokazatelně mimo provoz nebo kdy vítr foukal od obytné zástavby směrem ke slévárně,“ tvrdí firma.
Radnice chce vlastní měření
Za posledních patnáct let prý ve slévárně investovali do nových technologií přibližně 500 milionů korun.
„Přestože se z hlediska procesů slévárna mění k lepšímu, stížnosti občanů na zápach nabírají na síle a jsou směřované nejen přímo k nám, ale i na krajský úřad, který vydal povolení k provozování slévárenství, a také na inspekci životního prostředí. Kontroly z obou institucí k nám chodí jak na předepsaná a zákonem stanovená měření, tak i na namátkové kontroly. Všechny hodnoty, které vypouštíme do ovzduší, jsou hluboce pod stanovenými limity, což jsme schopni doložit,“ uvedla slévárna v oficiálním stanovisku a zároveň připomíná, že při životě udržuje skomírající tradiční řemeslo, které je paradoxně pro spokojený život lidstva naprosto nezbytné.
Situaci opakovaně řeší i jednotlivé radnice dotčených městských částí. Židenice si chtějí dokonce zaplatit vlastní měření, aby se dlouhotrvající problém se zápachem konečně vyřešil. Podle zdejšího místostarosty Petra Kunce (Spolu pro Židenice) zjištěné spalování plastu poblíž slévárny nemá s dlouhodobým zápachem spojitost.
„Puch se vyskytuje každý druhý den nebo několikrát do týdne. Příčinou nemůže být, že někdo pálil jednorázově odpad. Jde o dlouhodobý problém. Potkal jsem se s několika lidmi, kdy si dokonce jedna paní stěžovala na nevolnosti u dětí, že je jim na zvracení. Zápach je prostě obtěžující a znemožňuje lidem užívání bytů. A rozhodně intenzita zápachu nijak neklesá,“ přiblížil Kunc.
Ten chce během léta zajistit firmu, jež by měření provedla. „Pachy, které jsou ze slévárny, neumí inspekce měřit. Neexistují ani potřebné zákonné limity,“ upozorňuje Kunc, který také iniciuje změnu územního plánu, aby se slévárna do budoucna nemohla rozšiřovat.