Burčák na znojemském vinobraní

Burčák na znojemském vinobraní | foto: Barbora Měchurová, iDNES.cz

Zatím žádné pančování. Podle testů je letos burčák poctivý

  • 1
Výrobci i prodejci burčáku si letos zřejmě dávali pozor, aby se k lidem nedostal šizený burčák. Ze sedmnácti vzorků, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce při kontrolách odebrala, sedm sice ještě nebylo laboratorně zpracováno, z ostatních deseti však pouze jeden nevyhověl stanoveným požadavkům.

Navíc byl prohřešek jen stěží rozpoznatelný pro zákazníka. "V tomto případě se jednalo o prokázaný původ hroznů mimo Českou republiku, což je pro burčák nepřípustné," sdělil mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Právě hrozny dovezené z jiných zemí ale patří mezi nejčastější prohřešky zjištěné na stáncích u nápoje s názvem "burčák".

Vloni inspektoři v Česku odebrali pět desítek vzorků. "Téměř polovina z nich nevyhověla zejména kvůli vyššímu obsahu přidané vody, nadměrnému doslazování i kvůli přidaným barvivům," přiblížil Spáčil.

Nechvalně proslulým rekordmanem byla vloni firma Livi Dubňany, která pančovala burčák až osmdesáti procenty vody. "Kontrola tehdy zjistila toto pochybení hned v několika provozovnách," vzpomněl na odstrašující případ šéf Vinařského fondu Jaroslav Machovec.