Při vstupu do budovy návštěvníka uvítají reklamní letáky a vizitky kadeřnického salonu. To není zrovna ideální uvedení do kavárenského podniku. Mají snad tiskoviny zdarma suplovat noviny a časopisy? Dříve je kavárníci pravidelným hostům předpláceli...
Do nosu příchozí udeří i závan levného chlorového čistidla. Cesta pokračuje dál po špinavém koberci, smutný je pohled na zaprášené pavučiny u stropu i v oknech a igelitem obalené slunečníky.
. recenze kavárenMF DNES hodnotí každý týden jednu brněnskou či jihomoravskou kavárnu. |
Jídelní lístek je několikastránkový fascikl. Při čtení oddílu s dvaceti šesti kávovými nápoji by mohl být host lehce zmaten uvedenými údaji. U odstavce se sedmi gramy kávy se doslova píše: ristretto - krátká káva, picolo - malá a silná, espresso - střední atd. I přes nepřesně vyjádřené pojmy zněla naše objednávka jednoduše: "Jedno espresso s mlékem."
Velikost námi požadované kávy obsluha podrobně neřešila a na tácku přinesla kávu, která se zřejmě skrývá pod položkou číslo čtyři: "Bazén - porce kávy do velkého šálku".
Čím přesně se liší tyto čtyři nápoje a jak rozdílným způsobem je obsluha připravuje? Poskytnout hostům "dlouhou kávu" lze. Dokonce u nás v Česku je to velmi oblíbené pití. Na požádání se do většího šálku vlije horká voda, do které se vpraví jedno perfektně připravené espresso.
Ale co tady? Jak servírka odhadla, kterou kávu si přejeme? Ve výsledné chuti je totiž propastný rozdíl. Příště vyzkoušíme všechny čtyři uvedené kávy zároveň a sedneme si k baru. Snad bude v jednom ze šálků i opravdové italské espresso, které si tak rádi zaplatíme. Na odlišnosti v přípravě jsem moc zvědavá.
Když pominu to nešťastné "plovárenské espresso", které se bohužel objevilo i pod dosucha našlehaným mlékem v cappuccinu, byl servis kávy perfektní. Ubrousky a cukříky s logem kavárny vše ozdobily.
Vynikající a naprosto čerstvé byly dezerty - jablečný závin na horkém talíři a zákusek s kokosovým posypem. Nakrájené sezonní ovoce jsem dostala ke "štrúdlu" úplně poprvé. Ale proč vlastně ne? Je to roztomilé zpestření.
Ještě jednu perličku jsem si schovala na závěr. Na stolech stojí cedulky s nápisem reservé. Je 9.30 ráno a obsazena jsou tři místa. Jako by nás chtěli od té ranní kávy odradit. Nebo je tu v poledne takový nával lidí z okolních kanceláří?
. Zemanova kavárnaZemanova kavárna |
Mám dojem, že podniku chybí to podstatné - kavárenská pohoda, přívětivost a to, co se tak těžko lusknutím prstu zajišťuje - atmosféra podniku. Sem si odskočíte na meníčko, a to je vše. Že bychom snad přece jen měli probírat dílo Bohuslava Fuchse někde jinde? Ještě to promyslím.