Na počátku byly tři sestry - Kateřina, Lenka a Anička, které chtěly po ukončení mateřské dovolené začít dělat něco smysluplného. „A tak nás napadla inovace starého rodinného receptu, zeleninové pasty,“ říká Lenka Vlasáková z Kostelce na Hodonínsku.
Vymyslely skvělý název, zeleninovou pastu rozšířily o další druhy, začalo testování a nový výrobek byl na světě – přírodní dochucovací pasta, Bujónka. To vše vyneslo Lence Vlasákové titul Živnostník roku 2020 Jihomoravského kraje.
„Zaujal mě celý příběh Lenky Vlasákové. Od chvíle, kdy na mateřské dovolené nezahálela a pustila se do podnikání. Vybrala cestu přírodního výrobku, žádné chemie. Líbí se mi, že dodavateli jsou místní farmáři. Produkt je všestranný, pestrý, má spoustu příchutí a variant a hlavně, využije ho v domácnosti opravdu každý,“ okomentoval vítěze porotce soutěže Živnostník roku Pavel Řezanina.
V současné době sestry dodávají do přibližně tří set padesáti prodejen po celé České a Slovenské republice, prosazují se v Nizozemsku a v Německu.
S nárůstem zájmu o Bujónku se zvyšuje i objem výroby. K výrobě bujonu je použita pouze zelenina, maso, koření, bylinky a sůl, vždy podle druhu. Žádná chemie. Obalem produktu je znovupoužitelný vratný skleněný obal.
Do polévek, omáček i příloh
Kateřina Gazdačko, sestra vítězky, která si ocenění také přebírala, říká, že jejich Bujónka je tak jedinečným výrobkem, že vlastně nemají na trhu konkurenci.
„Babičky v naší rodině, ale nejen v té naší, nakládaly na zimu kořenovou zeleninu do soli. Pak už stačilo jenom poupravit konzistenci a rozhodnutí, že do toho půjdeme,“ popsala začátky rodinného podnikání, které poslalo Bujónku na trh v květnu 2017.
Její použitelnost je údajně všestranná. „Můžeme dochutit hotový pokrm, dá se použít všude, kde se používá sůl. Když místo soli použijeme Bujónku, tak nejen nasolí, ale přidá na chuti tím daným druhem Bujónky. Je určena přímo k vaření polévek, stačí už přidat jen zeleninu a polévka je hotová,“ upozorňuje Gazdačko.
„Hodí se do omáček, dají se s ní připravovat přílohy, kuskus, bulgur, rýže. Využití je i v moderní gastronomii, kde jsou recepty typu přidejte vývar... Ne každý má tu možnost mít vývar v mrazáku, takže je skvělé ji mít doma v lednici, smícháte v daném poměru a hned máte nachystaný zeleninový nebo masový vývar,“ vysvětluje Kateřina Gazdačko.
Firma je čerstvě přestěhovaná do nových prostor v Kyjově. Vyžádal si to postupný růst podnikání i poptávky. Nové prostory nabídly možnost nových technologií a nových strojů, které usnadňují, zrychlují a zefektivňují práci. Pracuje se tady stále v pěti zaměstnancích jako dosud, ale efektivita výroby po přestěhování je dvojnásobná a nabízí i možnost dalšího rozšíření výroby i uskutečnění nových nápadů.
Jeden je těsně před spuštěním. „Bude to jak nový druh Bujónky, tak chystáme i úplně speciální novinku, takže nabídneme zákazníkům další možnosti použití,“ říká Gazdačko.