V celostátní soutěži školních jídelen bodovaly dvě jídelny z Brna (na snímku

V celostátní soutěži školních jídelen bodovaly dvě jídelny z Brna (na snímku zleva Gerhard Schötter s šéfkou jídelny Ivou Vyskočilovou a kolegyní Marií Kovářovou). | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Dvě brněnské školní jídelny vaří nejlépe v zemi. Získaly zlato a bronz

  • 56
V celostátní soutěži školních jídelen, jejíž finále se v úterý konalo v Brně, zvítězila brněnská Školní jídelna náměstí Svornosti. Za 34 korun na dítě uvařili její kuchaři nejlepší a nejzdravější menu. Třetí příčku obsadila další brněnská jídelna Nádvorní.

Když se zkušený podnikatel a kuchař Gerhard Schötter rozhodl, že skoncuje s podnikáním a půjde vařit do školní jídelny, myslel si, že si odpočine.

"Říkal jsem si, že tam budu mít svůj klid. No, to jsem se spletl, protože děti se nás pořád snaží nějak obalamutit, ale baví mě to," říká se smíchem kuchař z brněnské Školní jídelny náměstí Svornosti, který se svými dvěma kolegyněmi vyhrál ve finále celostátní soutěže školních jídelen.

Školní inspirace za 34 korun aneb Výběr ze soutěžních menu

  • Hráškový krém s bylinkovými krutonky; losos restovaný na zelenině, bramborová kaše; dvoubarevný tvarohový krém s čokoládovými lupínky. 
  • Hovězí vývar vařený přes noc s celozrnnými celestýnskými nudlemi; karbanátek s krůtím masem a pohankou; bramborový salát s jogurtovým dresingem a bylinkami, lehký jáhlový dezert s lesním ovocem. 
  • Rajská polévka s ovesnými vločkami; pangasius zapečený se zeleninou, bramborem, kysanou smetanou, bylinkami a sýrem; tvarohová pribinka. 
  • Lososový krém; sekaná pečeně se sojovými boby, jáhly se zeleninou; rajčatový salát s cottage sýrem. 
  • Dýňová polévka s popcornem; tilápie (sladkovodní africká ryba) zapečená s rajčaty a sýrem, bramborovo-hrachová kaše; ledový salát s pomeranči. 
  • Kyselice; sekané maso s cizrnou, střapatá rýže (mix rýže, opečených polévkových nudlí a pohanky); jogurt s ananasem. 
  • Polévka ze zelených fazolek s bramborem a smetanou; grilovaný filet z tilápie v bylinkovém pestu s limetkovou omáčkou, bramborovo-mrkvové pyré; italské caprese.

Jak se ho děti snaží obalamutit? "Někomu chutná tvarohový dezert, přijde k okýnku, snaží se mě zabavit a mezitím se mi jiný spolužák snaží nepozorovaně ukrást další porci. Přitom kdyby řekl, že jim to chutná, rád jim přidám," tvrdí Schötter.

Dostat do dětí ovoce, to je boj, říká vítěz soutěže

Obalamutit se ale snaží i on děti. Například když do nich chce dostat ovoce, které na rozdíl od tvarohových dezertů není příliš v oblibě. "Když dětem naservírujeme pomeranč, začnou ho po sobě házet a všude je nepořádek. Tak musíme dělat ovocný salát, který už jim chutná a házet se s ním nedá," popisuje.

Děti podle něj mají nejraději pizzu, hanácké koláče, buchty, smažené věci. "To letí. Ale dostat do nich ovoce, zeleninu a další zdravé věci, to je boj," hodnotí Schötter.

Podobné zkušenosti s dětskými chutěmi má i Libuše Šílová z brněnské školní jídelny Nádvorní, která mezi deseti finalisty skončila na třetím místě. Zdravá a dobrá jídla umí i v této jídelně uvařit dětem na míru.

"Například víme, že dětem moc chutná rajská polévka. Tak do ní tu a tam místo rýže přidáváme opražené ovesné vločky," popisuje zdravější variaci tradičního jídla šéfka školní jídelny, kde denně vaří více než tisíc porcí.

"Stále je co zlepšovat a koho inspirovat"

U všech jídel, se kterými se kuchaři probojovali do úterního finále, se porota jednohlasně shoduje na jednom. "Kdyby se přinejmenším takhle chutně vařilo ve všech restauracích v celé republice, chrochtala bych blahem," pochvaluje si i za všechny další porotce herečka Markéta Hrubešová, která byla čestným hostem soutěže.

Při pohledu na chutná a vkusně naservírovaná jídla plná nutričně vyvážených surovin se ovšem na mysl vtírá otázka, zda se takto dobře vaří ve všech školních jídelnách, nebo jen někde.

"Rád bych řekl, že všude, ale z několika tisíc jídelen jich o jídle pro děti takto přemýšlí třeba deset procent a přihlásit se do soutěže se odhodlalo jen 79 jídelen. Stále je tedy co zlepšovat a koho inspirovat," hodnotí spolupořadatel a moderátor soutěže Zdeněk Hladík z Asociace kuchařů a cukrářů.